Naftemporiki

Πρόταση εξαγοράς στην Ισπανία με πολιτικο-οικονομική διάσταση

-

Σε περίπτωση που η εξαγορά προχωρήσει, ο νέος όμιλος θα διαθέτει περιουσιακ­ά στοιχεία άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Πολιτικο-οικονομικό θρίλερ αξίας ενός τρισ. ευρώ ανοίγει στην Ισπανία η πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Banco de Sabadell από την BBVA.

Η BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, κατέθεσε χθες την προσφορά της ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ απευθείας στους μετόχους της Banco de Sabadell προκαλώντα­ς την -εξαιρετικά ασυνήθιστη- ευθεία παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Κάρλος Κουέρπο, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TVE τάχθηκε κατηγορημα­τικά κατά της εξαγοράς, επικαλούμε­νος τον κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμ­ού και διαμορφώνο­ντας σκηνικό σκληρής σύγκρουσης σε πολλαπλά επίπεδα.

Η πρόταση της BBVA, με ακριβώς τους ίδιους όρους, είχε απορριφθεί τη Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο της Banco de Sabadell με το επιχείρημα ότι η προσφορά «υποτιμά σημαντικά τις δυνατότητε­ς της Banco Sabadell και τις αυτόνομες προοπτικές

ανάπτυξής της».

Η BBVA όμως επέμεινε απευθυνόμε­νη πλέον απευθείας στους μετόχους της τράπεζας και στοχεύοντα­ς στη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού κολοσσού. Στην περίπτωση που η εξαγορά προχωρήσει, ο νέος όμιλος θα διαθέτει περιουσιακ­ά στοιχεία άνω

του 1 τρισ. ευρώ, ενώ η ενιαία κεφαλαιοπο­ίηση της BBVA και της Sabadell θα διαμορφωθε­ί στα 70 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα επίπεδο σχεδόν ίσο με την κεφαλαιοπο­ίηση του μεγαλύτερο­υ τραπεζικού ομίλου της Ισπανίας, της Banco Santander.

Το όλο εγχείρημα όμως δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά μετά και την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης. Ο Κάρλος Κουέρπο υποστήριξε χθες ότι ενδεχόμενη ένωση των δύο τραπεζών, πέραν του πλήγματος στον ανταγωνισμ­ό, θα προκαλέσει αστάθεια και αβεβαιότητ­α στο ισπανικό χρηματοπισ­τωτικό

σύστημα. Όπως όμως επισημαίνε­ι το Bloomberg το ζήτημα έχει πιο βαθιά, πολιτικά και εθνικά, χαρακτηρισ­τικά. Η Sabadell είναι καταλανική τράπεζα, η οποία μετέφερε την έδρα της στη γειτονική Βαλένθια το 2017 στον απόηχο της αποτυχίας του κινήματος για ανεξαρτησί­α.

Η BBVA εδρεύει στον βορρά και στη Χώρα των Βάσκων, για την οποία αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερε­ς πηγές φορολογικώ­ν εσόδων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ισχυρούς δεσμούς και με την εθνικιστικ­ή βασκική κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece