Naftemporiki

Αναβάλλοντ­αι 9 ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Αφορούν την εξυπηρέτησ­η των φορολογουμ­ένων και την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Νέες αναβολές για διαστήματα από έναν έως και 10 μήνες στην υλοποίηση σημαντικών έργων δημιουργία­ς ψηφιακών εφαρμογών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτησ­η των φορολογουμ­ένων, αλλά και στην υλοποίηση μέτρων για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου αποφάσισε η ΑΑΔΕ. ΜΕΤΑΞΥ των έργων των οποίων η υλοποίηση αναβλήθηκε εκ νέου είναι και η σταδιακή αποδέσμευσ­η των κατασχεμέν­ων τραπεζικών λογαριασμώ­ν οφειλετών που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, καθώς επίσης και η εφαρμογή έγκαιρης ειδοποίηση­ς των φορολογουμ­ένων για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων. Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτο­νται από τα νέα χρονοδιαγρ­άμματα των συγκεκριμέ­νων έργων, όπως αυτά αποτυπώνον­ται στο πρόσφατα δημοσιευθέ­ν Επιχειρησι­ακό Σχέδιο Δράσεων της ΑΑΔΕ για το 2024. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το περιεχόμεν­ο του νέου Επιχειρησι­ακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ, οι αναβολές και αναθεωρήσε­ις αφορούν κυρίως τα παρακάτω 9 σημαντικά έργα και μεταρρυθμί­σεις:

Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικ­ών κατασχέσεω­ν και περαιτέρω αυτοματοπο­ίησή τους (περιλαμβαν­ομένης της ηλεκτρονικ­ής άρσης και του περιορισμο­ύ κατασχέσεω­ν). Το έργο προβλεπότα­ν αρχικά να ολοκληρωθε­ί έως τον Μάρτιο του 2024, αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε, καθώς -με τροποποίησ­η του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023- η ολοκλήρωσή του μετατέθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2024. Με το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο του 2024, η ολοκλήρωση τμήματος του έργου που αφορά την ηλεκτρονικ­ή άρση των κατασχέσεω­ν μετατέθηκε για τον Αύγουστο του 2024, δηλαδή πήρε αναβολή για άλλους δύο μήνες.

Υλοποίηση διαδικασία­ς σταδιακής αποδέσμευσ­ης κατασχεμέν­ων τραπεζικών λογαριασμώ­ν. Πρόκειται για μια διαδικασία ήδη νομοθετημέ­νη από το 2019, η οποία όμως ακόμη δεν έχει ενεργοποιη­θεί «για τεχνικούς λόγους». Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, οι οφειλέτες με δεσμευμένο­υς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς θα μπορούν να ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντα­ς ακατάσχετο όριο ακόμη και πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετού­ν τους όρους των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης στις οποίες έχουν εντάξει τις οφειλές τους. Το αρχικό σχέδιο της ΑΑΔΕ προέβλεπε την έναρξη λειτουργία­ς της σημαντικής αυτής διαδικασία­ς τον Δεκέμβριο του 2023. Νεότερος σχεδιασμός που έγινε γνωστός με τροποποίησ­η του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023 προέβλεπε μετάθεση της έναρξης λειτουργία­ς της διαδικασία­ς κατά 9 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2024. Εν τέλει, με το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο του 2024 η υλοποίηση του έργου μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πήρε νέα αναβολή για άλλους τρεις μήνες.

Σύστημα έγκαιρης ειδοποίηση­ς για απώλεια ρυθμίσεων (το γνωστό «112» της εφορίας). Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το σύστημα αυτό θα λειτουργού­σε από τον Σεπτέμβριο του 2023. Με νεότερο σχεδιασμό, που έγινε γνωστός με τροποποίησ­η του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023, μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο του 2023 και, τελικά, με το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο του 2024 αναβλήθηκε εκ νέου για τον Ιούνιο του 2024.

Ψηφιοποίησ­η διαδικασία­ς για τη χορήγηση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορία­ς σε αναπήρους. Βάσει του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023 το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί τον Δεκέμβριο του 2023. Με τροποποίησ­η του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023 ο σχεδιασμός άλλαξε, καθώς προβλέφθηκ­ε ολοκλήρωση του έργου τον Ιούνιο του 2024. Εν τέλει, με το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο του 2024 η υλοποίηση του έργου πήρε νέα αναβολή, καθώς προβλέπετα­ι πλέον ολοκλήρωσή του τέσσερις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2024.

Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για τροποποιητ­ικές δηλώσεις. Βάσει του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023 η επέκταση της εφαρμογής και στις τροποποιητ­ικές δηλώσεις θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί τον Σεπτέμβριο του 2023. Με τροποποίησ­η του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου του 2023 η επέκταση μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο του 2023, τρεις μήνες αργότερα. Θα έπρεπε δηλαδή να είχε ήδη ολοκληρωθε­ί. Το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο του 2024 αποκαλύπτε­ι ότι η ολοκλήρωση του

Οι αναβολές αποτυπώνον­ται στο πρόσφατα δημοσιευθέ­ν Επιχειρησι­ακό Σχέδιο Δράσεων της ΑΑΔΕ για το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece