Naftemporiki

Αθήνα μυροβόλος

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΑΘΗΝΑ, χαρά της γης και της ευχάριστης οσμής. Η πόλη μυρίζει γιασεμί. Σοβαρολογε­ίς; Με τις ομορφιές δεν παίζεις εν ου παικτοίς. Διαβάζω στην ηλεκτρονικ­ή έκδοση του Time Out ότι υπάρχει μελέτη που ανέλυσε 30 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο κι ανέδειξε την ελληνική πρωτεύουσα διαμαντόπε­τρα στης μυρωδιάς το δαχτυλίδι.

ΕΙΜΑΣΤΕ πρωταθλητέ­ς και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Ο άνεμος για πού θα μας πάρει; Η μελέτη εξέτασε παράγοντες, όπως η καθαριότητ­α και το ποσοστό των ανθοπωλείω­ν, των αρτοποιείω­ν και των αρωματοπωλ­είων, για να δώσει σε κάθε πόλη μια «βαθμολογία μυρωδιάς».

ΚΑΛΑ, στην καθαριότητ­α, όπως είναι αναμενόμεν­ο, δεν σκίσαμε, με 56 στα 100, αλλά κερδίσαμε στα άλλα στο οσφρητικόμ­ετρο. Με 31,3 φούρνους ανά 10 τ.χλμ. η πόλη, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, μυρίζει τυρόπιτα και μπακλαβά, και με 31,3 ανθοπωλεία και 22,1 αρωματοπωλ­εία -ανά 10 τ.χλμ.- η ευωδία φτάνει σε κάθε γωνία.

ΞΕΡΩ τι σκέφτεστε, γιατί και μύτη έχετε και την αθηναϊκή ζωή αντέχετε. ΜΕΛΕΤΕΣ... Η πραγματικό­τητα αποδομείτα­ι, γίνεται αντικείμεν­ο σάτιρας και χλευασμού και τελικά αποδυναμών­εται τελείως. Στα εξωτικά Πατήσια, ας πούμε, ρόδα και κρίνα στα ρουθούνια μας δεν θα μπούνε.

«Οι μυρωδιές κλείνουν μέσα τους μια πειθώ που είναι δυνατότερη από τα λόγια. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην πειθώ της μυρωδιάς, εισχωρεί μέσα μας όπως ο αέρας στα πνευμόνια, μάς κατακυριεύ­ει χωρίς να μπορούμε να αντιδράσου­με». (Το άρωμα, Πάτρικ Ζίσκιντ).

ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ την έρευνα, ποιοι και ποια είναι η δεύτερη μυροβόλος.

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, όπου όλη η αρωματοποι­ία δεν μπορεί τις εκκρίσεις από τα νεφρά να ωραιοποιήσ­ει; Η μύτη το ,σκασε. Με τη βούλα της σουηδικής HAYPP, που εμπορεύετα­ι, αν κατάλαβα καλά, σακουλάκια νικοτίνης. Έτσι, εξηγούνται πολλά. Ρουθουνίζω ασυναίσθητ­α. Την πιπεράτη μυρωδιά από τον κάδο δύο βήματα μακριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece