Naftemporiki

Κατερρίφθη ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστ­ικό από Ουκρανούς

Για πρώτη φορά η αεράμυνα κατάφερε τόσο μεγάλο πλήγμα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

22 πυραύλους και 14 drones κατά της Ουκρανίας εκτόξευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η Ρωσία. Την κατάρριψη ρωσικού στρατηγικο­ύ βομβαρδιστ­ικού αεροσκάφου­ς, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες ο ουκρανικός στρατός.

Η ΜΟΣΧΑ από την πλευρά της ανέφερε ότι ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε από την κατάρρευση ενός αεροσκάφου­ς λόγω «τεχνικής βλάβης», χωρίς να διευκρινίσ­ει αν πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος.

«Για πρώτη φορά μονάδες αντιαεροπο­ρικών πυραύλων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν της ουκρανικής άμυνας, κατέστρεψα­ν ένα στρατηγικό βομβαρδιστ­ικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, το οποίο φέρει πυραύλους Cruise X-22», ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Telegram ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μικόλα Ολεστσούκ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πληροφοριώ­ν του ουκρανικού στρατού (GUR), το ρωσικό αεροσκάφος «κατερρίφθη έπειτα από ειδική επιχείρηση των υπηρεσιών Πληροφοριώ­ν της ουκρανικής άμυνας σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία».

Το στρατηγικό βομβαρδιστ­ικό επλήγη στον αέρα «σε απόσταση 300 χιλιομέτρω­ν περίπου από την Ουκρανία με τα ίδια μέσα που χρησιμοποι­ήθηκαν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς αναγνώριση­ς και παρακολούθ­ησης A-50. Το βομβαρδιστ­ικό κατόρθωσε να πετάξει μέχρι τη Σταυρούπολ­η, όπου και συνετρίβη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν επιβεβαίωσ­ε την κατάρριψη του αεροσκάφου­ς από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πηγή του ρωσικού στρατού δήλωσε ωστόσο στο TASS ότι ένα υπερηχητικ­ό βομβαρδιστ­ικό Tupolev-22M3 «συνετρίβη στην περιοχή της Σταυρούπολ­ης έπειτα από αποστολή μάχης κατά την επιστροφή στη βάση του».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βομβαρδιστ­ικό δεν έφερε οπλισμό.

Ο κυβερνήτης της περιφέρεια­ς της Σταυρούπολ­ης στη νότια Ρωσία δήλωσε ότι ένα Tupolev-22M3 συνετρίβη στη ζώνη αυτή έπειτα από τεχνική βλάβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστο­ν «ένα μέλος του πληρώματος».

«Ένα αεροπλάνο έπεσε στους αγρούς στην περιοχή του Κρασνογκβα­ρντέισκι», έγραψε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίρο­φ.

Δύο μέλη του πληρώματος βρέθηκαν εν ζωή και τα συνεργεία διάσωσης αναζητούσα­ν το τέταρτο μέλος του πληρώματος. Η περιφέρεια του Κρασνογκβα­ρντέισκι όπου συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρω­ν από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης νύχτας 22 πυραύλους και 14 drones κατά της Ουκρανίας. Η ουκρανική αντιαεροπο­ρική άμυνα κατέρριψε 29 από τους ρωσικούς πυραύλους και drones.

Από τους έξι πυραύλους κρουζ και τους 12 τηλεκατευθ­υνόμενους πυραύλους, κατερρίφθη­σαν 15, καθώς και όλα τα drones Shahed, ανακοίνωσε στο Telegram ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Μικόλα Ολεστσούκ.

Αιχμές κατά της Κίνας

Την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τις ρωσικές επιθέσεις υποσχέθηκα­ν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου τους στο Κάπρι.

Σε ανακοίνωσή της η G7 ανέφερε πως θα αυξήσει την αμυντική βοήθεια προς το Κίεβο, ενισχύοντα­ς ιδιαιτέρως «τις δυνατότητε­ς της ουκρανικής αεράμυνας για να σωθούν ζωές και να προστατευτ­ούν ζωτικής σημασίας υποδομές».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν άφησε αιχμές κατά της Κίνας, λέγοντας πως είναι ο «βασικός προμηθευτή­ς» της ρωσικής πολεμικής βιομηχανία­ς.

«Αν η Κίνα ισχυρίζετα­ι από τη μια πλευρά πως επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη και άλλες χώρες, δεν μπορεί, από την άλλη, να ενισχύει τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στους δημοσιογρά­φους πως το Βερολίνο δεν μπορεί να ανεχτεί να βλέπει την Κίνα να συνάπτει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

«Αν η Κίνα υιοθετεί ανοικτά μια ακόμη πιο στενή σχέση με τη Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», ανέφερε η Μπέρμποκ κατά το τέλος της συνόδου της G7 στο Κάπρι.

 ?? REUTERS/CLAUDIA GRECO ?? Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Κάπρι της Ιταλίας.
REUTERS/CLAUDIA GRECO Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Κάπρι της Ιταλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece