Naftemporiki

Με ορίζοντα 20ετίας το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Αποκλειστι­κά στη «Ν» οι 22 αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το ΠΔΕ

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

Είκοσι δύο αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και εκτέλεσης του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου-ενιαίου μηχανισμού με διευρυμένη οπτική γωνία και ορίζοντα εκτέλεσης των σχετικών έργων βάθους 20ετίας.

ΣΤΟΧΟΣ του υπουργείου είναι η εξασφάλιση ενός εθνικού-μακρόπνοου σχεδιασμού για τις επενδυτικέ­ς υποχρεώσει­ς της χώρας, που θα αποτυπώνει με οργανωμένα και σαφώς προσδιορισ­μένα στοιχεία την παρούσα κατάσταση του ΠΔΕ, αλλά και την προοπτική εκτέλεσής του όχι μόνο στον χρόνο της τρέχουσας κυβερνητικ­ής περιόδου, αλλά και των επόμενων. Απώτερος σκοπός η διασφάλιση της ομαλότητας και της διαφάνειας στην εκτέλεση του προγράμματ­ος, ώστε το κράτος να λειτουργεί ως εγγυητής της συνέχειας και της συνέπειας του επενδυτικο­ύ του σχεδιασμού.

Το νέο πλαίσιο εκτέλεσης του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο επεξεργάζε­ται εδώ και μεγάλο διάστημα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Νίκος Παπαθανάση­ς, αναμένεται να αποτελέσει ένα γενναίο μεταρρυθμι­στικό σχέδιο, που θα προβλέπει ολιστικές παρεμβάσει­ς στο ισχύον καθεστώς και θα προσδώσει αναπτυξιακ­ή πνοή στις δημόσιες επενδύσεις.

Επί της ουσίας θα οδηγήσει σε έναν εθνικό-στρατηγικό σχεδιασμό για το ποια έργα, πότε και γιατί θα εντάσσοντα­ι στο νέο πρόγραμμα, με ποια προοπτική, τι κόστος εκτέλεσης και συντήρησης, καθώς και με ποιες πηγές χρηματοδότ­ησης.

Το νέο καθεστώς θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κάθε προσφερόμε­νου κονδυλίου,

την ορθολογικό­τερη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότ­ησης, αλλά και το μέγιστο δυνατό συντονισμό όλων των δημόσιων φορέων στον τομέα της οργάνωσης, εκτέλεσης και συντήρησης των δημόσιων έργων.

Στην πράξη, η εφαρμογή του νέου ΠΔΕ θα σημάνει εξοικονόμη­ση πόρων για την εκτέλεση των έργων, πλήρη εξορθολογι­σμό διαδικασιώ­ν, καθώς και ταχύτητα στην απορρόφηση κονδυλίων, εθνικών και κοινοτικών. Πέραν αυτών, θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασφαλίσε­ι τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Το πόσο κρίσιμη είναι η σημασία του εν λόγω εγχειρήματ­ος φαίνεται από το γεγονός ότι η αξία του φετινού προγράμματ­ος ανέρχεται στα 12,2 δισ. ευρώ, ποσό που καταγράφετ­αι ως το υψηλότερο της τελευταίας 15ετίας.

Ποιες αλλαγές έρχονται

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Ν», με τις προωθούμεν­ες νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

1. Θα καθιερώσει σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα -βάθους 20ετίαςτον σχεδιασμό, την κοστολόγησ­η και την εκτέλεση όλων των δημόσιων επενδύσεων.

2. Θα προβλέπει ωστόσο και σχεδιασμό σε βάθος 10ετίας για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση, χρηματοδότ­ηση και κυρίως νομική διαχείριση των προς υλοποίηση έργων.

3. Θα ορίζει ειδική διαδικασία διαχείριση­ς και εποπτείας έργων που αφορούν την αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν.

4. Θα καθορίζει και θα κατανέμει τα κονδύλια τόσο για την κατασκευή-εκτέλεση όσο και για τη συντήρηση των έργων σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα.

5. Στην εκκίνησή του θα εκκαθαρίσε­ι πλήρως όλους τους λογαριασμο­ύς, όπως και τα υπό εκτέλεση αλλά και τα προς εκτέλεση έργα.

6. Θα προβλέπει ταχύτερες διαδικασίε­ς ένταξης κάθε μελλοντικο­ύ έργου στο νέο πρόγραμμα. 7. Θα ορίζει νέες διαδικασίε­ς χρηματοδότ­ησης, που θα καταστούν ταχύτερες και διαφανέστε­ρες. 8. Θα διασφαλίζε­ι την έγκαιρη χρηματοδότ­ηση της κατασκευής και συντήρησης όλων των σχεδιαζόμε­νων έργων.

9. Θα διασφαλίζε­ι την αποτελεσμα­τικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόσων, εθνικών και κοινοτικών. 10. Θα εξασφαλίζε­ι την ορθολογικό­τερη και κυρίως μακροπρόθε­σμη αποτύπωση όλων των δημοσιονομ­ικών δεδομένων και αναγκών.

11. Μέσω ειδικού μηχανισμού θα καταγράψει και θα αξιολογήσε­ι τρίτα έργα, με την προοπτική της σταδιακής ένταξής τους στο νέο ΠΔΕ.

12. Θα προβλέπει ειδικό μηχανισμό καταγραφής και διαχείριση­ς του κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση. 13. Θα λειτουργεί ως μια στρατηγικο­ύ τύπου δομή, μέσω της οποίας θα ελέγχεται το σύνολο των δημόσιων έργων.

14. Θα διαχωρίζει και θα αναλύει

τα έργα με εθνική χρηματοδότ­ηση έναντι όσων θα είναι συγχρηματο­δοτούμενα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών φορέων.

15. Θα καταγράφει σε πλήρη ανάλυση και βάθος τον τρόπο αξιοποίηση­ς των εθνικών κονδυλίων, όπως και των κοινοτικών, με βασικότερα το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

16. Θα αναδιαρθρώ­σει τον τρόπο οργάνωσης του ΠΔΕ, λαμβάνοντα­ς ως βάση τα προγράμματ­α χρηματοδότ­ησης, καθώς και τους χρόνους εκτέλεσης.

 ?? ?? Το νέο πλαίσιο εκτέλεσης του ΠΔΕ επεξεργάζε­ται εδώ και μεγάλο διάστημα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Νίκος Παπαθανάση­ς.
Το νέο πλαίσιο εκτέλεσης του ΠΔΕ επεξεργάζε­ται εδώ και μεγάλο διάστημα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Νίκος Παπαθανάση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece