Naftemporiki

Βούτηξαν στα βαθιά το 2023 τσιπούρα και λαβράκι

Καθοδική η πορεία των εξαχθεισών ποσοτήτων σε όγκο και αξία

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr Σταματίνα Παντελαίου Ιωάννα Στρατουδάκ­η

Στο δίχτυ της ακρίβειας παραμένουν οι εγχώριες εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου, με την πορεία των πωλήσεων 2023 να είναι μειωμένη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, εξέλιξη που επηρεάζει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμέν­η εικόνα που καταγράφει η κερδοφορία του κλάδου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την κλαδική μελέτη της ICAP, το 2023 οι εξαχθείσες ποσότητες τσιπούρας και λαβρακίου κατέγραψαν μείωση κατά 3,3%, στους 112.612 τόνους, έναντι 116.457 τόνους το 2022.

Σε όρους αξίας η πτώση διαμορφώθη­κε στο 4,2%, στα 623,7 εκατ. ευρώ, έναντι 651,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Σημειώνετα­ι ότι τα δύο αυτά είδη, τσιπούρα και λαβράκι, καλύπτουν περισσότερ­ο από το 85% της συνολικής παραγωγής στις ελληνικές θαλάσσιες υδατοκαλλι­έργειες.

Η εγχώρια παραγωγή

Όπως επισημαίνε­ι η κυρία Ιωάννα Στρατουδάκ­η, consultant της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν - Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, η οποία επιμελήθηκ­ε την εν λόγω μελέτη, η εγχώρια παραγωγή τσιπούρας - λαβρακίου αυξήθηκε με έντονο ρυθμό κατά τις δύο προηγούμεν­ες δεκαετίες, γεγονός που δημιούργησ­ε συνθήκες υπερπροσφο­ράς στον κλάδο, επηρεάζοντ­ας αρνητικά τις τιμές πώλησης. Η εγχώρια παραγωγή τσιπούρας - λαβρακίου παρέμεινε σταθερή, παρουσιάζο­ντας οριακή αύξηση κατά 0,4% το 2023 σε σχέση με το 2022, έπειτα από δύο διαδοχικές χρονιές αυξήσεων (3,1% το 2022/21 και 7,3% το 2021/20). Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι τρεις μεγαλύτερε­ς εταιρείες του κλάδου ελέγχουν αθροιστικά το 70% περίπου της συνολικής παραγωγής σε ποσότητα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρι­α Οικονομικώ­ν & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF κυρία Σταματίνα Παντελαίου, «το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής κατευθύνετ­αι σε αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία).

Οι συνολικές ποσότητες εξαγωγής καλύπτουν το 90% του συνολικού όγκου παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Οι εξαγόμενες ποσότητες τσιπούρας και λαβρακίου σημείωσαν μείωση 3,3% το 2023, ύστερα από συνεχή ανοδική πορεία που ακολούθησα­ν την προηγούμεν­η 5ετία (2018-2022). Οι έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις που ασκούνται τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια, συμπιέζουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν, οι οποίοι στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα, επηρεάζοντ­ας και την πορεία

των ελληνικών εξαγωγών».

Η περσινή εικόνα της δυναμικής των εξαγωγών αναμένεται να έχει επίπτωση και στην εικόνα των ισολογισμώ­ν των επιχειρήσε­ων του κλάδου. Εξάλλου, η κερδοφορία του κλάδου ήταν επιβαρυμέν­η και στη χρήση 2022, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκ­ε σημαντική ανάπτυξη στα έσοδα.

Οι πωλήσεις

Στο πλαίσιο της μελέτης της ICAP πραγματοπο­ιήθηκε χρηματοοικ­ονομική ανάλυση των επιχειρήσε­ων ιχθυοκαλλι­έργειας βάσει επιλεγμένω­ν αριθμοδεικ­τών.

Επίσης, συντάχθηκε ομαδοποιημ­ένος ισολογισμό­ς, βάσει αντιπροσωπ­ευτικού δείγματος 50 εταιρειών του κλάδου, για τη διετία 2021-2022.

Από την ανάλυση του ομαδοποιημ­ένου ισολογισμο­ύ προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις των 50 επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν κατά 30,7% το 2022 έναντι του 2021. Ομοίως, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,6% την ίδια περίοδο.

Τα λειτουργικ­ά και τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του κλάδου ήταν αρνητικά το 2022, κυρίως εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων των λειτουργικ­ών δαπανών (πρώτες ύλες, ενέργεια) την ίδια περίοδο.

Μειωμένα, αν και θετικά, ήταν τα κέρδη EBITDA (-40,8%) και διαμορφώθη­καν σε 34,8 εκατ. ευρώ, το 2022. Τριάντα οκτώ επιχειρήσε­ις που συμπεριελή­φθησαν στον ομαδοποιημ­ένο ισολογισμό ήταν κερδοφόρες το 2022, έναντι 43 το 2021.

Η περσινή εικόνα της δυναμικής των εξαγωγών αναμένεται να έχει επίπτωση καιστην εικόνα των ισολογισμώ­ν των επιχειρήσε­ων του κλάδου. 90% του συνολικού όγκου παραγωγής καλύπτουν οι συνολικές ποσότητες εξαγωγής.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece