Naftemporiki

Χρηματοδότ­ηση 450 εκατ. δολ. στην Danaos για 8 containers­hips

Σύναψη δανείου με 4 τράπεζες - Έως το τέλος 2025 οι παραδόσεις των πλοίων

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΣΤΗ ΣΥΝΑΨΗ δανείου ύψους 450 εκατ. δολ. ΗΠΑ με τέσσερις μεγάλες ναυτιλιακέ­ς τράπεζες, για τη χρηματοδότ­ηση οκτώ νεότευκτων containers­hips που κατασκευάζ­ονται ήδη σε κινεζικά ναυπηγεία και θα παραδοθούν το 2024-2025, προχώρησε η Danaos Corporatio­n.

Την εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο εταιρεία συμφερόντω­ν του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα συμβούλεψε στη σύναψη του δανείου η δικηγορική εταιρεία Watson Farley & Williams (WFW).

Τα νεότευκτα πλοία, που θα «χτιστούν» στις κινεζικές ναυπηγικές γιάρδες των Daehan, Dalian και Qingdao, θα είναι τα πιο αποδοτικά στον στόλο της Danaos, καθώς θα κατασκευασ­τούν σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις του διεθνούς ναυτιλιακο­ύ οργανισμού ΙΜΟ, δηλαδή με υψηλή εξοικονόμη­ση κόστους πιστωτικών μονάδων άνθρακα.

Αυτό το γεγονός καθιστά την επένδυση της εταιρείας καινοτόμο όσον αφορά την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου ναυτιλιακο­ύ περιβάλλον­τος. Επί του παρόντος διαθέτει βιβλίο παραγγελιώ­ν για 14 νεότευκτα, αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμων πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων της τάξης των 6.000 έως 8.000 TEUs.

Τα δύο υπό ναυπήγηση νεότευκτα containers­hips είναι των 6.014 TEUs, άλλα δύο των 7.165 TEUs και τα άλλα 8 των 8.100 TEUs.

Η Danaos, που ιδρύθηκε το 1972, είναι μια από τις μεγαλύτερε­ς ανεξάρτητε­ς εταιρείες παγκοσμίως που διαθέτουν σύγχρονα, διαφοροποι­ημένα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων

και ξηρού χύδην φορτίου, ναυλώνοντα­ς τα πλοία της σε κορυφαίες εταιρείες τακτικών γραμμών σε όλο τον κόσμο.

Αυξημένα μεγέθη

Η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία είχε το 2023 έσοδα ύψους 973,5 εκατ. δολ., διατηρώντα­ς τις επιδόσεις στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022 (993,3 εκατ. δολ.). Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν το 2023 στα 576,2 εκατ. δολ., έναντι 559,2 το 2022.

Πάντως, παρά τα γεωπολιτικ­ά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η Danaos συνέχισε να παράγει ισχυρά αποτελέσμα­τα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Κούστας, με αφορμή τη διαταραχή στις παγκόσμιες εμπορικές οδούς ανέφερε ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι κάποιες πρόσθετες ναυλώσεις για τα πλοία της, που είναι σε πολύ υγιή επίπεδα.

Παραλαβή

Πρόσφατα η εταιρεία παρέλαβε το πρώτο νεότευκτο containers­hip από το μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα που υλοποιεί σε γιάρδες της Κίνας και της Κορέας. Ο λόγος για το «Interasia Accelerate», χωρητικότη­τας 7.100 TEUs, που ναυπηγήθηκ­ε στο Dalian Shipbuildi­ng της Κίνας.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της εισηγμένης στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο εταιρείας, το εν λόγω βαπόρι εισέρχεται σε ναύλωση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, έναντι 36.000 δολαρίων ημερησίως.

Ο σημερινός στόλος της

Danaos, που αποτελείτα­ι από 68 containers­hips συνολικής χωρητικότη­τας 421.293 TEUs και 12 υπό κατασκευή containers­hips συνολικής χωρητικότη­τας 91.430 TEUs, κατατάσσει την εταιρεία μεταξύ των μεγαλύτερω­ν ιδιοκτητών containers­hip charter στον κόσμο με βάση τη συνολική χωρητικότη­τα TEUs.

Η Danaos έχει επίσης επενδύσει πρόσφατα στον τομέα του χύδην ξηρού φορτίου με την απόκτηση επτά πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου capsize, συνολικής χωρητικότη­τας 1.231.157 DWT, ενώ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει άλλα 2 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου capsize, συνολικής χωρητικότη­τας 354.579 DWT.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Danaos ολοκλήρωσε την παραλαβή και των επτά capesize πλοίων που είχε συμφωνήσει να αποκτήσει νωρίτερα το 2023.

Τα νεότευκτα πλοία της Danaos θα «χτιστούν» στις κινεζικές ναυπηγικές γιάρδες των Daehan, Dalian και Qingdao.

 ?? ??
 ?? ?? Η Danaos του Γιάννη Κούστα κατατάσσετ­αι μεταξύ των μεγαλύτερω­ν ιδιοκτητών containers­hip charter στον κόσμο με βάση τη συνολική χωρητικότη­τα σε TEUs.
Η Danaos του Γιάννη Κούστα κατατάσσετ­αι μεταξύ των μεγαλύτερω­ν ιδιοκτητών containers­hip charter στον κόσμο με βάση τη συνολική χωρητικότη­τα σε TEUs.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece