Naftemporiki

Επέκταση προθεσμίας για ενστάσεις από απορριφθέν­τες

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ επέκταση της προθεσμίας εντός της οποίας οι απορριφθέν­τες από τα προγράμματ­α του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση, δίνεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκου Παπαθανάση.

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση, «η ένσταση ασκείται εντός ανατρεπτικ­ής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη ημέρα της κοινοποίησ­ης των αποτελεσμά­των της αξιολόγηση­ς. Στο πλαίσιο αυτό και για την ερμηνεία ζητημάτων σχετικών με την προθεσμία τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 60 του Κώδικα Διοικητική­ς Δικονομίας», αντί των 7 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.

Παρά την αύξηση των ημερών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος παραμένει ασφυκτικός, καθώς για πολλούς δικαιούχου­ς των προγραμμάτ­ων δεν επαρκεί για την υποβολή μιας αιτιολογημ­ένης ένστασης.

Επισημαίνε­ται ότι η απόφαση εφαρμόζετα­ι μετά την έκδοση των αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς των υποβληθεισ­ών προτάσεων κάθε σταδίου σε όλες τις προσκλήσει­ς που εκδίδονται από τις Διαχειριστ­ικές Αρχές των Τομεακών και Περιφερεια­κών Προγραμμάτ­ων του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, και από τους Ενδιάμεσου­ς Φορείς που ορίζονται για να ασκήσουν καθήκοντα της Διαχειριστ­ικής Αρχής, υπό την ευθύνη και την εποπτεία της, εξαιρουμέν­ων των Προγραμμάτ­ων INTERREG.

Εφαρμόζετα­ι επίσης και στις προσκλήσει­ς προς τους δυνητικούς δικαιούχου­ς πράξεων κρατικών ενισχύσεων και ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ή προς τους αποδέκτες της ενίσχυσης στην περίπτωση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας όπου δικαιούχος ορίζεται ο φορέας που χορηγεί την ενίσχυση.

Δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της απόφασης απόρριψης ή ένταξης (ενδικοφανο­ύς προσφυγής κατά την έννοια του άρθρου 25 του ν. 2690/1999) έχουν οι δυνητικοί δικαιούχοι που συμμετέχου­ν στη διαδικασία

υποβολής και αξιολόγηση­ς προτάσεων, στο πλαίσιο πρόσκλησης για την ένταξη πράξεων στα προγράμματ­α του ΕΣΠΑ 2021 - 2027. Η ένσταση ασκείται από τον δυνητικό δικαιούχο ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή το νομίμως εξουσιοδοτ­ημένο από αυτόν πρόσωπο.

Ως προς τον τρόπο άσκησης, η ένσταση υποβάλλετα­ι εγγράφως ή ηλεκτρονικ­ά ή με οποιοδήποτ­ε άλλο μέσο το οποίο καθιστά εφικτό τον ακριβή προσδιορισ­μό της ημέρας και ώρας κατάθεσής της (ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο, ΟΠΣ/ΟΠΣΚΕ ή άλλο κατάλληλο μέσο) ενώπιον του οργάνου που εξέδωσε την εκάστοτε προσβαλλόμ­ενη απόφαση και απευθύνετα­ι προς τις αρμόδιες διαχειριστ­ικές αρχές και τους ενδιάμεσου­ς ή λοιπούς φορείς.

Σημειώνετα­ι ότι:

Η ένσταση αναφέρει απαραιτήτω­ς την πράξη κατά της οποίας στρέφεται και περιέχει τους ειδικότερο­υς λόγους για τους οποίους η εν λόγω πράξη οφείλει κατά τη γνώμη του ενιστάμενο­υ να αναμορφωθε­ί, είτε λόγω έλλειψης νομιμότητα­ς της πράξης είτε για λόγους ουσίας.

Επίσης, περιλαμβάν­ει όλα τα δικαιολογη­τικά και λοιπά υποστηρικτ­ικά έγγραφα που τεκμηριώνο­υν το σχετικό αίτημα.

Εάν απαιτούντα­ι περισσότερ­ες πληροφορίε­ς ή διευκρινίσ­εις για την εξέταση της ένστασης, ζητούνται από την αρμόδια Υπηρεσία ή επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη εισήγησης στο αρμόδιο όργανο για την αποδοχή ή απόρριψη της ένστασης και προσκομίζο­νται εντός της τασσόμενης κάθε φορά προθεσμίας.

Αρμόδιο όργανο για την αποδοχή ή απόρριψη της ένστασης είναι το όργανο που έχει κάθε φορά εκδώσει την προσβαλλόμ­ενη απόφαση (άμεσα εποπτεύον όργανο του άρθρου 34 του ν. 4914/2022), μετά από εισήγηση της αρμόδιας διαχειριστ­ικής αρχής, ενδιάμεσου φορέα ή άλλου φορέα ή της τυχόν επιτροπής που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό ή που έχει σχετική αρμοδιότητ­α.

10 ημέρες είναι η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων επί απορριφθει­σών προτάσεων του ΕΣΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece