Ο Σωτήρης, η Μαρία και τα παράδοξα της ναυτιλίας μας
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ από το site της «Ναυτεμπορικής»: «Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς. Το 53% των Ελλήνων δεν θα επέλεγε ή δεν θα πρότεινε σε κάποιον δικό του την ενασχόληση με τη ναυτιλία»...
ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ την έρευνα με φίλο Νορβηγό, συνάδελφό μου από τα παλιά. Απόρησε: «Καλά, σε ποιον ανήκουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ελλάδας;», με ρώτησε, γνωρίζοντας, προφανώς, την απάντησή μου. «Σε μεγάλους πλοιοκτήτες», του απαντώ. «Και πώς δεν γνωρίζουν οι Έλληνες τι σημαίνει η ναυτιλία; Ασχολούνται με αυτήν τα ΜΜΕ των καραβοκύρηδων;», μου πέταξε δηκτικά. «Και βέβαια ασχολούνται. Ένα από αυτά, μάλιστα, προβάλλει δημοφιλές σίριαλ, που αναφέρεται σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια της Ελλάδας, στις αρχές του ΄60», του απαντώ. Προσπάθησε να με «δουλέψει» ο Βίκινγκ.
«ΕΝΤΑΞΕΙ, μωρέ. Το ναυάγιο αυτό αφορά την ακτοπλοΐα. Υπάρχει διαφορά», μου λέει και, πριν προλάβω να απαντήσω, μου δείχνει μιαν άλλη παράγραφο της έρευνας: «Σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες ταυτίζουν την ποντοπόρο ναυτιλία με την ακτοπλοΐα!»... Μόλις προ ολίγων ημερών, γράφαμε, στη στήλη αυτή, για το παράδοξο που συμβαίνει (ένα από τα πολλά) στην πατρίδα μας. Τα μεγαλύτερα και τα πλέον δημοφιλή «κανάλια» της τηλοψίας ανήκουν σε Έλληνες (επιφανείς) πλοιοκτήτες. Και όμως, κανένα από αυτά δεν ασχολείται με τη ναυτιλία! Τα καλοκαίρια, μόνο, στέλνουν έναν ρεπόρτερ στο λιμάνι να παίρνει ανούσιες συνεντεύξεις από ανθρώπους που θέλουν να πάνε διακοπές και, επίσης, ασχολούνται με τη ναυτιλία, μόνο αν συμβεί κάποιο κακό.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτή είναι η κατάσταση. Αλήθεια, ποιο από τα «κανάλια» που ανήκουν σε πλοιοκτήτες πρόβαλε προχθές σε απευθείας σύνδεση μια υπέροχη εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών; Εκεί, με φόντο τους κίονες του ναού του Ολυμπίου Διός, σε ένα σκηνικό μοναδικού κάλλους και τεράστιας σημασίας για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, η ακάματη, δραστήρια και δημιουργική πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, ανακοίνωσε σειρά υποτροφιών προς εκατόν έντεκα νέες και νέους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, συνολικής αξίας περίπου 1.500.000 ευρώ. Κι ας θυμίσουμε ότι, προσφάτως, η ΕΕΕ ανακοίνωσε τη διάθεση 50.000.000 ευρώ για έργα στη Θεσσαλία, προκειμένου να κλείσουν μερικές από τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες. Ακούσαμε τους υποτρόφους να μιλούν για τα όνειρά τους, ακούσαμε τα ηχηρά ονόματα των μεγάλων ξένων πανεπιστημίων, που δέχθηκαν τους αριστούχους μας. Ακούσαμε τον Σωτήρη να μας λέει ότι είναι ο πρώτος Έλληνας τον οποίο δέχθηκε μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της A.I., ακούσαμε τη Μαρία να μας λέει ότι οι δύο αγρότες γονείς της, από ένα μικρό χωριό της Ημαθίας, στήριξαν κάθε της προσπάθεια, προκειμένου να αριστεύσει και να κερδίσει αυτή την ευκαιρία που της έδωσε μια μεγάλη Ναυτιλιακή. Ακούσαμε τις σκέψεις κορυφαίων επιστημόνων, που θα φύγουν για μεταπτυχιακά και, δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν θα γυρίσουν πίσω.
ΝΑΙ, ο εφοπλισμός στηρίζει την αριστεία. Αλλά ας κάνει και κάτι ως επιχειρηματίας, για να γίνει γνωστή η σημασία της ναυτιλίας στον Έλληνα, που τον έχουμε ρίξει στα κάκιστης ποιότητας «ριάλιτι» και αγνοούμε την πραγματική και αμείλικτη πραγματικότητα!