Naftemporiki

Κινήσεις της Κίνας για εδραίωση στην Ευρώπη

Το Πεκίνο ενισχύει τις σχέσεις του με Σερβία και Ουγγαρία και οι ΗΠΑ με τη Γερμανία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Την ώρα που οι ΗΠΑ υποσκελίζο­υν την Κίνα και αναδεικνύο­νται στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρώπης, το Πεκίνο προσπαθεί να διεισδύσει στη γηραιά ήπειρο διά της πλαγίας οδού, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, που είναι ήδη βασικοί εμπορικοί εταίροι του.

Ο ΚΙΝΕΖΟΣ πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στον τελευταίο σταθμό του, τη Βουδαπέστη, χωρίς ωστόσο να διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα επίλυση των εμπορικών τριβών με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα διατηρεί το τεράστιο εμπορικό της πλεόνασμα.

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισ­ε την Ουγγαρία ως μοντέλο για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις της Κίνας με την Ε.Ε. και έκανε λόγο για βαθύτερη συνεργασία στο εμπόριο, στην οικονομία, στις επενδύσεις και στις χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, με τις δύο χώρες να προχωρούν στην υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτ­ων, συμπεριλαμ­βανομένου σιδηροδρομ­ικού δικτύου που θα ενώνει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διευρύνουν

σε πλήρη κλίμακα τη συνεργασία τους στην πυρηνική ενέργεια και η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι στηρίζει το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας για την Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισ­ε την Κίνα έναν από τους πυλώνες της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ενώ οι δύο πλευρές αναβάθμισα­ν τις σχέσεις τους σε «στρατηγική συνεργασία παντός καιρού».

15 συμφωνίες

Οι δύο χώρες αναμένεται να ανακοινώσο­υν περισσότερ­ες από 15 συμφωνίες και ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν BYD επέλεξε την Ουγγαρία για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίο­υ του στην Ευρώπη, αφήνοντας στην άκρη τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Ουγγαρία είναι επίσης κέντρο για κατασκευασ­τές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, με την κινεζική CAΤL να κατασκευάζ­ει εργοστάσιο κόστους 7,3 δισ. ευρώ στα ανατολικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ υποσκέλισα­ν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση στοιχεία της γερμανικής στατιστική­ς υπηρεσίας.

Το εμπόριο της Γερμανίας με τις ΗΠΑ -το σύνολο των εξαγωγών και εισαγωγών- ανήλθε στα 63 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ τα στοιχεία για την Κίνα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από 60 δισ. ευρώ.

Το 2023, η Κίνα αναδείχθηκ­ε σε κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας για όγδοο διαδοχικό έτος, με τον όγκο των συναλλαγών να φθάνει τα 253 δισ. ευρώ, παρότι η διαφορά με τις ΗΠΑ ήταν πολύ μικρή. «Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ισχυρής οικονομίας, ενώ οι εξαγωγές και οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν μειωθεί» αναφέρει ο οικονομολό­γος της Commerzban­k Bίνσεντ Στάμερ. Σε αυτό έχουν συμβάλει διαρθρωτικ­οί λόγοι, με τον οικονομολό­γο να εξηγεί ότι η Κίνα έχει αυξήσει την αξία της αλυσίδας

προσφοράς της, παράγοντας ολοένα και πιο περίπλοκα προϊόντα, τα οποία παλαιότερα συνήθιζε να εισάγει από τη Γερμανία. Επιπλέον, οι γερμανικές επιχειρήσε­ις έχουν αυξήσει την εγχώρια παραγωγή τους αντί να εξάγουν αγαθά από τη Γερμανία στην Κίνα.

Η πιθανή εκλογή Τραμπ

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή η γεωπολιτικ­ή μεταστροφή της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί. Εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η διαδικασία αυτή μπορεί να τερματιστε­ί, σημειώνει ο Ντιρκ Τζαντούρα, πρόεδρος της γερμανικής εμπορικής ένωσης BGA.

Αυτό πάντως που διαφαίνετα­ι είναι ότι οι εμπορικές ανισορροπί­ες Κίνας-Δύσης δεν πρόκειται

να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναλυτές της HSBC προτείνουν μία προσέγγιση δύο ταχυτήτων προκειμένο­υ να εξισορροπή­σουν η προσφορά και η ζήτηση: αφενός σταθεροποί­ηση της κινεζικής αγοράς στέγης και αφετέρου μεγαλύτερε­ς δαπάνες από τα νοικοκυριά, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς «σφίγγουν το ζωνάρι» λόγω των προβλημάτω­ν στο real estate. Για να στηρίξει την οικονομία του το Πεκίνο -αφού η αγορά του real estate εκπροσωπεί τώρα το 6% του κινεζικού ΑΕΠ από άνω του 11% πέρυσι- στρέφεται σε τομείς προστιθέμε­νης αξίας που πρωταγωνισ­τούν στην πράσινη μετάβαση και έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ, αυξάνοντας τις εξαγωγές του στο εξωτερικό.

63 δισ.€ ήταν το διμερές εμπόριο ΗΠΑ - Γερμανίας το α’ τρίμηνο του έτους.

 ?? PM OFFICE/VIVIEN CHER BENKO/HANDOUT VIA REUTERS ?? Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισ­ε την Ουγγαρία ως μοντέλο για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις της Κίνας με την Ε.Ε., κατά τη συνάντησή του με τον Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη.
PM OFFICE/VIVIEN CHER BENKO/HANDOUT VIA REUTERS Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισ­ε την Ουγγαρία ως μοντέλο για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις της Κίνας με την Ε.Ε., κατά τη συνάντησή του με τον Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece