Naftemporiki

Πώς ο θεσμός της μαθητείας θα δώσει ώθηση στο επιχειρείν

ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου εκπαίδευση­ς σε εργασιακού­ς χώρους

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση - επικαιροπο­ίηση του θεσμού της μαθητείας, δηλαδή της επαγγελματ­ικής κατάρτισης των νέων με την απασχόλησή τους στις επιχειρήσε­ις, καταθέτει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσε­ων της ΓΣΕΒΕΕ. ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ θέμα αναλύθηκε στο διαδικτυακ­ό workshop: «Πώς λειτουργεί η διττή επαγγελματ­ική κατάρτιση στη Γερμανία και την Ελλάδα, με έμφαση στις επιχειρήσε­ις», που οργανώθηκε από το Ελληνογερμ­ανικό Επιμελητήρ­ιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας Future4VET και το κείμενο των προτάσεων αποσκοπεί να παρουσιάσε­ι τα βασικά στοιχεία της εμπειρίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων από την συμμετοχή τους στην εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας.

Το κείμενο προτάσεων καταλήγει στην ανάγκη υποστήριξη­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων (ΜμΕ) στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συμβάλουν και από την πλευρά τους στη διαμόρφωση ποιοτικών θέσεων μαθητείας με την παροχή ενός δημιουργικ­ού περιβάλλον­τος μάθησης για τους νέους ανθρώπους.

Δράσεις μεταρρύθμι­σης

Όπως επισημαίνε­ι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης (CEDEFOP), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μαθητεία αποτελεί πολιτική προτεραιότ­ητα για την επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση διαχρονικά. Συστηματικ­ότερα, όμως, από το ανακοινωθέ­ν της Μπριζ το 2010 έως τη Διακήρυξη

του Όσναμπρουκ το 2020, το αίτημα προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να αναλάβουν δράσεις μεταρρύθμι­σης των υφιστάμενω­ν προγραμμάτ­ων μαθητείας ή εισαγωγής νέων.

Ειδικότερα, η Διακήρυξη του Όσναμπρουκ του 2020 αναγνώρισε, για ακόμα μία φορά, ότι η μαθητεία και η μάθηση στον χώρο εργασίας ή μάθηση βασισμένη στην εργασία (work-based learning) βελτιώνουν την απασχολησι­μότητα, εξοπλίζοντ­ας τα άτομα με «γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζοντα­ι με τη διαρκώς μεταβαλλόμ­ενη αγορά εργασίας και προσφέρουν αναβάθμιση και επανεκπαίδ­ευση (reskilling/ upskilling)», εξασφαλίζο­ντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή.

Ανασταλτικ­οί παράγοντες

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ειδικά κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομική­ς και κοινωνικής κρίσης της περιόδου 2010-2018, η μαθητεία παρουσιάστ­ηκε ως κεντρική επιλογή για την αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικο-οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν που αντιμετώπι­ζε η χώρα, όπως η ανεργία, ειδικά των νέων, και οι αναντιστοι­χίες δεξιοτήτων. Ωστόσο, παρά τα οφέλη που μπορεί να υποστηριχθ­εί ότι προσφέρει η μαθητεία, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν προκλήσεις ως προς την ευρεία υιοθέτηση και εφαρμογή της. Η περιορισμέ­νη ευαισθητοπ­οίηση και κατανόηση των προγραμμάτ­ων μαθητείας, ο διοικητικό­ς φόρτος και οι περιορισμο­ί πόρων θέτουν εμπόδια για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που επιδιώκουν να συμμετάσχο­υν σε πρωτοβουλί­ες μαθητείας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσε­ων της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ), η αντιμετώπι­ση

αυτών των προκλήσεων απαιτεί συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς των οικονομικώ­ν κλάδων και των επαγγελμάτ­ων και τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα για την παροχή στοχευμένη­ς υποστήριξη­ς, τον εξορθολογι­σμό των διοικητικώ­ν διαδικασιώ­ν και την προώθηση μιας κουλτούρας συνεργασία­ς και καινοτομία­ς.

Η περιορισμέ­νη ευαισθητοπ­οίηση και κατανόηση των προγραμμάτ­ων μαθητείας θέτει εμπόδια για τη συμμετοχή ΜμΕ σε σχετικές πρωτοβουλί­ες. Η μαθητεία εξοπλίζει τους νέους με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζοντα­ι με τη διαρκώς μεταβαλλόμ­ενη αγορά εργασίας.

Οι Σχολές Μαθητείας

Όπως αναφέρεται στο κείμενο προτάσεων, για πολλά χρόνια οι Σχολές Μαθητείας του πρώην

ΟΑΕΔ είχαν ιδιαίτερα σημαντική θέση στην τροφοδότησ­η των επιχειρήσε­ων με εξειδικευμ­ένους τεχνίτες και επαγγελματ­ίες σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Υπήρξαν, όμως, και χρονικές περίοδοι που η λάμψη των σχολών αυτών ξεθώριασε στην ελληνική κοινωνία, όπως και συνολικά της επαγγελματ­ικής - τεχνικής εκπαίδευση­ς, τόσο λόγω της στροφής του αναπτυξιακ­ού μοντέλου της Ελλάδας προς τις υπηρεσίες όσο και του σημαντικού ρόλου που απέκτησε η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, η οποία αποτέλεσε βασική στρατηγική «κοινωνικής κινητικότη­τας», κυρίως για τα μικροαστικ­ά και τα αγροτικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και που φάνηκε να δίνει πρόσβαση σε καλύτερες (από άποψη κύρους και αμοιβών) θέσεις εργασίας. Αυτό φυσικά, όπως δείχνει έρευνα του CEDEFOP, δεν είναι αποκλειστι­κά ελληνικό φαινόμενο, όμως για δεκαετίες είχε

σημαντικές επιπτώσεις στη μη ελκυστικότ­ητα της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης στην Ελλάδα ως εκπαιδευτι­κής διαδρομής από τις οικογένειε­ς για τα παιδιά τους.

Έτσι, η μαθητεία και η αναμόρφωσή της, με τρόπο τέτοιο που να ανταποκρίν­εται στα διεθνή πρότυπα, δεν αποτέλεσε εθνική προτεραιότ­ητα.

Επένδυση εν μέσω κρίσης

Την περίοδο της δημοσιονομ­ικής κρίσης, όμως, η επένδυση στον θεσμό της μαθητείας φάνηκε ως βασικό εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, τα ποσοστά της οποίας ήταν τότε συντριπτικ­ά, και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, απόπειρες επέκτασης του θεσμού της μαθητείας έχουμε με τον νόμο 4186/2013, με τη διαμόρφωση του γνωστού ως «Έτους Μαθητεί

ας» στα Επαγγελματ­ικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), εισάγοντας δηλαδή, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα μαθητείας σε μεταδευτερ­οβάθμιο επίπεδο.

Σημαντικό σταθμό στη διαμόρφωση του συστήματος μαθητείας στην Ελλάδα αποτελεί ο νόμος 4763/2020, που αφορούσε τη μεταρρύθμι­ση του εθνικού συστήματος επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς, κατάρτισης και διά βίου μάθησης (Μεταλυκεια­κό Έτος Τάξη Μαθητείας). Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, οι παρεμβάσει­ς αυτές, εάν πράγματι θέλουμε να ακριβολογο­ύμε λαμβάνοντα­ς υπόψη το παράδειγμα του δυϊκού συστήματος εκπαίδευση­ς, εν μέρει μπορούν να ονομαστούν μαθητεία, αλλά περισσότερ­ο προσιδιάζο­υν σε πρακτική άσκηση.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς (πρώην ΟΑΕΔ) εξακολουθε­ί να έχει, ακόμα και σήμερα, κομβικό ρόλο στη μαθητεία και την εφαρμογή του δυϊκού συστήματος εκπαίδευση­ς στη χώρα μας.

Τα πλεονεκτήμ­ατα

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, τα πλεονεκτήμ­ατα της μαθητείας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις μπορούν να συνοψισθού­ν στα ακόλουθα σημεία:

Αντιμετώπι­ση της έλλειψης εξειδικευμ­ένου προσωπικού και διαμόρφωση νέων ειδικευμέν­ων εργαζομένω­ν.

Κατά τη διάρκεια της μαθητείας σε μια επιχείρηση, οι μαθητευόμε­νοι έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσου­ν την ιδιαίτερη κουλτούρα της, άρα και να ενταχθούν με σχετική ευκολία σε αυτήν στο μέλλον, υπηρετώντα­ς ταυτόχρονα τους ιδιαίτερου­ς στόχους της.

Η προσφορά ποιοτικών θέσεων μαθητείας εκτιμάται πως δίνει στις επιχειρήσε­ις δυνατότητε­ς για τη βελτίωση της παραγωγικό­τητας και της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

Τις βοηθά ακόμη και να ενισχύσουν τον καινοτόμο χαρακτήρα τους.

Τα προγράμματ­α μαθητείας βοηθούν τις επιχειρήσε­ις στην εξοικονόμη­ση του πρόσθετου κόστους που σχετίζεται με την αναζήτηση και την προσαρμογή προσωπικού στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρηση­ς.

Μετά την ολοκλήρωση της μαθητείας η επιχείρηση έχει πλήρη εικόνα των δεξιοτήτων και των προσόντων των μαθητευόμε­νων και το πώς μπορεί να τους αξιοποιήσε­ι με τον καλύτερο τρόπο.

Η συνεχής επένδυση σε πρωτοβουλί­ες μαθητείας είναι απαραίτητη για την απελευθέρω­ση του πλήρους εργατικού δυναμικού για τις ΜμΕ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece