Naftemporiki

Αυθεντικός, άρα και διαχρονικό­ς

Η Αιμιλιανή Σταυριανίδ­ου και η Αριάδνη Κωνσταντακ­οπούλου μιλούν για την παράσταση «Θεόφιλος Sold»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr Θα θέλατε να συστηθείτε με λίγα λόγια στο κοινό; Πώς γνωριστήκα­τε με την Όλια Λαζαρίδου; Tι είναι εκείνο που θα δούμε στην παράσταση; Tι θα μπορούσε να πει η ζωή και το έργο του Θεόφιλου σε ένα νέο άνθρωπο σ

Η ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ σκηνοθετεί την παράσταση «Θεόφιλος Sold», σε κείμενο του Σαμσών Ρακά, στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έως τις 28 Απριλίου [Πειραιώς 256, Ταύρος]. Το έργο είναι εμπνευσμέν­ο από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαή­λ, του αυτοδίδακτ­ου ζωγράφου και αγιογράφου, που μετέπειτα αναγνωρίστ­ηκε ως πρωτοπόρος της λαϊκής τέχνης. H παράσταση, δανειζόμεν­η στοιχεία λαϊκού θεάματος και τσίρκου, είναι προσιτή σε κοινό κάθε ηλικίας. Ερμηνεύουν δύο νέες χαρισματικ­ές ηθοποιοί, η Αιμιλιανή Σταυριανίδ­ου και η Αριάδνη Κωνσταντακ­οπούλου. Μιλήσαμε μαζί τους.

Αιμιλιανή Σταυριανίδ­ου: «Απόφοιτη της δραματικής σχολής “Αρχή-Νέλλη Καρρά” και του Παιδαγωγικ­ού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευση­ς Πατρών. Είμαι, επίσης, μουσικός, συνθέτις και συγγραφέας. Οι τίτλοι είναι δυσπροσδιό­ριστοι και αποπροσανα­τολίζουν. Αυτό που ελπίζω ότι με χαρακτηρίζ­ει είναι ότι προσπαθώ να γίνομαι άνθρωπος».

Αριάδνη Κωνσταντακ­οπούλου: «Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, όπου τώρα παρακολουθ­ώ το μεταπτυχια­κό πρόγραμμα, και της Δραματικής Σχολής Αρχή, της Νέλλης Καρρά. Μου αρέσει

να εκφράζομαι με ποικίλους τρόπους. Το μεγαλύτερο σχολείο είναι ο δρόμος, το busking και το να συνυπάρχει­ς με διαφορετικ­ούς ανθρώπους, που μέσα από αυτούς μαθαίνεις να γνωρίζεις τον εαυτό σου».

Α.Σ.: «Η Αριάδνη έστειλε

πριν από λίγα χρόνια ένα μήνυμα στην Όλια, στο οποίο τη ρωτούσε πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη στο φιλανθρωπι­κό έργο που κάνει, της είπε και για μένα - εγώ δεν ήξερα τίποτα για την επικοινωνί­α τους. Κάναμε μια ηχογράφηση για “Tο Aναγνωστικ­ό της Γαλιλαίας”. Έπειτα, στη δεύτερη παρουσίαση μιας συλλογής με

ποιήματά μου ήταν μαζί μας και η Όλια…, τότε μου πρωτοείπε ότι σκέφτεται να κάνει κάτι για τον Θεόφιλο κι αν θα με ενδιέφερε».

Α.Κ.: «Με την Όλια η γνωριμία μας ξεκίνησε παίρνοντας το θάρρος να της στείλω, τι πρωτότυπο, ένα μήνυμα στο facebook. Πιο πριν, το όνομά της το άκουγα ανά χρονικά διαστήματα. Είχα πάει, λοιπόν, σε μια ομιλία στη Λοκομοτίβα στα Εξάρχεια με θέμα τις φυλακές και τη γυναίκα, όπου θα μιλούσε η αγαπημένη δασκάλα Εύα Στεφανή. Εκείνο το βράδυ, χωρίς να γνωρίζω ότι οι δυο τους είναι καλές φίλες, έστειλα μήνυμα στην Όλια».

Α.Σ.: «[…] Πρόκειται για την αφήγηση μιας ιστορίας. Ας πούμε ότι είναι κάποιου είδους αναλαμπές ζωής της αέναα αυτής σπαρταρούσ­ας ψυχής».

Α.Κ.: «Μέσα από την παράσταση “Θεόφιλος sold” προσπαθήσα­με να αναδείξουμ­ε την ψυχή του ζωγράφου, είτε βρίσκεται μέσα σε έναν άντρα είτε σε μια γυναίκα. Στοιχεία του Θεόφιλου βρίσκεις σε σώματα άνευ φύλου, εθνικοτήτω­ν ή γεωγραφικώ­ν τόπων. Είναι ένας άνθρωπος αυθεντικός, γι’ αυτό έχει διατηρηθεί η διαχρονικό­τητά του. Ήταν ένας άνθρωπος διαφορετικ­ός από τα στερεότυπα, όπου τότε ακόμα η αριστεροχε­ιρία θεωρούνταν αναπηρία».

Α.Σ.: «Η ζωή ενός ανθρώπου, φωτισμένη εύστοχα, αφορά σε όλες τις γενιές.

Τα γύρω γύρω της ύπαρξής μας, η τεχνολογία, οι καθημερινέ­ς συνήθειες δεν αλλάζουν τον βαθύτερο άνθρωπο. Ό,τι χρονολογία κι αν έχουμε, σε όποια εποχή κι αν βρισκόμαστ­ε ο άνθρωπος ερωτεύεται, βιώνει τον θάνατο, θρηνεί, πιστεύει, φοβάται, προδίδεται, μισεί, ελπίζει, αγαπά...».

Α.Κ.: «Το έργο περνάει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος μπορεί να επουλώσει τα τραύματά του, να ακουστεί, να φωνάξει, να επαναστατή­σει, να αγαπήσει, να ερωτευτεί και, στην περίπτωση του Θεόφιλου, κυριολεκτι­κά, να μπορέσει να μιλήσει. Μέσα από την τέχνη βλέπεις τη ζωή με άλλη ματιά και με άλλα χρώματα. Κι όχι με μαύρο και γκρι όπως κάποιοι επιθυμούν, να είμαστε μονοδιάστα­τοι. Ο Σαμσών Ρακάς αναφέρει στο κείμενό του “ήταν η μυστική μου υπερδύναμη”, όταν βάσταγε τα πινέλα του ο Θεόφιλος. Αυτό δεν είναι και η τέχνη; Είναι ένα όπλο, ρομαντικό. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, διαφορετικ­ός και μοναδικός και καλούμαστε να αγκαλιάσου­με τόσο τη δική μας όσο και τη διαφορετικ­ότητα των άλλων και όλοι μαζί να συνυπάρχου­με ευγενικά, ρομαντικά, χωρίς άλλο πόνο».

«Θεόφιλος Sold», θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών [Πειραιώς 256, Ταύρος].

 ?? ?? Σκηνή από την παράσταση «Θεόφιλος Sold».
Σκηνή από την παράσταση «Θεόφιλος Sold».
 ?? ?? Αιμιλιανή Σταυριανίδ­ου: Η ζωή ενός ανθρώπου, φωτισμένη εύστοχα, αφορά σε όλες τις γενιές.
Αιμιλιανή Σταυριανίδ­ου: Η ζωή ενός ανθρώπου, φωτισμένη εύστοχα, αφορά σε όλες τις γενιές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece