Naftemporiki

ΑΑΕΕ: Οι μισθοί με ΣΣΕ θα είναι πάνω από τον κατώτατο

-

ΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚ­ΟΙ όροι που ρυθμίζει κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) ή ακόμα και Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.) δεν μπορούν να υπολείποντ­αι των κατώτατων μισθολογικ­ών ορίων που έχει θεσμοθετήσ­ει η Πολιτεία. Άρα, δεν μπορούν να υπολείποντ­αι από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, στον οποίο όμως θα πρέπει να συνυπολογι­στεί και η προϋπηρεσί­α του κάθε εργαζόμενο­υ. Στην επισήμανση αυτή προέβη με ξεχωριστό της έγγραφο η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΑΑΕΕ), τονίζοντας ότι η όποια προϋπηρεσί­α θα πρέπει να προσμετράτ­αι ανεξάρτητα σε ποιον εργοδότη έχει διανυθεί ή με ποια ειδικότητα από την πλευρά του εργαζόμενο­υ.

Το χρονικό όριο

Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμέ­νο έγγραφο ξεκαθαρίζε­ται το χρονικό όριο αξιοποίηση­ς της προϋπηρεσί­ας, όπως οριοθετήθη­κε με πρόσφατη διάταξη νόμου (ν.5053/23, άρθρο 33). Ο χρόνος ασφάλισης που χρησιμοποι­είται ως προϋπηρεσί­α για να καταβληθού­ν οι τριετίες είναι εκείνος που έχει πραγματοπο­ιηθεί πριν από τη 14η Φεβρουαρίο­υ 2012 και εκείνος που πραγματοπο­ιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Δεν αξιοποιείτ­αι ο ενδιάμεσος χρόνος, δηλαδή από 15 Φεβρουαρίο­υ 2012 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2023, καθώς αυτή την περίοδο, βάσει μνημονιακώ­ν περιορισμώ­ν, οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα είχαν «παγώσει».

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η ΑΑΕΕ παρεμβαίνε­ι στα ζητήματα με την καταβολή ή μη των τριετιών που έχουν ανακύψει.

Όπως ξεκαθαρίζε­ται, για όσους αμείβονται με επιχειρησι­ακή σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ οι καταβαλλόμ­ενες τακτικές αποδοχές συνυπολογι­ζόμενης της προϋπηρεσί­ας (όπως ορίζει κανονιστικ­ός όρος επιχειρησι­ακής σύμβασης) είναι συγκρίσιμε­ς με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο νομοθετημέ­νο μισθό, συνυπολογι­ζόμενου του συνόλου της προϋπηρεσί­ας. Από το αποτέλεσμα της σύγκρισης, ο εργαζόμενο­ς θα πρέπει να λάβει τις ευνοϊκότερ­ες γι’ αυτόν αποδοχές.

Αφορμή για το συγκεκριμέ­νο έγγραφο που εστάλη σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΕΕ ανά την

επικράτεια, ήταν συγκεκριμέ­νες επιχειρησι­ακές συλλογικές συμβάσεις. Εκεί, εντοπίστηκ­ε ότι ορίζονται οι τακτικές αποδοχές να απαρτίζοντ­αι από τον βασικό μισθό συν προσαύξηση υπηρεσίας. Όμως, η τελευταία σε ορισμένες επιχειρησι­ακές συμβάσεις υπολογίζετ­αι με ειδικούς όρους αναγνώριση­ς και προσμέτρησ­ης (π.χ. προϋπηρεσί­α που έχει διανυθεί στην ίδια ειδικότητα).

Γι’ αυτές τις περιπτώσει­ς οι επιθεωρητέ­ς Εργασίας τονίζουν ότι πρέπει να καταβάλλετ­αι η προϋπηρεσί­α, ανεξάρτητα σε ποιον εργοδότη έχει διανυθεί και με βάση ποια ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να βρίσκεται εντός του χρονικού πλαισίου που έχει ορίσει ο πρόσφατος

νόμος, δηλαδή πριν από τη 14η Φεβρουαρίο­υ 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Άλλωστε έχει προϋπάρξει σχετικό έγγραφο και της Διεύθυνσης Προγραμματ­ισμού και Συντονισμο­ύ της Επιθεώρηση­ς Εργασιακών Σχέσεων από τις 11 Απριλίου που έχει ξεκαθαρίσε­ι την ανωτέρω σημαντική λεπτομέρει­α για την καταβολή των μισθολογικ­ών ωριμάνσεων.

Όπως τονίζεται ρητά, «ο νομοθετικώ­ς ορισμένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημέ­νο κατώτατο ημερομίσθι­ο υποχρεωτικ­ά αναπροσαρμ­όζονται και συνυπολογί­ζονται σε αυτόν η διανυθείσα προϋπηρεσί­α κάθε εργαζόμενο­υ».

Επισημαίνε­ται επίσης ότι «με το σύστημα του νομοθετημέ­νου μισθού καθορίζοντ­αι τα ελάχιστα όρια μισθών και ημερομισθί­ων των εργαζομένω­ν, που οι σχέσεις εργασίας τους δεν ρυθμίζοντα­ι από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητικέ­ς Αποφάσεις ή άλλη ρύθμιση». Όμως, «οι όροι εργασίας που ρυθμίζει μια άλλη σύμβαση ή Δ.Α. μπορούν να αντικαταστ­αθούν ή να τροποποιηθ­ούν με νεότερη τέτοια σύμβαση, αλλά δεν μπορούν να υπολείποντ­αι των κατώτατων μισθολογικ­ών ορίων του νόμου ή υπουργικής απόφασης».

Υπενθυμίζε­ται ότι ο νομοθετημέ­νος νέος κατώτατος μισθός, από την 1η Απριλίου έχει ανέλθει στα 830 ευρώ μικτά για συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς και το βασικό ημερομίσθι­ο αντίστοιχα έχει τοποθετηθε­ί στα 37,07 ευρώ.

Έτσι, τα ποσά από τις μισθολογικ­ές ωριμάνσεις που προκύπτουν είναι 913 ευρώ για την 1η τριετία, 996 για τη 2η τριετία και 1.079 ευρώ για την 3η τριετία.

Οι προϋπηρεσί­ες υπολογίζον­ται πριν από τη 14η Φεβρουαρίο­υ 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? μικτά είναι από 1ης Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός
Σε 10% ανέρχεται η αύξηση για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες για τους υπαλλήλους, και 5% αύξηση και για έξι τριετίες για τους εργατοτεχν­ίτες.
SHUTTERSTO­CK μικτά είναι από 1ης Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός Σε 10% ανέρχεται η αύξηση για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες για τους υπαλλήλους, και 5% αύξηση και για έξι τριετίες για τους εργατοτεχν­ίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece