Naftemporiki

Το ισχυρό δολάριο «πνίγει» ευρώ, γιεν και άλλα νομίσματα

Τροφοδοτεί­ται από τον υψηλό πληθωρισμό και την πολιτική της Fed

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανικ­ή οικονομία «κατέβασε ταχύτητα» στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το ισχυρό δολάριο εξακολουθε­ί να τροφοδοτεί­ται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την πιο αυστηρή στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ και τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις, προκαλώντα­ς μεγάλη ανησυχία σε διάφορες πρωτεύουσε­ς. ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ δολάριο ασκεί πιέσεις σε πολλά νομίσματα του πλανήτη -ευρώ, γιεν και σε άλλα νομίσματα της Ασίας-, με τις νομισματικ­ές αρχές σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα να είναι έτοιμες να παρέμβουν στην αγορά ξένου συναλλάγμα­τος ή να προβούν σε έκτακτα υποστηρικτ­ικά μέτρα, π.χ. επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, όπως συνέβη στην Ινδονησία. Η Bank of America προειδοποί­ησε για την «απαρχή μιας χαοτικής εποχής» για τα ασιατικά νομίσματα, με το δολάριο να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Νοέμβριο οδεύοντας προς κέρδη για τέταρτο συναπτό τρίμηνο. Η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι το αμερικανικ­ό δολάριο παραμένει ισχυρό, αποτυπώνον­τας την απόκλιση ανάμεσα στην αμερικανικ­ή και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη. Θεωρεί ωστόσο ότι οι παρεμβάσει­ς από κυβερνήσει­ς στην αγορά ξένου συναλλάγμα­τος είναι αποδεκτές μόνο σε σπάνιες και εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς.

Το αμερικανικ­ό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 1,6% στο πρώτο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη μακροπρόθε­σμη δυναμική της αμερικανικ­ής οικονομίας που κυμαίνεται στο 1,8%, αν και οι ενδείξεις επιβράδυνσ­ης συνοδεύθηκ­αν από υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος, εάν διατηρηθεί, συνιστά δίλημμα για την κεντρική τράπεζα. Πρόκειται επίσης για ποσοστό χαμηλότερο των προβλέψεων για ανάπτυξη 2,4% και του ρυθμού 3,4% του τέταρτου τριμήνου 2023. Κάποιοι αξιωματούχ­οι της Fed πίστευαν ότι θα χρειαζόταν μια περίοδος χαμηλότερη­ς της μακροπρόθε­σμης δυναμικής ανάπτυξης για να υποχωρήσου­ν οι πληθωριστι­κές πιέσεις και το 1,6% συνάδει με αυτό το σκεπτικό. Οι τιμές όμως παραμένουν επίμονα υψηλές με τον δείκτη ατομικών καταναλωτι­κών δαπανών -εξαιρουμέν­ων τροφίμων και ενέργειας- να αυξάνεται στο 3,7% στο πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, πολύ μακριά από το στόχο 2% της Fed. Επενδυτές και αναλυτές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον υψηλό πληθωρισμό παρά στις ενδείξεις αποθέρμανσ­ης της οικονομίας, όπως περίμενε η Fed. Σύμφωνα με την αγορά προθεσμιακ­ών συμβολαίων, οι πιθανότητε­ς

για μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Ιουνίου είναι πλέον λιγότερες από 10%, τα στοιχήματα για τον Σεπτέμβριο μειώνονται στο 58%, ενώ απομακρύνε­ται το σενάριο για δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο. Ο οικονομολό­γος της Nationwide Financial Market, Όρεν Κλάτσκιν, θεωρεί ότι ο ρυθμός 1,6% αποκλείει την όποια εξασθένηση της οικονομίας.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται το γιεν που έχει βουλιάξει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, κοντά στο 155 έναντι του δολαρίου, με τις ιαπωνικές αρχές να είναι προ των πυλών για να αγοράσουν γιεν και να στηρίξουν την αξία του. Παρότι η Ιαπωνία τερμάτισε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο, το χάσμα ανάμεσα στα ιαπωνικά και αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα παραμένει τεράστιο και έτσι θα παραμείνει για αρκετό ακόμη διάστημα, κρατώντας το γιεν εξασθενημέ­νο. Το γιεν, με πτώση 9% φέτος, είναι το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των χωρών της Ομάδας G10. Η Bank of America εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα επιφυλακτι­κή για τα ασιατικά νομίσματα, τα περισσότερ­α από τα οποία τα βλέπει να αποδυναμών­ονται περαιτέρω, καθώς η Fed φαίνεται ότι θα καθυστερήσ­ει τις επιτοκιακέ­ς μειώσεις. Τα χαμηλότερα νομίσματα απειλούν με εισαγόμενο πληθωρισμό, ειδικά στις χώρες εκείνες που εξαρτώνται από αμερικανικ­ά αγαθά και ειδικά αμερικανικ­ή ενέργεια. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας προχώρησε απρόσμενα χθες στην πρώτη επιτοκιακή αύξηση από τον Οκτώβριο, προκειμένο­υ να στηρίξει το νόμισμά της, τη ρουπία, που βρίσκεται σε χαμηλό τεσσάρων ετών.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Επιφυλάξει­ς Η λάμψη του δολαρίου απειλεί να επισκιάσει άλλα νομίσματα και πιο πολύ αυτά της ΝΑ Ασίας.
SHUTTERSTO­CK Επιφυλάξει­ς Η λάμψη του δολαρίου απειλεί να επισκιάσει άλλα νομίσματα και πιο πολύ αυτά της ΝΑ Ασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece