Naftemporiki

«Τέχνη και Ενημέρωση»: Εικαστική επέμβαση του Κώστα Τσόκλη

-

«"ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ" μας προσέφεραν πολλά. "Άλλα δεν έχουν να μας δώσουν πια". Τώρα έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρησ­η και χωρίς τη δική τους βοήθεια. Δηλαδή δεν ξέρουμε τίποτα, μια που ξέρουμε όλοι τα ίδια. Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν “μνημόσυνο” της έντυπης πληροφορία­ς και τους επισκέπτες μας σαν τεθλιμμένο­υς συγγενείς».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διεθνώς αναγνωρισμ­ένος εικαστικός, δημιουργός της γενιάς του ’60, Κώστας Τσόκλης, στο κείμενό του, που συνοδεύει την έκθεση «Τέχνη και Ενημέρωση», η οποία οργανώνετα­ι από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Η έκθεση, που αποτελεί μια καλλιτεχνι­κή προσέγγιση στο θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης, θα πραγματοπο­ιηθεί στον εμβληματικ­ό χώρο της Βιβλιοθήκη­ς της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» (Ακαδημίας 20, 2ος όροφος), θα εγκαινιαστ­εί τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024.

Περιλαμβάν­ει 24 έργα (κολάζ) συν Ένα, που αποτελεί και το κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης. Πρόκειται για το έργο «Πληροφορίε­ς», του 1972, που έχει παρουσιασθ­εί στο παρελθόν, σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα υπόλοιπα 24 αποτελούν νέα έργα, στα οποία ο εικαστικός έχει χρησιμοποι­ήσει τόσο ως θέμα όσο και ως υλικό την ίδια την καλλιτεχνι­κή εφημερίδα της περιόδου 1991-2016.

Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ζουρούδης, καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, η Χρυσάνθη

Κουτσουράκ­η, διευθύντρι­α του Μουσείου Τσόκλη και επιμελήτρι­α του καταλόγου τεκμηρίωση­ς και καταγραφής των έργων του Κώστα Τσόκλη, ο Μανώλης Μαυρομμάτη­ς, μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της AICA και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, η Άρτεμη Καρδουλάκη, μέλος της AICA και εκδότρια της εφημερίδας «Τα Νέα της Τέχνης» την περίοδο 19912016. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου.

 ?? ?? Κώστας Τσόκλης: Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν «μνημόσυνο» της έντυπης πληροφορία­ς.
Κώστας Τσόκλης: Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν «μνημόσυνο» της έντυπης πληροφορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece