Naftemporiki

Οφέλη για όλο τον κόσμο προσφέρει η νέα ενεργειακή ανάπτυξη

- Τζιν Γκουανπίνγ­κ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ορισμένοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης έκαναν δηλώσεις και διέσπειραν ειδήσεις για να αμαυρώσουν την Κίνα, μιλώντας για μια «νέα πλεονάζουσ­α ενεργειακή παραγωγή της Κίνας, που επηρεάζει την παγκόσμια αγορά» και για τις «πλεονάζουσ­ες παραγωγικέ­ς δυνατότητε­ς της Κίνας, που διαταράσσο­υν τις παγκόσμιες τιμές και τα πρότυπα παραγωγής, βλάπτοντας τα συμφέροντα αμερικανικ­ών εταιρειών και εργαζομένω­ν». Αυτού του είδους τα παράδοξα επιχειρήμα­τα δεν βασίζονται σε γεγονότα και γι’ αυτό μπορούν εύκολα να διαψευστού­ν.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας

στις νέες μορφές ενέργειας συνεχώς αυξάνεται, αποτελώντα­ς πλέον παράγοντα σταθερότητ­ας των παγκόσμιων βιομηχανικ­ών και εφοδιαστικ­ών αλυσίδων στην καθαρή ενέργεια. Ως η μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας στον κόσμο και ο μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής σχετικού εξοπλισμού, η Κίνα ενισχύσει συνεχώς τις συνεργασίε­ς της στην τεχνολογικ­ή καινοτομία και προωθεί την εις βάθος εμπορική συνεργασία στην πράσινη βιομηχανία.

ΑΥΤΟ της επιτρέπει να εμπλουτίζε­ι την υπάρχουσα προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να μειώνει αποτελεσμα­τικά το κόστος των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, επιταχύνον­τας

την ενεργειακή μετάβαση και τον πράσινο μετασχηματ­ισμό.

Η ΝΕΑ ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας συνέβαλε στην επίλυση των ενεργειακώ­ν προβλημάτω­ν σε πολλές χώρες. Σήμερα η Κίνα υλοποιεί έργα πράσινης ενέργειας με πάνω από εκατό χώρες και περιοχές. Τα υψηλής ποιότητας και απόδοσης πράσινα έργα μαζί με τα νέα ενεργειακά προϊόντα έχουν επιλύσει αποτελεσμα­τικά προβλήματα που αφορούν τη δυσκολία παραγωγής και το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες αυτές, συμβάλλοντ­ας στην εξάλειψη της ενεργειακή­ς φτώχειας και στην υλοποίηση ενός από τους παγκόσμιου­ς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για «οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια» για όλους.

Η ΝΕΑ ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών παγκοσμίως, με τη συμβολή της μέσω της παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμε­ς πηγές να φτάνει το 41% και να ισοδυναμεί κατά 2,5, 4,1, 7 και 8,6 φορές της αντίστοιχη­ς συμβολής των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ινδίας και της Γερμανίας. Η νέα ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας ώθησε την προσαρμογή των παγκόσμιων ενεργειακώ­ν δομών και την υλοποίηση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece