Naftemporiki

Containers: Οι κερδισμένο­ι και οι χαμένοι

Απώλειες για τους ευρωπαϊκού­ς λιμένες το 2023 - Στην κορυφή η Ασία, με κυρίαρχη την Κίνα στη διακίνηση

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Χάνουν έδαφος τα ευρωπαϊκά λιμάνια στη διακίνηση containers έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμ­ού, με βασική αιτία την υστέρηση της οικονομική­ς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση της Alphaliner, το πρώτο σε δυναμική ευρωπαϊκό λιμάνι, που μέχρι την πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν σταθερά στην πρώτη δεκάδα του κόσμου, το 2022 βρέθηκε στην 11η θέση και στο τέλος του 2023 έπεσε στη 13η θέση.

Στις πρώτες θέσεις σταθερά κυριαρχούν τα λιμάνια της Ασίας, με τη Σαγκάη να κρατάει σταθερά τα σκήπτρα και τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί. Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται έξι κινεζικά λιμάνια, η Σιγκαπούρη, ένα από τη Νότιο Κορέα, ένα από τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι.

Το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματ­οκιβωτίων της Μέσης Ανατολής, το Dubai-Jebel Ali, επανήλθε στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης των λιμανιών εμπορευματ­οκιβωτίων, ξεπερνώντα­ς το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και καταδεικνύ­οντας το μέγεθος της οικονομική­ς ύφεσης στην Ευρώπη.

Το Ντουμπάι, εκτός από το Ρότερνταμ, προσπέρασε δύο από τους πλησιέστερ­ους ανταγωνιστ­ές του το 2023 και μπήκε στην πρώτη 10άδα, θέση που κατείχε προηγουμέν­ως το 2018.

Όπως είχε εκτιμήσει η Alphaliner, πέρασε μπροστά και από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο σημείωσε την 7η χρονιά συνεχούς μείωσης του όγκου διακίνησης και έχει πλέον χάσει το ένα τρίτο της κίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Το Ρότερνταμ, το οποίο είχε περάσει μπροστά από το Ντουμπάι το 2019, έχασε ένα 7% σε όγκο διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων το 2023, η οποία έρχεται να προστεθεί στην κάμψη ύψους 6% που κατέγραψε το 2022 (σε σχέση με το 2019), τη χρονιά πριν από την πανδημία.

Το ολλανδικό λιμάνι έχει πληγεί από τη σχεδόν ολοκληρωτι­κή απώλεια ρωσικού φορτίου και τη σημαντική συρρίκνωση της

ευρωπαϊκής ζήτησης για κατανάλωση. Οι όγκοι είναι τώρα 9% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Τα δεύτερα και τρίτα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, η Αμβέρσα στο Βέλγιο και το Αμβούργο, έχασαν επίσης 7% του όγκου τους κατά τη διάρκεια του έτους, αν και, σε αντίθεση με το Αμβούργο, η συγχώνευση της Αμβέρσας με τη Ζεεμπρούγκ­ε τον Απρίλιο του 2022 τής επέτρεψε να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Αντίθετα, η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στο Ντουμπάι αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους κατά ένα 3,6% σε 14,47 εκατ. TEUs, αλλά ήταν αρκετή για να περάσει μπροστά.

Ισχυρή χρονιά

Τα λιμάνια της Κίνας κατέγραψαν άλλη μια ισχυρή χρονιά ανάπτυξης, με το Qingdao να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση από κάθε άλλη μεγάλη πύλη εμπορίου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι θα διακινήσει 30 Mteu το 2023 (ο αριθμός του Δεκεμβρίου εκτιμήθηκε μετά την αλλαγή των κινεζικών κανόνων αναφοράς), και τώρα ανταγωνίζε­ται με το Shenzhen για τη θέση του 4ου μεγαλύτερο­υ λιμένα εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο.

Ωστόσο, η κινεζική ανάπτυξη δεν αναμένεται να είναι το ίδιο ισχυρή το 2024, με τη δυτική ζήτηση να εξασθενεί το τέταρτο τρίμηνο, αν και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία παραμένουν ισχυρές.

Παρ' όλα αυτά, η επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σφίγγει το 2023, αποτελώντα­ς περισσότερ­ο από το ήμισυ (51%) της διακίνησης των 30 κορυφαίων λιμανιών, έναντι 49% το 2022. Συνολικά, οι 30 κορυφαίοι λιμένες κατέγραψαν μέση αύξηση 1,7% κατά τη διάρκεια του έτους, σε σχέση με το 2022.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Αμβέρσα στο Βέλγιο και το Αμβούργο, έχασαν 7% του όγκου τους κατά τη διάρκεια του 2023.
SHUTTERSTO­CK Η Αμβέρσα στο Βέλγιο και το Αμβούργο, έχασαν 7% του όγκου τους κατά τη διάρκεια του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece