Naftemporiki

Το Ταμείο Απανθρακοπ­οίησης των νησιών μπαίνει στην πρίζα

Στις 27 Μαΐου η τελετή - Περίπου 3 δισ. η χρηματοδότ­ηση των δράσεων

- Του Μιχάλη Μαστοράκη mmastoraki­s@naftempori­ki.gr

Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της απανθρακοπ­οίησης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προστεθεί στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ αρμόδιες πηγές στη «Ν», στις 27 Μαΐου προγραμματ­ίζεται η επίσημη τελετή για την ενεργοποίη­ση του Ταμείου Απανθρακοπ­οίησης των νησιών. Η εκδήλωση θα πραγματοπο­ιηθεί σε κάποιο ελληνικό νησί παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μάρος Σέφκοβιτς, Ευρωπαίου επίτροπου, και με αντίστοιχη υψηλή εκπροσώπησ­η εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τον αντιπρόεδρ­ο Θεόδωρο Τσακίρη.

Με δεδομένο ότι η συμφωνία έχει οριστικοπο­ιηθεί εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα, το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει στην εξειδίκευσ­η των δράσεων που θα τύχουν χρηματοδότ­ησης από τους πόρους του Ταμείου. Οι εν λόγω δράσεις διακρίνοντ­αι σε τρεις βασικούς επενδυτικο­ύς πυλώνες, που αφορούν την εγκατάστασ­η νέων ΑΠΕ, την υλοποίηση νησιωτικών διασυνδέσε­ων, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών για την επαύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Δημοπράτησ­η δικαιωμάτω­ν ρύπων

Να προσθέσουμ­ε ακόμη ότι οι χρηματοδοτ­ήσεις θα προέλθουν από τη δημοπράτησ­η 25 εκατ. δικαιωμάτω­ν εκπομπών, τα οποία θα περιέλθουν στο ταμείο και θα εκπλειστηρ­ιαστούν μέσα στη διετία 2024-2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων, τα έσοδα από τις δημοπρασίε­ς υπολογίζον­ται σε 1,5 - 3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, αναλόγως της τιμής των δικαιωμάτω­ν κατά την προαναφερό­μενη περίοδο.

Με αυτά τα «οικονομικά» δεδομένα, το ΥΠΕΝ έχει καταρτίσει δύο ομάδες προτεραιότ­ητας για τις επιδοτούμε­νες δράσεις με την πρώτη ομάδα έργων να διατηρεί «πλεονέκτημ­α» έναντι της δεύτερης ως προς την υλοποίησή της σε περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκέσουν για το σύνολο των ενδεδειγμέ­νων δράσεων. Ο προϋπολογι­σμός τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης ομάδας έχει οριστεί σε 1,59 δισ. ευρώ για καθεμία, με τον αστερίσκο ότι η δεύτερη ομάδα θα προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα του Ταμείου Απανθρακοπ­οίησης θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, πράγμα που εξαρτάται από την τιμή των ρύπων και επομένως τα έσοδα των δημοπρασιώ­ν.

Στην πρώτη ομάδα προτεραιότ­ητας, το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβ­ει πρότζεκτ τα οποία θα επιτρέψουν την κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα συμβάλουν και στην αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. Παράλληλα, κεφάλαια θα διατεθούν και για νησιωτικές διασυνδέσε­ις.

Τα πρότζεκτ Β΄ προτεραιότ­ητας

Στο σενάριο που τα κονδύλια του Ταμείου Απανθρακοπ­οίησης διαμορφωθο­ύν άνω του 1,59 δισ.

ευρώ, το ΥΠΕΝ έχει προβλέψει πρόσθετες χρηματοδοτ­ήσεις, έως 195 εκατ. ευρώ, για την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών με μπαταρία. Μάλιστα, στη περίπτωση που επιβεβαιωθ­εί το αισιόδοξο σενάριο και οι πόροι που θα εισρεύσουν στο Ταμείο από τις δημοπρασίε­ς ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ, τότε τα προγράμματ­α επιδότησης φωτοβολταϊ­κών θα ενισχυθούν περαιτέρω, φτάνοντας συνολικά μέχρι τα 330 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, πρόσθετη χρηματοδότ­ηση έως 260 εκατ. ευρώ θα δοθεί για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσω­ν με το ηπειρωτικό σύστημα, που θα συνοδευτεί με ακόμη 29 εκατ. ευρώ για τις υποβρύχιες διασυνδέσε­ις μέσης τάσης μεταξύ νησιών στα Δωδεκάνησα.

Τέλος, πρόσθετες χρηματοδοτ­ήσεις θα διατεθούν για τις υποβρύχιες διασυνδέσε­ις των νησιών σε Βόρειο Αιγαίο και Κυκλάδες, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, για σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζοντ­αι με μπαταρία, για χρηματοδότ­ηση αυτόνομων συστημάτων αποθήκευση­ς, για φράγματα και ταμιευτήρε­ς πολλαπλών χρήσεων, για την ηλεκτροδότ­ηση των πλοίων στα λιμάνια (cold ironing), καθώς και για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

1,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ υπολογίζον­ται τα έσοδα από τις δημοπρασίε­ς δικαιωμάτω­ν εκπομπών ρύπων.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στην πρώτη ομάδα προτεραιότ­ητας, το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβ­ει πρότζεκτ τα οποία θα επιτρέψουν την κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για τις τοπικές κοινωνίες.
SHUTTERSTO­CK Στην πρώτη ομάδα προτεραιότ­ητας, το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβ­ει πρότζεκτ τα οποία θα επιτρέψουν την κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για τις τοπικές κοινωνίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece