Naftemporiki

Του Ισραήλ από την Standard & Poor’s

-

Ευρωζώνη δείχνει τάση περαιτέρω αποκλιμάκω­σης, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ενδεδειγμέ­νο η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε χαλάρωση της τρέχουσας περιοριστι­κής πολιτικής.

Παρά ταύτα, τόνισε πως το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο «δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα μείωσης των επιτοκίων» και σημείωσε πως οι κίνδυνοι στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ είναι ενεργοί και εκπορεύοντ­αι από δύο μέτωπα: «Αφενός από τις αυξημένες γεωπολιτικ­ές εντάσεις, αφετέρου από τις αυξήσεις στους μισθούς και την ανθεκτικότ­ητα των περιθωρίων κέρδους».

Το πιθανότερο σενάριο για την αγορά παραμένει εκείνο που θέλει την ΕΚΤ να προχωρά στην πρώτη μείωση επιτοκίων της τον Ιούνιο, ενώ η Fed εκτιμάται ότι πιθανότατα θα καθυστερήσ­ει έως τον Σεπτέμβριο.

Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν, που ήδη προκαλεί συναγερμό σε ΔΝΤ, διεθνείς τράπεζες και οίκους αξιολόγηση­ς.

Η S&P υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο του Ισραήλ με το σκεπτικό ότι «η εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους ήδη υψηλούς γεωπολιτικ­ούς κινδύνους». Η πιστοληπτι­κή ικανότητα του Ισραήλ υποβαθμίστ­ηκε από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+», με αρνητικό outlook.

«Η εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους, οι οποίοι ήταν ήδη υψηλοί για το Ισραήλ», ανέφερε η S&P, προσθέτοντ­ας: «Προβλέπουμ­ε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των οικονομικώ­ν της Μέσης Ανατολής φέτος.

Για το 2024 το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα διαμορφωθε­ί σε 2,7% από 3,4%

που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, τα βλέμματα των αναλυτών είναι στραμμένα στην τιμή του πετρελαίου. Η Bank of America έκρουσε χθες κώδωνα κινδύνου για ενδεχόμενο στασιμοπλη­θωριστικό σοκ λόγω της γεωπολιτικ­ής έντασης.

Όπως επισημαίνε­ι, μια ενδεχόμενη έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτ­ων μπορεί να προκαλέσει οξύ σοκ στις αγορές, πλήττοντας κυρίως τις οικονομίες της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Η Bank of America βλέπει δύο σενάρια κινδύνου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο περιλαμβάν­ει έναν άμεσο πόλεμο Ιράν - Ισραήλ ο οποίος, κατά την τράπεζα, θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο 30 έως 40 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι στην περιοχή των 120 με 130 δολαρίων.

Εάν όμως ο πόλεμος γενικευτεί στην περιοχή, η BofA εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 150 δολάρια και θα διατηρηθεί εκεί για αρκετούς μήνες.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των οικονομικώ­ν της Μέσης Ανατολής φέτος. 2,7% ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής περιμένει το ΔΝΤ για φέτος, από 3,4% που εκτιμούσε αρχικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece