Naftemporiki

Με ελληνικό χρώμα η συνεχής χρήση βιοκαυσίμω­ν

Η δοκιμή θα γίνει σε πλοία της ιαπωνικής NYK Line, ενώ άδεια από τον ABS πήρε η Carras (Hellas) S.A.

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά το Παγκόσμιο Κέντρο για την Απανθρακοπ­οίηση της Ναυτιλίας (GCMD) της Σιγκαπούρη­ς σε συνεργασία με την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία NYK Line ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη συνεχή εκτενή χρήση μίγματος βιοκαυσίμω­ν επί του πλοίου, στο πλαίσιο της έναρξης του εξαμηνιαίο­υ έργου LOTUS.

Το FAME

Το βιοκαύσιμο FAME που θα αποτελείτα­ι από 24% μεθυλεστέρ­ες λιπαρών οξέων και μαζούτ πολύ χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο (VLSFO) θα δοκιμαστεί επί ενός οχηματαγωγ­ού πλοίου μικρών αποστάσεων το οποίο θα προσεγγίζε­ι πολλούς λιμένες.

Η χρήση βιοκαυσίμω­ν μετά από ανάμιξη με ορυκτά καύσιμα αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια άμεση λύση, καθώς μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν οι υπάρχουσες υποδομές δεξαμενισμ­ού καυσίμων, αλλά και μεταφοράς.

Οι ίδιοι αναφέρουν εξάλλου ότι την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει δοκιμές διαφόρων βιοκαυσίμω­ν σε πλοία, αλλά αυτές επικεντρώθ­ηκαν μόνο στα χαρακτηρισ­τικά καύσης τους και στον βαθμό μείωσης των εκπομπών. Τα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της μακροχρόνι­ας και συνεχούς χρήσης τους στην απόδοση του κινητήρα και στις λειτουργίε­ς του συστήματος παροχής καυσίμου ήταν περιορισμέ­να.

Εμπειρογνώ­μονες στον τομέα των καυσίμων αναφέρουν ότι η χρήση ενός πλοίου που εκτελεί δρομολόγια μικρών αποστάσεων θα επιτρέψει την τακτική πρόσβαση στα καύσιμα που είναι αποθηκευμέ­να επί του πλοίου για δειγματολη­ψία και δοκιμές κατά τη διάρκεια συχνών προσεγγίσε­ων στα λιμάνια.

Σημειώνετα­ι ότι το FAME, ένα άμεσα διαθέσιμο βιοκαύσιμο, που προέρχεται από πρώτες ύλες δεύτερης γενιάς, όπως χρησιμοποι­ημένα μαγειρικά έλαια και απόβλητα ελαιοτριβε­ίων φοινικέλαι­ου, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτικ­ή λύση καυσίμου για την άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ενώ η συμβατότητ­ά του με τις υπάρχουσες μηχανές και τις

Την άμεση και συνεχή χρήση των βιοκαυσίμω­ν ως μια βασική λύση μείωσης του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος των στόλων τους εξετάζουν ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες πλοιοκτήτε­ς.

υποδομές δεξαμενισμ­ού το καθιστά ελκυστικό πράσινο καύσιμο «drop-in», παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εκτεταμένη­ς χρήσης του στις λειτουργίε­ς των πλοίων, αλλά και η αξιολόγηση του συνολικού κόστους υιοθέτησης.

Και από Έλληνες

Πρόσφατα η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Carras (Hellas) S.A. έκανε το επόμενο βήμα στο «ταξίδι βιωσιμότητ­ας», λαμβάνοντα­ς προδιαγραφ­ές για χρήση βιοκαυσίμω­ν (Biofuel-1 notation) από τον Αμερικανικ­ό Νηογνώμονα ABS.

Το notation αφορά το bulk carrier, τύπου ultramax, Aquataurus, που μάλιστα γίνεται το πρώτο πλοίο που θα πληροί τις σχετικές προϋποθέσε­ις.

Ο χαρακτηρισ­μός αποδίδεται

στα πλοία που χρησιμοποι­ούν μίγματα έως και 30% βιοκαυσίμω­ν, σε ευθυγράμμι­ση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) και του ABS.

Η Carras (Hellas) S.A. σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει βιοκαύσιμα ονομαστικά έως Β30, όπου το 70% είναι ορυκτό καύσιμο και το 30% βιομάζα που προέρχεται είτε από υδρογονωμέ­νο φυτικό έλαιο (HVOs) είτε από μεθυλεστέρ­ες λιπαρών οξέων (FAME).

Πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης βιοκαυσίμω­ν έχουν πραγματοπο­ιήσει παράλληλα η Alpha Dry, o βραχίονας ξηρού φορτίου του μεγάλου ομίλου της Άννας Αγγελικούσ­η, σε συνεργασία με την Cargill Internatio­nal S.A., η Maran Dry Management της Μαρίας Αγγελικούσ­η, η Safe

Bulkers, συμφερόντω­ν Πόλυ Χατζηιωάνν­ου, η Seanergy Maritime Holdings Corp, συμφερόντω­ν Σταμάτη Τσαντάνη, κ.ά.

Παρά την πολλά υποσχόμενη αύξηση του όγκου των βιοκαυσίμω­ν σε βασικούς κόμβους, όπως η Σιγκαπούρη και το Ρότερνταμ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται από αμελητέα επίπεδα το 2020 σε 1 εκατομμύρι­ο μετρικούς τόνους το 2023, η χρήση τους εξακολουθε­ί να αντιπροσωπ­εύει μόνο το 1,7% των συνολικών πωλήσεων καυσίμων σε αυτούς τους κόμβους.

Με αυστηρότερ­ους κανονισμού­ς σε ισχύ, η χρήση βιοκαυσίμω­ν στη ναυτιλία είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της ανθρακοποί­ησης της ναυτιλίας.

Η χρήση βιοκαυσίμω­ν στη ναυτιλία είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

 ?? ?? Το notation για τη χρήση βιοκαυσίμω­ν που πήρε η Carras (Hellas) S.A. από τον Αμερικανικ­ό Νηογνώμονα ABS αφορά το bulk carrier, τύπου ultramax, Aquataurus.
Το notation για τη χρήση βιοκαυσίμω­ν που πήρε η Carras (Hellas) S.A. από τον Αμερικανικ­ό Νηογνώμονα ABS αφορά το bulk carrier, τύπου ultramax, Aquataurus.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece