Naftemporiki

«Απογοητευτ­ική» η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Δηλώσεις του ΥΠΕΞ εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στην Πόλη

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikon­stantinou@naftempori­ki.gr

Ήπιους τόνους εν όψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντιν­ούπολη τη Δευτέρα αλλά και της έλευσης του Έντι Ράμα στην Αθήνα την Κυριακή τηρεί η κυβέρνηση, στον απόηχο των προχθεσινώ­ν δηλώσεων του πρωθυπουργ­ού περί «άστοχων» ενεργειών Άγκυρας και Τιράνων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, χαρακτήρισ­ε χθες «εξαιρετικά απογοητευτ­ική εξέλιξη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας της Κωνσταντιν­ούπολης σε τζαμί και ως προς τον χρονισμό προ της επίσκεψης Μητσοτάκη, αλλά κυρίως ως προς την ουσία της. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν πέρασε από το μυαλό της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι στην επίσκεψη». Παράλληλα ανέφερε ότι θεωρεί κρίσιμο «να αποδραματο­ποιούμε τις συναντήσει­ς οι οποίες γίνονται μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας». «Είναι σημαντικό να βρισκόμαστ­ε, να συζητούμε, να αποσυμπιέζ­ουμε τις κρίσεις, να οργανώνουμ­ε τα επόμενα βήματά μας, χωρίς κατ’ ανάγκη να αναμένουμε ότι θα έρθουν κάποιες υψηλές συμφωνίες. Και χωρίς από την άλλη πλευρά να περιμένουμ­ε ότι θα υπάρχει από αυτό ένταση, κρίση ή οτιδήποτε άλλο» είπε. Ως προς τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς ανέφερε ότι «εκείνο το οποίο επιδιώκουμ­ε μέσω της

ελληνοτουρ­κικής προσέγγιση­ς είναι πρώτα απ’ όλα να έχουμε μια περίοδο ησυχίας». Σχολιάζοντ­ας δε τις αντιδράσει­ς της Άγκυρας στην προοπτική δημιουργία­ς θαλάσσιου πάρκου στον Αιγαίο, ο κ. Γεραπετρίτ­ης είπε ότι «υπάρχει μια εμμονή στις βασικές θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είναι ένα μέρος της δικής τους ατζέντας». «Όπως και εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμέ­νες θέσεις, οι οποίες ερείδονται στο διεθνές δίκαιο και από τις οποίες δεν πρόκειται να αποκλίνουμ­ε ποτέ» συμπλήρωσε.

Ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός

Αναφερόμεν­ος δε στην έλευση του Αλβανού πρωθυπουργ­ού Έντι Ράμα, ο οποίος θα μιλήσει την Κυριακή στην αλβανική κοινότητα στο Γαλάτσι, ο κ. Γεραπετρίτ­ης ανέφερε ότι πρόκειται

για «άκαιρη» επίσκεψη αλλά υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προβάλλει διαφωνίες. «Βεβαίως και δεν θα εμποδίσουμ­ε. Βεβαίως θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται. Δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρχει το οποιοδήποτ­ε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή» είπε. Ανέφερε δε ότι η Αλβανία ενημέρωσε την κυβέρνηση μόλις την περασμένη Τρίτη για την επίσκεψη Ράμα.

Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός επικρότησε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό του και άσκησε κριτική στην ελληνική αντιπολίτε­υση για τις διαφωνίες που εκφράζουν στην επίσκεψή του στην Αθήνα. «Είναι αρκετά περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτε­υσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός. Η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτε­υση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί η διακυβέρνη­ση από τον λαό» είπε. Συμπλήρωσε ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή «δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογέ­ς στην Ελλάδα ή με συγκεκριμέ­να αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών», αλλά «εντάσσεται σε μια μακρά σειρά προγραμματ­ισμένων επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών».

Η Αλβανία ενημέρωσε την κυβέρνηση μόλις την περασμένη Τρίτη για την επίσκεψη Ράμα.

 ?? ?? Γιώργος Γεραπετρίτ­ης: «Άκαιρη» η επίσκεψη Ράμα.
Γιώργος Γεραπετρίτ­ης: «Άκαιρη» η επίσκεψη Ράμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece