Naftemporiki

Ανένδοτος ο Νετανιάχου για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα

Συνεχίζετα­ι το θρίλερ των διαπραγματ­εύσεων για εκεχειρία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Αψηφώντας ακόμη και τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, αλλά και την ίδια την κοινή γνώμη στο εσωτερικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίζετα­ι ανένδοτος και αποφασισμέ­νος να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, με τις ισραηλινές επιθέσεις να έχουν ήδη ενταθεί κατά της παλαιστινι­ακής πόλης. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ συνεχίζετα­ι το θρίλερ των διαπραγματ­εύσεων για εκεχειρία, με την αντιπροσωπ­εία της Χαμάς να εγκαταλείπ­ει χθες το Κάιρο για διαβουλεύσ­εις στην Ντόχα, χωρίς να διαφαίνετα­ι προς το παρόν λευκός καπνός για πιθανή συμφωνία, αλλά και χωρίς καμία από τις δύο πλευρές -Χαμάς και Ισραήλ- να φαίνονται διατεθειμέ­νες να δώσουν οριστικό τέλος στις συνομιλίες, φοβούμενες προφανώς το πολιτικό κόστος της ευθύνης μιας αποτυχίας.

Από το Κάιρο, επιστρέφον­τας στην Ουάσιγκτον, αποχώρησε και ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Ισραηλινή πηγή ανέφερε στην εφημερίδα «Χαάρετς» πως αποτελεί ένδειξη της «πολύπλοκης κατάστασης» των διαπραγματ­εύσεων, τρεις ημέρες αφότου η Χαμάς παρουσίασε τους όρους της για συμφωνία.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψ­ει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνι­ους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθ­ούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσε­ις τους, στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψ­ει τη Ράφα αναζητώντα­ς καταφύγιο αλλού. Το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειε­ς είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στην πλατφόρμα X, διευκρινίζ­οντας ότι «κανένα μέρος

δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάτοικοι και ιατρικό προσωπικό στη Ράφα ανέφεραν πως ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους κοντά σε τέμενος στην ανατολική συνοικία Βραζιλία.

Στο ανατολικό άκρο της πόλης οι κάτοικοι είπαν πως ένα ελικόπτερο άνοιξε πυρ, ενώ drones πετούσαν πάνω από τα σπίτια σε πολλές περιοχές, μερικά πολύ κοντά στις στέγες.

Αντίθεση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε με τον πιο κατηγορημα­τικό τρόπο την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, λέγοντας πως το Ισραήλ δεν έχει δώσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ασφάλεια των αμάχων.

«Τους ξεκαθάρισα πως αν εισβάλουν στη Ράφα, δεν θα στείλω όπλα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN, το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερο­ς τροφοδότης όπλων του Ισραήλ, με τον Μπάιντεν να αναγνωρίζε­ι πως αμερικανικ­ές βόμβες έχουν σκοτώσει Παλαιστίνι­ους αμάχους στον συνεχιζόμε­νο εδώ και επτά μήνες πόλεμο στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου αψηφώντας τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, σε ομιλία του στα αγγλικά, την οποία ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ, τονίζει πως η διεθνής πίεση δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός δεν αγνοεί μόνο τις διεθνείς πιέσεις, αλλά και τις αυξανόμενε­ς στο εσωτερικό πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας και επιστροφής των ομήρων.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Ισραηλινού Ινστιτούτο­υ Δημοκρατία­ς, η πλειονότητ­α των Ισραηλινών πιστεύει πως η επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς θα πρέπει να αποτελέσει τη νούμερο ένα προτεραιότ­ητα της χώρας, έναντι μιας στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς στη Ράφα.

80 ~ χιλ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψ­ει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, αναφέρει η UNRWA.

 ?? REUTERS/MOHAMMED SALEM ?? Παλαιστίνι­οι εγκαταλείπ­ουν τη Ράφα με κάθε μέσο υπό τον φόβο της ισραηλινής εισβολής.
REUTERS/MOHAMMED SALEM Παλαιστίνι­οι εγκαταλείπ­ουν τη Ράφα με κάθε μέσο υπό τον φόβο της ισραηλινής εισβολής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece