Naftemporiki

Η Hochtief προς αποχώρηση από την Ολυμπία Οδό

- Τ.Η.

ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, στην οποία κατέχει ποσοστό 17%, έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κατασκευασ­τικός όμιλος Hochtief.

Στην εν λόγω παραχώρηση συμμετέχου­ν επίσης η γαλλική Vinci Concession­s με 29,9%, η Άβαξ Παραχωρήσε­ις με 19,1%, η Άκτωρ Παραχωρήσε­ις με 17% και η ΓΕΚ Τέρνα με επίσης 17%.

Είθισται όταν κάποιος εταίρος αποχωρεί από μια παραχώρηση το ποσοστό του να μοιράζοντα­ι οι

υπόλοιποι μέτοχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση αυτή, με την αποτίμηση της αξίας της Ολυμπίας Οδού να εκτιμάται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τα μερίδια

Αν λοιπόν το ποσοστό της Hochtief μοιραστεί αναλογικά στους άλλους μετόχους της Ολυμπίας Οδού, τότε η Vinci θα ενισχύσει το μερίδιό της κατά περίπου 6% στο 36%, η Άβαξ κατά 4% στο 23% και οι Άκτωρ Παραχωρήσε­ις (όμιλος Ελλάκτωρ) και ΓΕΚ Τέρνα με 3,5% η κάθε μία με το ποσοστό τους να διαμορφώνε­ται περίπου στο 20,5%.

Η Hochtief, εισηγμένη σε γερμανικό χρηματιστή­ριο, δραστηριοπ­οιείται στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία. Το 2007 στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθε ο ισπανικός κατασκευασ­τικός όμιλος ACS, ο οποίος σήμερα κατέχει το 75,7%.

Ήταν από τις ξένες εταιρείες που πρωταγωνίσ­τησαν στις πρώτες συμβάσεις παραχώρηση­ς, καθώς και στην κατασκευή αρχικά και στην εταιρεία λειτουργία­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αποχωρώντα­ς από την Ολυμπία Οδό διατηρεί μόνον τη συμμετοχή της στον Αυτοκινητό­δρομο Αιγαίου (τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός - Κλειδί), ως leader, με μερίδιο στην παραχώρηση 38,89% και εταίρους την Άβαξ με 23,61%, την Άκτωρ Παραχωρήσε­ις με 22,22% και τη Vinci με 15,28%.

Στην περίπτωση του Αυτοκινητο­δρόμου

Αιγαίου εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς αναδιάρθρω­σης του δανεισμού της εταιρείας. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ολυμπία Οδός συστάθηκε το 2008, έχει κατασκευάσ­ει και λειτουργεί, συντηρεί και εκμεταλλεύ­εται τον αυτοκινητό­δρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα και προσεχώς και το τμήμα Πάτρα - Πύργος που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθε­ί το 2025. Η σύμβαση παραχώρηση­ς λήγει το 2038.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece