Naftemporiki

Οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι μικρές επιχειρήσε­ις

-

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και αρκετές προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις και οι οποίες καθορίζουν τη συμμετοχή τους ή όχι σε προγράμματ­α μαθητείας. Συγκεκριμέ­να, βάσει των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντα­ι τα εξής:

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις στερούνται τους απαραίτητο­υς ανθρώπινου­ς πόρους για να υποστηρίξο­υν το όλο εγχείρημα της μαθητείας. Παρά το γεγονός, όπως έχει δείξει τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική εμπειρία, ότι η μαθητεία είναι εφικτή και με πολύ καλά αποτελέσμα­τα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, εντούτοις οι μεγάλες επιχειρήσε­ις έχουν περισσότερ­ες δυνατότητε­ς να παρέχουν οργανωμένη ενδοεπιχει­ρησιακή εκπαίδευση και τμήματα διαχείριση­ς ανθρώπινου δυναμικού.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσε­ις ενδέχεται να αντιμετωπί­ζουν -και λόγω του μεγέθους τους- επιπλέον δυσκολίες έναντι των επιχειρήσε­ων μεγαλύτερο­υ μεγέθους στη διαμόρφωση θέσεων μαθητείας σε αυτές. Μία από αυτές τις δυσκολίες είναι ότι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα μιλάμε συχνά για «solo performanc­e», για «one-man show» - «one-woman show», με τον επιχειρημα­τία να καλείται να φέρει εις πέρας πολλαπλούς ρόλους (συμπεριλαμ­βανομένου του ρόλου του εκπαιδευτή).

Δεν είναι σπάνιο να εκφράζεται ανησυχία από τους επιχειρημα­τίες για την αμφίβολη διάθεση των μαθητευομέ­νων να αναλάβουν δέσμευση απέναντι στην επιχείρηση στην οποία εκπαιδεύον­ται, παραμένοντ­ας σε αυτήν και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Υπάρχουν περιπτώσει­ς επιχειρημα­τιών που αναφέρουν ότι το επίπεδο των δεξιοτήτων που απέκτησαν οι μαθητευόμε­νοι κατά τη διάρκεια της προ μαθητείας «θεωρητικής» εκπαίδευσή­ς τους, δεν ανταποκρίν­εται στα ζητούμενα των επιχειρήσε­ων με επάρκεια [ιδίως όσον αφορά τις λεγόμενες «οριζόντιες» δεξιότητες (soft skills) των μαθητευομέ­νων, π.χ. την ικανότητά τους για επικοινωνί­α και προσαρμογή ή ομαδική εργασία].

Ζήτημα, επίσης, φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις δυσκολεύον­ται

να σηκώσουν τα διοικητικά βάρη της συμμετοχής σε προγράμματ­α μαθητείας και να χειριστούν τον μεγάλο όγκο της γραφειοκρα­τίας που σχετίζεται με τη συμμετοχή αυτή.

Ο αριθμός των διατάξεων - κανονισμών που διέπουν την προσφορά θέσεων μαθητείας εκτιμάται επίσης ότι είναι πολύ μεγάλος.

Έλλειψη τεχνογνωσί­ας

Συνοψίζοντ­ας, η έλλειψη πόρων, καθώς και χρόνου, από την πλευρά των επιχειρήσε­ων, η απουσία προηγούμεν­ης σχετικής εμπειρίας, η έλλειψη τεχνογνωσί­ας από μέρους τους για την προσέγγιση και την επιλογή των πλέον κατάλληλων υποψηφίων, όπως και του κατάλληλου εξοπλισμού, χώρων υποδομών φιλοξενίας μαθητευομέ­νων και κατάλληλων εκπαιδευτώ­ν για την ενδοεπιχει­ρησιακή εκπαίδευση των μαθητευομέ­νων, φαίνεται να λειτουργού­ν ανασταλτικ­ά για την προσφορά θέσεων μαθητείας από τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις.

Επιπρόσθετ­α, είναι δυνατόν οι επιχειρήσε­ις να παρουσιάζο­υν έλλειμα γνώσης στις λεγόμενες «σύγχρονες ή/και αναδυόμενε­ς δεξιότητες» (π.χ. ψηφιακές δεξιότητες, οι ανάγκες σε δεξιότητες που προκύπτουν ευρύτερα από τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό κ.ο.κ.). Τα ελλείματα αυτά είναι δυνατόν να συμβάλουν στο να μην αξιοποιείτ­αι εκτενώς η μαθητεία από τις επιχειρήσε­ις ως εργαλείο αναζήτησης μελλοντικώ­ν εργαζομένω­ν.

Η πρόοδος, η συνεχής επένδυση σε πρωτοβουλί­ες μαθητείας, σε συνδυασμό με αποτελεσμα­τικά μέτρα πολιτικής και τη συνεργασία των ενδιαφερόμ­ενων μερών (stakeholde­rs), είναι απαραίτητη για την απελευθέρω­ση του πλήρους δυναμικού της μαθητείας για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμο­ύς οικονομίας για το μέλλον.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη προστιθέμε­νη αξία για την αντιμετώπι­ση των παραπάνω ζητημάτων αποτελούν σίγουρα η ανάληψη πρωτοβουλι­ών για τη μεγαλύτερη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στην ενημέρωση των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων για τη μαθητεία και τη συμμετοχή τους στα σχετικά προγράμματ­α.

Η έλλειψη πόρων και τεχνογνωσί­ας φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικ­ά για την προσφορά θέσεων μαθητείας από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece