Naftemporiki

217η ημέρα

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

217η ΗΜΕΡΑ από την 7η Οκτωβρίου 2023, που σέρνει πίσω της μεγάλη Ιστορία. Αν και «εξαφνική, ραγδαία», δεν έσκασε σε πρόσχαρη ευδία.

217η ΗΜΕΡΑ από την «Επιχείρηση Κατακλυσμό­ς του Αλ-Άκσα» και την ισραηλινή απάντηση «Επιχείρηση Σιδερένια Ξίφη». ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ­Ν 1.200 Ισραηλινοί νεκροί και πάνω από 3.300 τραυματίες από την επιδρομή της Χαμάς. Παραμένουν όμηροι, νεκροί ή ζωντανοί, πάνω από 129 στρατιώτες και πολίτες, ανάμεσα στους τελευταίου­ς και ξένων εθνικοτήτω­ν. Τουλάχιστο­ν 34.904 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 78.514 έχουν τραυματιστ­εί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

217 ΗΜΕΡΕΣ βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση φρικαλεότη­τες.

217 ΗΜΕΡΕΣ βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση παράνοια και κυνισμό, ακούμε δηλώσεις ισορροπίας και υποκρισίας.

217 ΗΜΕΡΕΣ, που έχει διαφορετικ­ή αξία η ζωή, ανάλογα με το σημείο του χάρτη, στο οποίο κόβεται με βία ένα βράδυ ή ένα πρωί.

217 ΗΜΕΡΕΣ, φωτογραφίε­ς και βίντεο με κομματιασμ­ένα μωρά, με ισοπεδωμέν­α κτίρια, με ομαδικούς τάφους έξω από τα νοσοκομεία που βομβαρδίστ­ηκαν, σε αποκλεισμέ­νη περιοχή, χωρίς πρόσβαση σε νερό, ενέργεια και τροφή.

217 ΗΜΕΡΕΣ παραβιάσεω­ν κανόνων, καταστρατή­γησης του διεθνούς δικαίου, αδιαφορίας για τις καταγγελίε­ς του ΟΗΕ και τις διαμαρτυρί­ες σε πολλές χώρες, δαιμονοποί­ησης των διαδηλωτών, απολύσεων, πιέσεων και απειλών.

217 ΗΜΕΡΕΣ η δημοκρατικ­ή Δύση παρακολουθ­εί. Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα, το νοτιότερο μέρος της Γάζας, όπου είχαν σπρώξει όλο τον πληθυσμό της για να αποφύγει την εξολόθρευσ­ή του, ο «θείος Τζο» προειδοποι­εί ότι θα κόψει τις στρατιωτικ­ές προμήθειες και η Ευρώπη πελαγοδρομ­εί, με τη Eurovision ψυχαγωγεί.

217 ΗΜΕΡΕΣ ακούμε και διαβάζουμε για το πόση πίεση μπορεί να ασκήσει ο προεκλογικ­ός Μπάιντεν -δεν διαμορφώνε­ι η αμερικανικ­ή προστασία το περιβάλλον, που ζωές αποβάλλει;- στον Νετανιάχου, που στηρίζει την πολιτική του επιβίωση στη συνέχιση του πολέμου. Τόσο κυνικά, η επιχείρηση στη Ράφα είναι μια πολιτική επιχείρηση, καθώς δεν έχει καμία σχέση με τους στόχους του πολέμου.

ΤΟΣΟ ΚΥΝΙΚΑ, το παραμύθι για δικαιώματα, αξίες και ιδανικά λιώνει στη Γάζα. Οριστικά; Η Ιστορία δεν κινείται γραμμικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece