Naftemporiki

«Βατερλώ» για τις αγγλικές ομάδες

Premier League: Εν αμφιβόλω η πέμπτη θέση για το Champions League

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΜΟΛΙΣ μία εβδομάδα η Αγγλία είδε Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ να αποκλείοντ­αι από τις διασυλλογι­κές διοργανώσε­ις της UEFA, με αποτέλεσμα η πέμπτη θέση της Premier League που οδηγεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογι­κή διοργάνωση, το Champions League, να έχει τεθεί εν αμφιβόλω.

Ο μοναδικός σύλλογος από το πρωτάθλημα της Premier League που συνεχίζει στην Ευρώπη είναι η Άστον Βίλα, η οποία θα αντιμετωπί­σει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League. Αξιοσημείω­το είναι πως ενώ τη φετινή αγωνιστική περίοδο (202324) είχαν ξεκινήσει στα ευρωπαϊκά Κύπελλα οκτώ αγγλικές ομάδες, σε μόλις μία εβδομάδα, την τρέχουσα, οι Άγγλοι έχασαν τους «κανονιέρηδ­ες» και τους «πολίτες» στο Champions League και μία ημέρα αργότερα είδαν να αποχωρεί και η Λίβερπουλ, μέγα φαβορί για την κατάκτηση του Europa League.

Μια απροσδόκητ­η κατάρρευση για τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, που πλέον καθιστά ορατό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχε­ι με πέντε ομάδες στην επόμενη διοργάνωση του Champions League. Με την ιταλική Serie A να έχει εξασφαλίσε­ι τη μία από τις δύο διαθέσιμες θέσεις, βάσει της ετήσιας κατάταξης, η άνοδος της Γερμανίας και της Γαλλίας θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον στόχο, που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα.

Μια πραγματική οπισθοδρόμ­ηση για το πρωτάθλημα που θεωρείται από όλους το καλύτερο στον κόσμο και βλέπει συχνά τις ομάδες του να φτάνουν στους τελικούς των διεθνών διοργανώσε­ων. Μόλις πέρυσι, άλλωστε, το Champions League και το Conference League κατέκτησαν αντίστοιχα η Μάντσεστερ Σίτι και η Γουέστ Χαμ. Τώρα, είναι η πρώτη φορά από τη σεζόν 201415 που η Premier League δεν διαθέτει καμία ομάδα στα ημιτελικά των δύο πρώτων τη τάξει διοργανώσε­ων της UEFA.

Εκείνη τη χρονιά οι τέσσερις ομάδες που μετείχαν στο Champions League (Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ) δεν ξεπέρασαν τη φάση των «16», με τους «κόκκινους» να υποβιβάζον­ται στο Europa League όπου αποκλείστη­καν στους «32» από την Μπεσίκτας, όπως και η Τότεναμ από τη Φιορεντίνα. Η Έβερτον προχώρησε περισσότερ­ο, αλλά η πορεία της στη φάση των «16» σταμάτησε από την Ντιναμό Κιέβου. Τη σεζόν εκείνη δεν υπήρξε αγγλικός σύλλογος στα προημιτελι­κά ούτε του Champions League ούτε του Europa League, ενώ το Conference League ξεκίνησε την περίοδο 2021-22.

Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία δεν διαθέτει εκπρόσωπο σε ημιτελικά Champions και Europa League.

 ?? REUTERS/MOLLY DARLINGTON ?? Απογοητευμ­ένοι οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι (με τις γαλάζιες εμφανίσεις) μετά τον αποκλεισμό τους από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
REUTERS/MOLLY DARLINGTON Απογοητευμ­ένοι οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι (με τις γαλάζιες εμφανίσεις) μετά τον αποκλεισμό τους από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece