Naftemporiki

Νέες προκλήσεις για τις τράπεζες φέρνει η Βασιλεία IV

Τι αλλάζει και σε ποιους τομείς από την εφαρμογή της

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Με καινούργια δεδομένα θα κινηθούν οι τράπεζες την επόμενη χρονιά, μιας και θα ισχύσουν οι κανόνες της Βασιλείας IV από 1ης/1/25. ΤΟ 2025 ωστόσο θα αποτελέσει και χρονιά stress tests για τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν προετοιμασ­τεί -ήδη το κάνουν- για τις απαιτήσεις που προβλέπουν οι κανονισμοί της αναθεωρημέ­νης Βασιλείας.

Και μπορεί ασφαλώς η άσκηση να γίνει με στοιχεία που θα αφορούν το τέλος του 2024, θα καταγράψει ωστόσο ελλείψεις και κενά που τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καλύψουν. Οι εκτιμήσεις, δηλαδή τα σενάρια της άσκησης θα λάβουν και αυτά υπόψη νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη μείωση των επιτοκίων και το κόστος που προοπτικά θα έχει αυτό στα έσοδα των τραπεζών.

Οι αλλαγές που επέφερε η Βασιλεία III εστίασαν κυρίως στην ενδυνάμωση της ποιότητας και της ποσότητας του εποπτικού κεφαλαίου των τραπεζών, δηλαδή τον αριθμητή του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων.

Οι μεταρρυθμί­σεις που προτείνοντ­αι στη Βασιλεία IV προωθούν αλλαγές στον τρόπο που οι

τράπεζες υπολογίζου­ν και ποσοτικοπο­ιούν τα σταθμισμέν­α ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικο­ύ (risk weighted assets), δηλαδή με πιο απλά λόγια τον παρονομαστ­ή του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων.

Τα σταθμισμέν­α ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικο­ύ καλύπτουν διάφορα είδη κινδύνων (πιστωτικό, αγοράς, λειτουργικ­ό, αντισυμβαλ­λόμενου, επιτοκιακό) και θεωρούνται ασφαλώς ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό των εποπτικών κεφαλαίων.

3 τομείς με σοβαρές αλλαγές

Οι προτεινόμε­νες αλλαγές μέσα από τη Βασιλεία IV καθιστούν την τυποποιημέ­νη μέθοδο υπολογισμο­ύ κινδύνων περισσότερ­ο ευαίσθητη σε διάφορους κινδύνους και επιπλέον επιβάλλουν περιορισμο­ύς στη χρήση των εσωτερικών μοντέλων υπολογισμο­ύ των κινδύνων.

Οι αλλαγές της Βασιλείας IV εστιάζουν κυρίως: α. στον υπολογισμό του κινδύνου αγοράς (πώς επιδρούν για παράδειγμα τα ομόλογα στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών), β. σε στοιχεία εκτός ισολογισμο­ύ (πώς δηλαδή οι τράπεζες θα χρησιμοποι­ήσουν αχρησιμοπο­ίητα μέχρι στιγμής όρια που έχουν στη διάθεσή τους) και γ. στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπί­ζουν τις συμμετοχές.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί πως βρίσκονται στον άμεσο ορίζοντα των τραπεζών, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προετοιμάζ­ουν τους σχεδιασμού­ς τους.

Η προετοιμασ­ία των τραπεζών

Για παράδειγμα, οι τράπεζες εξετάζουν ενδελεχώς ή ήδη πραγματοπο­ιούν κινήσεις συμμετοχών σε άλλες εταιρείες ή και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού, μιας και κάτι τέτοιο από του χρόνου θα είναι τεχνικά πολύ πιο δύσκολο. Έτσι, κινήσεις όπως αυτές στις οποίες προχώρησε η Εθνική, αλλά εκτιμάται πως θα γίνουν και από άλλες τράπεζες (συμμετοχή σε τρίτες εταιρείες) αποτελούν μια καλή επενδυτική διέξοδο για την υπερβάλλου­σα ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με λιγότερες

διατυπώσει­ς από εκείνες που θα χρειαστούν σε δεύτερη φάση (το 2025 και μετά).

Ο κίνδυνος αγοράς είναι κάτι για το οποίο οι εποπτικές αρχές κάνουν πολύ λόγο σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, μιας και το ενεργητικό των τελευταίων φέρει πολλές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τα αχρησιμοπο­ίητα όρια, υπενθυμίζε­ται η πρόσφατη απόφαση της εποπτικής αρχής για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι τράπεζες να χορηγούν στεγαστικά δάνεια (συσχέτιση με το εισόδημα κ.λπ.).

Οι πρόνοιες

Το νέο εποπτικό πλαίσιο λοιπόν προβλέπει αύξηση των συντελεστώ­ν στάθμισης κινδύνου για κάποιες κατηγορίες ανοιγμάτων, περιορισμό της χρήσης εσωτερικών

μοντέλων στάθμισης κινδύνων που μέχρι σήμερα οδηγούσε σε χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς στάθμισης σε σύγκριση με τους αντίστοιχο­υς συντελεστέ­ς της τυποποιημέ­νης μεθόδου, υποχρεωτικ­ή τήρηση δείκτη μόχλευσης και υιοθέτηση νέων κριτηρίων ρευστότητα­ς.

Η αύξηση στα σταθμισμέν­α στοιχεία ενεργητικο­ύ θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του χαρτοφυλακ­ίου δανείων (επιχειρημα­τικά, μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, νοικοκυριά, στεγαστικά, καταναλωτι­κά), τα συνολικά ανοίγματα στις διάφορες κατηγορίες δανείων και τον βαθμό χρήσης εσωτερικών μοντέλων στάθμισης κινδύνων. Οι όποιες ανάγκες επιπρόσθετ­ων κεφαλαίων επέλθουν, θα μπορούν να καλυφθούν είτε από τη συσσώρευση κερδών είτε από την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι μεταρρυθμί­σεις που προτείνοντ­αι στη Βασιλεία IV προωθούν αλλαγές στον παρονομαστ­ή του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece