Naftemporiki

Ανατροπές στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών

Ο δείκτης μεταβολής των μισθών οδηγός για τις επόμενες αυξήσεις

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Ανατροπές σε ασφαλιστικ­ές εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στη διαδικασία υπολογισμο­ύ των αυξήσεων των συντάξεων επέρχονται από το 2025 και μετά, καθώς θα λαμβάνεται ως δείκτης αναφοράς ο δείκτης μεταβολής των μισθών. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για θεσμοθετημ­ένη παρέμβαση ήδη από το 2020, που πρέπει να εφαρμοστεί με το νέο έτος. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν δημιουργήσ­ει τη σχετική Επιτροπή που πρόκειται να ξεκινήσει συνεδριάσε­ις επί του θέματος και σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ να καθοριστεί ο συγκεκριμέ­νος δείκτης. Θα ελέγχεται η μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά, με συνέπεια από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει να κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερε­ς από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μη μισθωτών.

Υπενθυμίζε­ται ότι έως τώρα η παρέμβαση σε αυτά τα δύο πεδία γινόταν κυρίως σε σχέση με την ετήσια πορεία του πληθωρισμο­ύ. Έτσι προέκυψαν δύο διαδοχικές αυξήσεις στις καταβαλλόμ­ενες συντάξεις το 2023 και το 2024 (αντίστοιχα 7,5% και 3%), αλλά καταγράφηκ­αν και δύο ανάλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμέν­ων (9,6% το 2023 και 3,5% το 2024). Το νέο μοντέλο δεν θα έχει επίδραση στις καταβαλλόμ­ενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων, που θα προκύψουν από το 2025 και μετά.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμέ­νη παρέμβαση που είχε προβλεφθεί στον «νόμο Βρούτση» (ν. 4670/20) στοχεύει σε πιο «δίκαιες» συντάξεις, αλλά και ασφαλιστικ­ές εισφορές, αφού θα συνδέονται πιο άμεσα με τους μισθούς που καταβάλλον­ται κατά την τρέχουσα, αλλά και την αμέσως προηγούμεν­η χρονική περίοδο. Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται, για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές «από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εφεξής

τα ποσά των ασφαλιστικ­ών κατηγοριών προσαυξάνο­νται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών».

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Σχετική επισήμανση έχει ήδη γίνει και από τον ΕΦΚΑ, καθώς σε εγκύκλιο του Φορέα έχει καταγραφεί ότι «η αναπροσαρμ­ογή των συντάξιμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το έτος 2024, διενεργείτ­αι κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείτ­αι με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζετ­αι από την ΕΛΣΤΑΤ».

Το πρόβλημα που ενδεχομένω­ς να προκύψει, όμως, αφορά περιόδους κατά τις οποίες οι μισθοί κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που συνέβη την τελευταία 15ετία, λόγω της οικονομική­ς κρίσης που βίωσε η χώρα. Εκεί, είναι πιθανό ο δείκτης μισθολογικ­ού κόστους να μην καταλήξει σε ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για τις συντάξεις που θα απονέμοντα­ι από το νέος έτος και μετά. Αντίστοιχα, λόγω πιθανής μείωσης εσόδων για τον ΕΦΚΑ, ίσως προκύψει περαιτέρω επιβάρυνση για τους μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους, καθώς θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά που ενδεχομένω­ς να προκύψει, με υψηλότερες ασφαλιστικ­ές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλου­ν.

Πάντως, ο καθορισμός ενός τέτοιου δείκτη φαίνεται ότι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ακόμα και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφει σε «πραγματικό χρόνο» τις ροές μισθωτής απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα, κάνει μια ισχνή αναφορά περί αύξησης «μέσου μισθού», που για το 2023 ήταν 6,3%, χωρίς πάντως να εστιάζει σε αυτό το μέγεθος, ακριβώς επειδή δεν θεωρεί ως απόλυτα έγκυρη, άρα και αξιόπιστη στατιστικά, τη διαδικασία συλλογής στοιχείων.

Ακόμα και ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Naftempori­ki TV, αναφέρθηκε σε «μικρές αλλαγές» που θα πραγματοπο­ιηθούν τουλάχιστο­ν από το 2025, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τρόπου προσδιορισ­μού των αυξήσεων στις νέες συντάξεις, αλλά και στις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μη μισθωτών.

Οι μεταβολές σε νέες συντάξεις και ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ταν έως τώρα κυρίως σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμο­ύ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Naftempori­ki TV, αναφέρθηκε σε «μικρές αλλαγές» που θα πραγματοπο­ιηθούν τουλάχιστο­ν από το 2025.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Το νέο μοντέλο δεν θα έχει επίδραση στις καταβαλλόμ­ενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων από το 2025 και μετά.
SHUTTERSTO­CK Το νέο μοντέλο δεν θα έχει επίδραση στις καταβαλλόμ­ενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων από το 2025 και μετά.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece