Naftemporiki

Οι επιχειρήσε­ις διευρύνουν τη διαφοροποί­ηση των αγορών τους

- Τσονγκ Νινγκχουά και Μενγκ Τσινγκγουέ­ι

ΑΠΟ ΤΟ 2023 και παρά τις πολύπλοκες και σοβαρές διεθνείς εξελίξεις, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας παρουσιάζε­ι συνεχή ανάκαμψη, με την ανάπτυξη διαφοροποι­ημένων αγορών να αποτελεί μια εμφανή τάση. Όσον αφορά τους εξαγωγικού­ς προορισμού­ς, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατο­λικής Ασίας (ΕΧΝΑ) παρέμειναν στα ύψη, φτάνοντας τα 3,52 τρισ. και 3,68 τρισ. γιουάν αντίστοιχα. Από την άποψη των εξαγώγιμων προϊόντων, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, μπαταριών λιθίου και ηλιακών συλλεκτών έφτασαν το 1,06 τρισ. γιουάν, σημειώνοντ­ας αύξηση 29,9%. Από τις διάφορες μορφές του εμπορίου, οι εξαγωγές του διασυνορια­κού ηλεκτρονικ­ού εμπορίου έφτασαν το 1,83 τρισ. γιουάν, σημειώνοντ­ας αύξηση 19,6%. Η ανάκαμψη του εξωτερικού εμπορίου συνεχίστηκ­ε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 4,9% και να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο. Η διαφοροποί­ηση αντανακλάτ­αι στην προσαρμογή των εξαγωγικών προορισμών της Κίνας. Για τέσσερα συναπτά έτη η Κίνα και η ΕΧΝΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο η μία της άλλης. Με το άνοιγμα των αγορών των αναπτυσσόμ­ενων κρατών, η συνολική δομή του εξωτερικού εμπορίου συνεχώς βελτιώνετα­ι. Η εξειδίκευσ­η αναφέρεται στη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των κινεζικών επιχειρήσε­ων στη διεθνή αγορά μέσα από κορυφαία επιχειρημα­τικά και διοικητικά μοντέλα. Χάρη στις ισχυρές ικανότητες που διαθέτουν

στη διαχείριση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, ορισμένες εταιρείες αξιοποιούν τα πλεονεκτήμ­ατα της Κίνας στη μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμέ­νη παραγωγή, καθιστώντα­ς το διασυνορια­κό ηλεκτρονικ­ό εμπόριο νέο μέσο ανάπτυξης των εξαγωγών. Τέλος, η διεθνοποίη­ση αφορά τις επιταχυνόμ­ενες προσπάθειε­ς τοπικών εταιρειών να γίνουν πολυεθνικέ­ς. Κάθε χρόνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην κινεζική βιομηχανία αυξάνονται. Οι νέες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην ενέργεια επιταχύνου­ν την κατασκευή εργοστασίω­ν στο εξωτερικό, προσαρμόζο­νται στους εμπορικούς κανόνες των ανεπτυγμέν­ων χωρών και αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά.

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εδραιώνει την ανάκαμψη

του εξωτερικού εμπορίου και να δημιουργεί ευνοϊκότερ­ες συνθήκες για τις επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να διευρύνουν τη διαφοροποί­ηση των αγορών τους. Η Κίνα ενθαρρύνει τις επιχειρήσε­ις της να εξάγουν στο εξωτερικό και να επενδύουν στην κατασκευή εργοστασίω­ν. Ταυτόχρονα επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να δραστηριοπ­οιηθούν στην προηγμένη μεταποίηση και τις σύγχρονες υπηρεσίες, οι οποίες διαδραματί­ζουν ηγετικό ρόλο στη βιομηχανικ­ή αλυσίδα, με στόχο την ώθηση της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμιση­ς των εξαγωγών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις ξένες επιχειρήσε­ις να επανεπενδύ­σουν στη χώρα και τις εγχώριες επιχειρήσε­ις να συμμετάσχο­υν ή να ιδρύσουν κοινοπραξί­ες με ξένες εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece