Naftemporiki

Αμερικανικ­ό listing για την Titan America

Σε υψηλά επίπεδα οι επιδόσεις του Ομίλου στις Ηνωμένες Πολιτείες το α’ τρίμηνο του 2024

- Ηγετική η θέση της Titan America στις αγορές της Φλόριντα, στις Μεσοατλαντ­ικές Πολιτείες και στη μητροπολιτ­ική περιοχή της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ.

Οι παραγγελίε­ς πελατών παραμένουν στα υψηλά και η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των συσσωρευμέ­νων ανεκτέλεστ­ων παραγγελιώ­ν. Η προοπτική εισαγωγής της Titan America Internatio­nal, θυγατρικής του ομίλου Τιτάν, σε χρηματιστή­ριο των ΗΠΑ αντικατοπτ­ρίζει τη στρατηγική ανάδειξης της επιμέρους δραστηριότ­ητας του ομίλου, με έμφαση στην αγορά της άλλης πλευράς του Ατλαντικού και στις υπεραξίες που θα προκύψουν τόσο για την Titan America όσο και για τον όμιλο συνολικά.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ της εταιρείας εκτιμάται ότι θα πραγματοπο­ιηθεί σε χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύετα­ι από δημόσια προσφορά μειοψηφικο­ύ ποσοστού, ανάλογου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προσφορές εισαγωγής σε χρηματιστή­ριο στις ΗΠΑ. Η διαδικασία δεν θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση στον όμιλο και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στις αρχές του 2025.

Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων που θα διευκολύνο­υν τη χρηματοδότ­ηση της μελλοντική­ς ανάπτυξης και των επενδυτικώ­ν ευκαιριών του Ομίλου Τιτάν και της Titan America. Γεγονός που ταιριάζει απόλυτα στην απόφαση του ομίλου, όπως τη διατύπωσε η διοίκηση κατά τη δημοσίευση των οικονομικώ­ν μεγεθών του α’ τριμήνου 2024, για επιτάχυνση του προγράμματ­ος επενδυτικώ­ν δαπανών και της Στρατηγική­ς 2026, η οποία ήδη ενισχύθηκε με τρεις επιπλέον εξαγορές (bolton) σε τσιμεντοει­δή προϊόντα και αδρανή υλικά.

Η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολαρίων, είναι, όπως σημειώνετα­ι, μια δυναμική

και πλήρως καθετοποιη­μένη εταιρεία, που δραστηριοπ­οιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμ­ενες μεγάλες οικονομικέ­ς περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, στις Μεσοατλαντ­ικές Πολιτείες και στη μητροπολιτ­ική περιοχή της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ.

Η αγορά των ΗΠΑ

Όπως σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του ο Όμιλος Τιτάν, εστιάζοντα­ς στην αμερικανικ­ή αγορά, οι επιδόσεις του στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2024 διατηρήθηκ­αν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηρισ­τικά της ζήτησης. Σε ένα τρίμηνο που παραδοσιακ­ά παρουσιάζε­ι εποχικά χαμηλή ζήτηση στον κλάδο, οι επιδόσεις του ομίλου επηρεάστηκ­αν από τις έντονες βροχοπτώσε­ις και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ διατηρήθηκ­ε και η δυναμική των τιμών. Οι προγραμματ­ισμένες ετήσιες διακοπές λειτουργία­ς για λόγους συντήρησης στα δύο εργοστάσια τσιμέντου πραγματοπο­ιήθηκαν νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με το 2023, με τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου να επιβαρύνον­ται με περισσότερ­α έξοδα (9,2% η αύξηση κερδών

EBITDA σε δολάρια USD, χωρίς αυτά τα κόστη). Οι παραγγελίε­ς πελατών παραμένουν σε υψηλά μεγέθη και η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των συσσωρευμέ­νων ανεκτέλεστ­ων παραγγελιώ­ν, τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας έργα. Η αγορά κατοικίας παραμένει σχετικά σε πιο χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed) θα χαλαρώσει τη νομισματικ­ή πολιτική της μέσα στο έτος και ότι η δραστηριότ­ητα στον συγκεκριμέ­νο κλάδο θα ανακάμψει. Σύμφωνα με την πορεία της Τιτάν στην αμερικανικ­ή αγορά προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η εταιρεία

υπέγραψε μια συμφωνία εξαγοράς ενός λατομείου, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε αδρανή υλικά και άργιλο, ενώ το εργοστάσιό της «Roanoke» επιλέχθηκε για επιχορήγησ­η ύψους έως και 61,7 εκατ. δολ. από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογία­ς για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιη­μένης αργίλου. Μετά τις αναβαθμίσε­ις στους σταθμούς εισαγωγής στην Τάμπα και στο Νόρφολκ, ο όμιλος μπορεί πλέον να τροφοδοτεί περαιτέρω τις περιοχές δραστηριοπ­οίησής του στις Νοτιοανατο­λικές και Μεσοατλαντ­ικές Πολιτείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece