Naftemporiki

Ραντεβού και από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούνιο

-

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Ραντεβού τον Ιούνιο δίνει, πλην δραματικού απροόπτου, η Τράπεζα της Αγγλίας για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤ­ΑΣ τη γραμμή της ΕΚΤ και υιοθετώντα­ς συγκρατημέ­νη στάση απέναντι στην απειλή του πληθωρισμο­ύ, η νομισματικ­ή επιτροπή της βρετανικής κεντρικής τράπεζας απέφυγε να κάνει χθες

την πρώτη κίνηση νομισματικ­ής χαλάρωσης, αποφασίζον­τας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο 5,25% για έκτη συνεχή συνεδρίαση. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 7 προς 2, παρά την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ τον Μάρτιο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, έδειξε ωστόσο προς την κατεύθυνση του Ιουνίου για την πρώτη μείωση. Όπως είπε, υπήρξαν «ενθαρρυντι­κά νέα» για τον πληθωρισμό ο οποίος πιθανώς θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% τους επόμενους δύο μήνες.

«Πρέπει να έχουμε περισσότερ­α στοιχεία που θα επιβεβαιών­ουν

ότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα πριν προχωρήσου­με σε μείωση των επιτοκίων» δήλωσε ο Μπέιλι, προσθέτοντ­ας: «Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία υποχώρησε τον Μάρτιο από το 3,4% στο 3,2%, παραμένοντ­ας όμως αρκετά μακριά από τον στόχο του 2% που θέτει η κεντρική τράπεζα.

Ο Ιούνιος παραμένει ο μήναςορόση­μο και για την πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ, χωρίς όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεσμεύεται για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα.

Χθες, ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι ο αριθμός και η ταχύτητα των μελλοντικώ­ν μειώσεων θα εξαρτηθούν από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η εξέλιξη των μισθών στην Ευρωζώνη και η αντίδραση των αγορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece