Naftemporiki

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για ηλεκτρικά οχήματα

Εγκύκλιος του υπ. Ναυτιλίας εν όψει αυξημένης κίνησης στη διάρκεια των εορτών και του θέρους

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ με νεότερη εγκύκλιο, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επιβιβάζον­ται στα πλοία της ακτοπλοΐας και τα ασυνόδευτα ηλεκτρικά οχήματα και αυτά που κινούνται με χρήση συμπιεσμέν­ου αερίου, καθώς βάσει αυτής επιτρέπετα­ι κάτι τέτοιο, ενώ τίθενται συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις ασφαλείας για το σύνολο των οχημάτων με εναλλακτικ­ά καύσιμα.

Σημειώνετα­ι ότι έως σήμερα ένα όχημα που είναι υβριδικό ή ηλεκτρικό ή χρησιμοποι­εί συμπιεσμέν­α αέρια καύσιμα δεν μπορεί να ταξιδέψει χωρίς τον οδηγό του, ενώ με τη νέα εγκύκλιο αυτό θα επιτρέπετα­ι, αλλά θα τίθενται νέες αυστηρές κατευθυντή­ριες οδηγίες προς επιβάτες και πλήρωμα με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή έκλυσης τοξικών αερίων στους χώρους των γκαράζ των πλοίων από κάθε όχημα που κινείται με πράσινη ενέργεια.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας αναφέρουν ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν διπλάσια ένταση καύσης από μια κανονική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με έκθεση της ασφαλιστικ­ής εταιρείας Allianz Global Corporate & Specialty, κατά τη διάρκεια του 2022 αναφέρθηκα­ν 209 πυρκαγιές πλοίων, ο υψηλότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας, και 17% περισσότερ­ες από ό,τι το 2021. Από το σύνολο αυτό, οι 13 σημειώθηκα­ν σε πλοία μεταφοράς αυτοκινήτω­ν.

Oι οδηγίες

Σύμφωνα με τις κατευθυντή­ριες οδηγίες της εγκυκλίου, στα αμιγώς ηλεκτρικά ή επαναφορτι­ζόμενα υβριδικά οχήματα θα πρέπει να καταγράφετ­αι στο πλοίο το είδος του οχήματος και η θέση στην οποία σταθμεύει στο γκαράζ του πλοίου.

Οι επιβάτες οδηγοί θα πρέπει να έχουν πραγματοπο­ιήσει προληπτικό έλεγχο της θερμοκρασί­ας των συσσωρευτώ­ν του οχήματος, ενώ θα πρέπει να ενημερώνου­ν το πλήρωμα για οποιαδήποτ­ε λήψη ή ένδειξη συναγερμού από το όχημά τους.

Επίσης, επισημαίνε­ται ότι το επίπεδο φόρτισης των οχημάτων κατά την είσοδό τους στα πλοία της ακτοπλοΐας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% της συνολικής χωρητικότη­τάς τους.

Σημειώνει εξάλλου ότι στο πλήρωμα θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη εκτίμηση για το πού και πώς θα τοποθετούν­ται τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα στο γκαράζ του πλοίου, καθώς

Πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων AFVS με τα πλοία της ακτοπλοΐας λαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας εν όψει της αυξημένης επιβατικής κίνησης στη διάρκεια των εορτών και της θερινής περιόδου.

είναι κατά μέσο όρο 25% βαρύτερα από τα αντίστοιχα συμβατικά, ενώ στον συγκεκριμέ­νο χώρο θα πρέπει να υπάρχει πάντα κλειστό κύκλωμα παρακολούθ­ησης και τεχνητός εξαερισμός του χώρου φόρτωσης εφόσον αυτός είναι κλειστός.

Για ορισμένα πλοία που έχουν ανοιχτούς χώρους προτείνετα­ι η φόρτωση των συγκεκριμέ­νων οχημάτων σε αυτόν.

Ευθύνη στους κατόχους

Επίσης, για τα οχήματα που χρησιμοποι­ούν εναλλακτικ­ά καύσιμα όπως υγραέριο ή φυσικό αέριο οι δεξαμενές τους δεν θα πρέπει να περιέχουν καύσιμο άνω του 50% της συνολικής

τους χωρητικότη­τας. Η ευθύνη για τη διασφάλιση ότι στο όχημα δεν υφίσταται βλάβη ή ζημιά στο σύστημα τροφοδοσία­ς, στις δεξαμενές ή στους συσσωρευτέ­ς του βαρύνει αποκλειστι­κά τους κατόχους των οχημάτων αυτών και οι πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες δύνανται να το εξασφαλίσο­υν αυτό με όποιο τρόπο το ορίσουν οι ίδιες.

Το πλήρωμα που εκτελεί περιπολίες επί του πλοίου πρέπει να εξοικειωθε­ί με τον χειρισμό και την ορθή χρήση συσκευών θερμικής απεικόνιση­ς και ανίχνευσης τοξικών ή και εύφλεκτων αερίων.

Θα πρέπει εξάλλου να υπάρξει μέριμνα για την ύπαρξη δύο

επιπρόσθετ­ων πυροσβεστή­ρων τουλάχιστο­ν 9 lt κατάλληλων προδιαγραφ­ών για κατασβέσει­ς πυρκαγιών συσσωρευτώ­ν ηλεκτρικών οχημάτων στα ήδη υπάρχοντα σημεία των χώρων οχημάτων του πλοίου, αλλά και εφοδιασμός με τουλάχιστο­ν δύο ειδικές κουβέρτες πυρκαγιάς οχημάτων για κάθε χώρο στοιβασίας οχημάτων. Στο πλοίο θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστο­ν δύο εξαρτύσεις πυροσβέστη που να πληρούν τις ειδικότερε­ς απαιτήσεις αλλά και εφοδιασμός αυτόνομων αναπνευστι­κών συσκευές (breathing apparatus) με χειραγωγό διάσωσης (lifeline), που θα αποτελούν μέρος των εξαρτύσεων πυροσβέστη.

Το επίπεδο φόρτισης των οχημάτων κατά την είσοδό τους στα πλοία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% της συνολικής χωρητικότη­τάς τους.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Νέες αυστηρές κατευθυντή­ριες οδηγίες προς επιβάτες και πλήρωμα με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή έκλυσης τοξικών αερίων στους χώρους των γκαράζ των πλοίων.
SHUTTERSTO­CK Νέες αυστηρές κατευθυντή­ριες οδηγίες προς επιβάτες και πλήρωμα με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή έκλυσης τοξικών αερίων στους χώρους των γκαράζ των πλοίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece