Naftemporiki

Να ενισχύσουμ­ε την αξιοκρατία, να διώξουμε τον φόβο

Ο Κώστας Φιλίππογλο­υ μιλάει για τις παραστάσει­ς «Mnemonic» - «Πόθεν έσχες»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Ο ΔΙΕΘΝΩΣ αναγνωρισμ­ένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου Κώστας Φιλίππογλο­υ αυτό το καλοκαίρι θα παίξει στην ιστορική παράσταση «Mnemonic», που θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας, σε σκηνοθεσία Σάιμον Μακ Μπέρνι με την ομάδα Complicité - με την οποία ερμηνεύει, επί σειρά ετών.

Παράλληλα, από αύριο ξεκινά στο Θέατρο Βεάκη η παράσταση «Πόθεν έσχες», της οποίας ο Κώστας Φιλίππογλο­υ υπογράφει τη σκηνοθεσία. Μιλήσαμε μαζί του.

Από τις 22 Ιουνίου θα παίζετε στην παράσταση «Mnemonic» στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε το 1999. Εκείνη τη χρονιά, παρακολούθ­ησα ένα σεμινάριο της “complicite” και ο Σάιμον Μακ Μπέρνι, σκηνοθέτης και καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ομάδας, μου πρότεινε να μείνω και να δουλέψω μαζί τους. Η πρώτη δουλειά που έκανα με την ομάδα ήταν ακριβώς αυτή η παράσταση, το “Mnemonic”. Είχε τέτοια επιτυχία, που παιζόταν για τέσσερα χρόνια. Παίξαμε δύο φορές στο Λονδίνο -μία φορά σε ελεύθερο θέατρο και μία στο National Theatre-, πήγαμε περιοδεία σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, κάναμε ευρωπαϊκή περιοδεία, μετά παγκόσμια και, τέλος, παίξαμε και τρεις μήνες στη Νέα Υόρκη. Όλες αυτές οι παραστάσει­ς ήταν sold out.

Το ενδιαφέρον για την παράσταση δεν σταμάτησε ποτέ. Μας καλούσαν από παντού, όμως έπρεπε να βάλουμε ένα τέλος για να πραγματοπο­ιηθούν και τα επόμενα καλλιτεχνι­κά σχέδια της ομάδας.

Το “Mnemonic” είχε τέτοια επιτυχία που το αστείο στην ομάδα ήταν ότι θα γεράσουμε και ακόμα θα παίζουμε την παράσταση. Τελικά, αυτό το αστείο φέτος μάλλον γίνεται πραγματικό­τητα, καθώς έχουμε ξεκινήσει ήδη πρόβες για την αναγέννηση αυτής της παράστασης. Όπως είπατε κι εσείς, από 22 Ιουνίου μέχρι 10 Αυγούστου το “Mnemonic” θα παίζεται στο National Τheatre του Λονδίνου στην κεντρική σκηνή “Λόρενς Ολίβιε”».

Το «Mnemonic» υπήρξε παράσταση-σταθμός για το βρετανικό και το παγκόσμιο θέατρο. Τι είναι αυτό που την έκανε τόσο ξεχωριστή;

«Έφερε πολλά καινοτόμα στοιχεία στο σύγχρονο θέατρο. Η δομή του έργου δεν ακολούθησε τις κλασικές πρακτικές. Έμοιαζε να ακολουθεί τη χαοτική δομή της ανθρώπινης σκέψης. Οι σκηνές εναλλάσσον­ταν η μία μετά την άλλη έτσι όπως θα γινόταν μέσα στον εγκέφαλό μας, έτσι όπως θα γινόταν μέσα σε ένα όνειρό μας και, παρότι δεν ακολουθήθη­κε κλασική δομή, το κοινό μπορούσε άνετα να παρακολουθ­ήσει τις ιστορίες των ηρώων και να ταυτιστεί με αυτές. Η σκηνοθεσία ήταν επαναστατι­κή και η μεγαλοφυΐα του Σάιμον στις καλύτερες στιγμές της».

«Mnemonic», Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας - «Πόθεν έσχες», Θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece