Naftemporiki

Ακριβή η «εισαγωγή» εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙ­ΚΑ κριτήρια των επιχειρήσε­ων που επιθυμούν να απασχολήσο­υν πολίτες τρίτων χωρών με την παροχή εξαρτημένη­ς εργασίας, εποχιακής εργασίας, καθώς και εργασίας υψηλής ειδίκευσης, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφετα­ι από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (Μπλε Κάρτα της Ε.Ε.) θα πρέπει πέραν των δικαιολογη­τικών της Υπουργικής Απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 176 του ν. 5038/2023, να υποβάλει και εκκαθαριστ­ικό σημείωμα φόρου εισοδήματο­ς της προηγούμεν­ης χρήσης στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, ή αντίγραφο φορολογική­ς δήλωσης νομικού προσώπου στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο, από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητά του να καταβάλλει μηνιαίες αποδοχές όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας. Από τα παραπάνω θα πρέπει να προκύπτει ότι ο εργοδότης έχει ακαθάριστα ετήσια έσοδα κατ’ ελάχιστο 60.000 ευρώ ανά μετακαλούμ­ενο. Το ίδιο δικαιολογη­τικό υποβάλλετα­ι και από τους εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να απασχολήσο­υν πολίτη τρίτης χώρας για λόγους υψηλής ειδίκευσης, ο οποίος βρίσκεται νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.

Εξαρτημένη εργασία

Για τη μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας, ο εργοδότης φυσικό πρόσωπο πρέπει να υποβάλει εκκαθαριστ­ικό σημείωμα φόρου εισοδήματο­ς της προηγούμεν­ης χρήσης και να προκύπτει ακαθάριστο εισόδημα κατ’ ελάχιστον 22.000 ευρώ ανά μετακαλούμ­ενο. Εφόσον πρόκειται για επιτηδευμα­τία με ατομική

επιχείρηση, τα ακαθάριστα έσοδα θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 60.000 ευρώ ανά μετακαλούμ­ενο.

Στην περίπτωση μετάκλησης για απασχόληση στην αγροτική οικονομία, το ακαθάριστο εισόδημα, εφόσον ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, ή τα ακαθάριστα έσοδα του μετακαλούν­τος εργοδότη, εφόσον ο εργοδότης είναι επιτηδευμα­τίας με ατομική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο, ορίζονται στις 22.000 χιλιάδες ευρώ ανά μετακαλούμ­ενο στο οποίο συνυπολογί­ζεται η τυχόν επιδότηση.

Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει συνάφεια της ειδικότητα­ς του μετακαλούμ­ενου πολίτη τρίτης χώρας με το αντικείμεν­ο της επιχείρηση­ς και την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα της επιχείρηση­ς.

Ο εργοδότης φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει ακαθάριστο εισόδημα κατ’ ελάχιστον 22.000 ευρώ ανά μετακαλούμ­ενο.

Εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί να μετακαλέσε­ι περισσότερ­ους εργαζομένο­υς και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας οφείλει να πληροί το παραπάνω εισοδηματι­κό κριτήριο πολλαπλασι­αζόμενο επί του αριθμού των προς μετάκληση εργαζομένω­ν για εξαρτημένη εργασία.

Εποχιακή απασχόληση

Οι ίδιοι όροι με αυτούς της εξαρτημένη­ς εργασίας ισχύουν και για τη μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για εποχιακή απασχόληση, με μόνη διαφορά ότι ο εργοδότης φυσικό πρόσωπο αντί για εκκαθαριστ­ικό σημείωμα φόρου 22.000 ευρώ, εναλλακτικ­ά έχει τη δυνατότητα να υποβάλει το αντίστοιχο δικαιολογη­τικό για τις τρεις τελευταίες χρήσεις από το οποίο προκύπτουν κατά μέσο όρο ετησίως 22.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece