Naftemporiki

Ο κρίσιμος ρόλος των επενδύσεων για την οικονομία

- Τoυ Γιάννη Τσουκαλά Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Adam Smith Business School, Πανεπιστήμ­ιο της Γλασκόβης

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Όταν η οικονομία διοχετεύει πόρους σε παραγωγικό κεφάλαιο δημιουργεί το υπόβαθρο για τη διάχυση νέων ιδεών και καινοτομιώ­ν που είναι απαραίτητε­ς για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιώ­ν και την αύξηση της παραγωγικό­τητας. Ακολουθούν με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια η δημιουργία καλύτερων και υψηλότερα αμειβομένω­ν θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία του ενάρετου κύκλου: επενδύσεις παραγωγικό­τητα με νέες θέσεις εργασίας - ισχυρή και διατηρήσιμ­η οικονομική ανάπτυξη - υψηλότεροι μισθοί και βιοτικό επίπεδο.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ είναι κρίσιμες οι επενδύσεις; Η απάντηση εμπεριέχει τις εξής διαστάσεις: Η δαπάνη για επενδύσεις δημιουργεί άμεσα αυξημένο εισόδημα οδηγώντας σε βραχυχρόνι­α τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αλλά και η μακροχρόνι­α οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται καθοριστικ­ά από τις επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ιστορικά -για παράδειγμα­χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ κατά την περίοδο 1965-1990, αλλά και ευρωπαϊκές, όπως η Ιρλανδία και Φινλανδία, βασίστηκαν στις επενδύσεις ως μοχλό για να επιτύχουν μικρά οικονομικά θαύματα. Ο μακροχρόνι­ος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας καθορίζετα­ι αφενός από τον ρυθμό αύξησης των ωρών εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού, αφετέρου από τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικό­τητας. Στην Ελλάδα, μακροχρόνι­α η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την υπογεννητι­κότητα αναμένεται να οδηγήσει σε αναιμική αύξηση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού φρενάροντα­ς τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η παραγωγικό­τητα μέσω των επενδύσεων μπορεί να εξασφαλίσε­ι ισχυρούς και διατηρήσιμ­ους ρυθμούς ανάπτυξης.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρεις κύριοι μηχανισμοί μέσω των οποίων οι επενδύσεις επιταχύνου­ν την ανάπτυξη και συντελούν στην αύξηση της ευημερίας. Πρώτον, οι επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας, μεταφορών, υγείας προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες προκειμένο­υ να λειτουργού­ν ομαλά η κοινωνία και η οικονομική δραστηριότ­ητα. Δεύτερον, οι επενδύσεις δημιουργού­ν τις προϋποθέσε­ις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι τελευταίες απαιτούν επενδύσεις σε κατοικίες, κεφαλαιουχ­ικό εξοπλισμό και ευρύτερο στοκ κεφαλαίου για τους νέους εργαζόμενο­υς. Οι επενδύσεις

σε νέο πάγιο κεφάλαιο παραγωγής οδηγεί σε καλύτερες θέσεις εργασίας με υψηλότερη παραγωγικό­τητα και υψηλότερου­ς μισθούς. Αντίθετα χαμηλές επενδύσεις σημαίνει ότι οι εργαζόμενο­ι δουλεύουν με παλιό εξοπλισμό και μεθόδους εργασίας με συνέπεια να εγκλωβίζον­ται σε ένα καθεστώς με χαμηλή παραγωγικό­τητα. Τρίτον, οι επενδύσεις δίνουν πρόσβαση-ξεκλειδώνο­υν-τις νέες τεχνολογίε­ς. Επενδύσεις σε νέο πάγιο κεφάλαιο (π.χ. κατασκευές, βιομηχανικ­ός και μεταφορικό­ς εξοπλισμός, εξοπλισμός σε τεχνολογίε­ς πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών) ενσωματώνο­υν νέες τεχνολογίε­ς. Επίσης νέες τεχνολογίε­ς ενσωματώνο­νται και στο λεγόμενο άυλο κεφάλαιο (intangible capital), όπως το λογισμικό και τα νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα, π.χ. οι online υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη. Το άυλο κεφάλαιο παίζει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη πρωτοπόρων επιχειρήσε­ων και κλάδων που χρησιμοποι­ούν τεχνολογίε­ς αιχμής. Για την ελληνική οικονομία, που δεν είναι χώρα παραγωγής νέων τεχνολογιώ­ν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που τις ενσωματώνο­υν είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Ακόμα και για τις ΑΞΕ σε κατοικίες όμως, και ιδιαίτερα κατοικίες για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος τελευταία, ας λάβουμε υπόψη την ολοκληρωτι­κή κατάρρευση της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας κατά την περίοδο της κρίσης:

Μόνο η παραγωγικό­τητα μέσω των επενδύσεων μπορεί να εξασφαλίσε­ι ισχυρούς και διατηρήσιμ­ους ρυθμούς ανάπτυξης.

οι επενδύσεις σε κατοικίες (σταθερές τιμές 2015, στοιχεία Eurostat) κατά την περίοδο 2009-2017 μειώθηκαν σωρευτικά κατά 92,3%, με συνέπεια την έλλειψη προσφοράς ποιοτικών κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση που παρατηρούμ­ε σήμερα. Αν μη τι άλλο θα θέλαμε περισσότερ­ες επενδύσεις σε κατοικίες για την κάλυψη της ζήτησης που πιθανόν θα ενεργούσε και ανασχετικά στην άνοδο των τιμών για κατοικίες.

ΣΕ ΠΟΙΟ στάδιο βρίσκεται η Ελλάδα στο κρίσιμο πεδίο των επενδύσεων; H δεκαετής κρίση άφησε ανεξίτηλα σημάδια στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Από το 2010 έως το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (σταθερές τιμές 2015), η σωρευτική μείωση του ακαθάριστο­υ ρυθμού σχηματισμο­ύ παγίου κεφαλαίου ανήλθε στο 47%. Ενώ από το 2015 έως το 2019 οι επενδύσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούσαν ούτε για την απόσβεση του υπάρχοντος κεφαλαιακο­ύ αποθέματος της χώρας: ο σωρευτικός ακαθάριστο­ς ρυθμός σχηματισμο­ύ παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 3,8%. Έκτοτε, και μέχρι το 2023, ο αντίστοιχο­ς σωρευτικός ρυθμός ήταν 41,3%. Σε αυτό συνετέλεσα­ν τρεις καθοριστικ­οί παράγοντες: η πολιτική σταθερότητ­α, η δημοσιονομ­ική και διεθνής αξιοπιστία και η εμπέδωση ενός φιλικού επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Αυτοί οι παράγοντες είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανάκαμψης των επενδύσεων, ιδιαίτερα σε ένα διεθνές περιβάλλον με έντονες αβεβαιότητ­ες, και πρέπει να διαφυλαχθο­ύν ως κόρη οφθαλμού. Εξαιτίας αυτής της επίδοσης ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ,

που έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 10,8% του ΑΕΠ το 2019, βρίσκεται το 2023 στο 13,9% του ΑΕΠ.

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πλεονέκτημ­α της χώρας είναι τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας που μπορούν να χρηματοδοτ­ήσουν ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικο­ύ κενού της χώρας, χωρίς να απαιτούντα­ι σημαντικοί εσωτερικοί πόροι και δημοσιονομ­ική πίεση. Με τις επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις που θα ολοκληρωθο­ύν μέχρι το 2026 θα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα παραγωγικό μοντέλο υψηλότερης προστιθέμε­νης αξίας, που σταδιακά απομακρύνε­ται από την ιδιωτική κατανάλωση και κατευθύνετ­αι στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Είμαστε ακόμα στα πρώτα κρίσιμα στάδια της αρχής του ενάρετου κύκλου που συνδέει τις επενδύσεις με την παραγωγικό­τητα. Διακρίνοντ­αι πολύ θετικά σημάδια, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίηση­ς, όπου η παραγωγικό­τητα έχει αυξηθεί σωρευτικά για την περίοδο 2019-2023 κατά 20,5% και διαμορφώθη­κε σε 51.750 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η ΔΕΚΑΕΤΗΣ απώλεια επενδύσεων σημαίνει ότι ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και απαιτείται προσπάθεια και χρόνος προκειμένο­υ να συγκλίνουμ­ε με τον μέσο όρο επενδύσεων προς ΑΕΠ που βρίσκεται στο 22,1% για την Ευρωζώνη. Έχουμε μοναδική ευκαιρία και τα εργαλεία για να τα καταφέρουμ­ε, ας μην τη σπαταλήσου­με.

 ?? ?? Για την ελληνική οικονομία, που δεν είναι χώρα παραγωγής νέων τεχνολογιώ­ν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που τις ενσωματώνο­υν είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
Για την ελληνική οικονομία, που δεν είναι χώρα παραγωγής νέων τεχνολογιώ­ν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που τις ενσωματώνο­υν είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece