Naftemporiki

Επιστροφές φόρων σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά με αυστηρά κριτήρια

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

ΑΜΕΣΕΣ επιστροφές φόρων και ΦΠΑ ως bonus επιβράβευσ­ης σε συνεπείς και «καθαρούς» φορολογικά επαγγελματ­ίες, αλλά και επιχειρήσε­ις, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Οι επιστροφές μάλιστα, με βάση το σχέδιο της ΑΑΔΕ, θα γίνονται σε χρόνο εξπρές, με συγκεκριμέ­νη διαδικασία, αλλά κυρίως υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις, που προϋποθέτο­υν αφενός ότι οι υπόχρεοι θα έχουν ελεγχθεί κατά το παρελθόν, αφετέρου ότι δεν είχαν άλλα φορολογικά παραπτώματ­α.

Το σίγουρο είναι ότι και το νέο σύστημα άμεσων επιστροφών θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικ­ά, μέσω της εφαρμογής αυτοματοπο­ιημένων διαδικασιώ­ν επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικ­ής υποβολής και της διευκόλυνσ­ης της διαδικασία­ς ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Αυτό, φυσικά, όπως πλέον όλα τα ψηφιακά εργαλεία, έχει ως στόχο να περιοριστε­ί η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω ψηφιακών συναλλαγών και να αντιμετωπι­στούν οι καθυστερήσ­εις στις επιστροφές ΦΠΑ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ στοχεύει:

στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που μέχρι και σήμερα παρουσιάζο­υν συχνά σημαντικές καθυστερήσ­εις,

στην αντιμετώπι­ση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμεν­οι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου,

στην αυτοματοπο­ίηση και ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,

στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.

Τα κριτήρια

Επισημαίνε­ται ότι στον κατάλογο με τους «τυχερούς» θα μπαίνουν μόνο οι επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες που έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών και κατά τα τρία τελευταία φορολογικά έτη πληρούν

σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια:

δεν έχουν φορολογικέ­ς και τελωνειακέ­ς παραβάσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθε­ί στα μηχανογραφ­ικά συστήματα,

δεν είναι «ύποπτοι» για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτ­ικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Οι φετινοί στόχοι

Όσον αφορά, πάντως, τους φετινούς στόχους της ΑΑΔΕ, με βάση και το επιχειρησι­ακό σχέδιο δράσης της, είναι όπως μέχρι τέλος του έτους να ολοκληρωθο­ύν επιστροφές φόρων 6,588 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων σχεδιάζοντ­αι τα εξής:

Διεκπεραίω­ση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 95%.

Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοπο­ιημένα σε περιοδική βάση.

Αξιοποίηση «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

Επέκταση της ψηφιοποίησ­ης του κυκλώματος επιστροφών φόρου. Επισημαίνε­ται ότι το όλο εγχείρημα σε κάθε περίπτωση θα πλέει να είναι σύμφωνο και με την οδηγία σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ (οδηγία 2008/9/Ε.Κ. του Συμβουλίου της Ε.Ε.).

 ?? ?? Οι άμεσες επιστροφές φόρων και ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο για συνεπείς και «καθαρούς» φορολογικά επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις.
Οι άμεσες επιστροφές φόρων και ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο για συνεπείς και «καθαρούς» φορολογικά επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece