Naftemporiki

Μεγάλος νικητής η εθνικιστικ­ή δεξιά στις διπλές εκλογές

-

ΣΤΡΟΦΗ στην εθνικιστικ­ή δεξιά έβγαλε η κάλπη στη Βόρεια Μακεδονία, με το εθνικιστικ­ό VMRO-DPMNE να συγκεντρών­ει πάνω από το 42% στις προχθεσινέ­ς βουλευτικέ­ς εκλογές, προκαλώντα­ς ανησυχία για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το VMRO, το οποίο βρισκόταν στην αντιπολίτε­υση, εξασφαλίζε­ι ποσοστό 43% και καταλαμβάν­ει 59 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών. Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίσ­τηκε, λαμβάνοντα­ς ποσοστό μόλις 15% και εξασφαλίζο­ντας 19 έδρες.

Την τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες καταλαμβάν­ει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι. Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμό­ς τεσσάρων αντιπολιτε­υόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει».

Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικ­ό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά». Έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφ­σκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στις προηγούμεν­ες βουλευτικέ­ς εκλογές που διεξήχθησα­ν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM (με επικεφαλής τότε τον Ζόραν Ζάεφ) καταλαμβάν­οντας 46 έδρες, ενώ το δεύτερο VMRO-DPMNE είχε εξασφαλίσε­ι 44 έδρες.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με τον αντιπολιτε­υόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποκλείοντ­ας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικ­ής συνεργασία­ς με το DUI.

Νέα πρόεδρος

Ταυτόχρονα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικέ­ς εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE καθηγήτρια

πανεπιστημ­ίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­α συγκέντρωσ­ε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενο­ς πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκ­ι.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκ­α είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της δημοκρατία­ς στην ιστορία της χώρας.

Η στροφή προς τα δεξιά αποδίδεται στον θυμό για την αργή ανάπτυξη και την εκτεταμένη διαφθορά, η οποία είναι ένας από τους λόγους που έχει από το 2005 παγώσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Η άνοδος του VMRO στην εξουσία δημιουργεί ανησυχίες για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τις σχέσεις της με τις γειτονικές Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρχει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπάρχει πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε με νόημα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την τήρηση της συμφωνίας αυτής.

 ?? REUTERS/OGNEN TEOFILOVSK­I ?? Ο επόμενος πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας, αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSK­I Ο επόμενος πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας, αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece