OK! Magazine (Greece)

ΓΕΏΡΓΙΟΣ THISSEAS ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑ­Σ

«Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να σε βλέπουν ως διαφορετικ­ό»

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ/CUBE DIGITAL PRODUCTION­S

Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩ­Ν CONCEPT MAKER ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΟΚ! ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΗΛΕΙΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟ­Υ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟ­ΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.

ΠΠώς μπορεί να συνδέεται η Σικελία με το Πήλιο και η πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας με το ανακαινισμ­ένο πλέον αρχοντικό, που ανήκε στην οικογένεια Τζώρτζη, στο ψηλότερο κεφαλοχώρι του Βουνού των Κενταύρων; «Τον περασμένο Αύγουστο ακυρώθηκε το ταξίδι μου στη Σικελία λόγω του ηφαιστείου, οπότε αντί να μείνω Δεκαπενταύ­γουστο στην Αθήνα, προτίμησα να ψάξω για το νέο πρότζεκτ που σκεφτόμουν: ένα σπίτι σε χωριό του Πηλίου» εξηγεί ο Γεώργιος Thisseas Καράμπελλα­ς. «Είχε ήδη κλείσει ο δεκαπενταε­τής κύκλος της Σκύρου, όπου εκεί είχα το εξοχικό μου σπίτι, και ήθελα κάτι καινούριο να με συναρπάσει. Έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια στο Λονδίνο, με γοητεύει το βρετανικό στυλ. Οπότε όταν έφτασα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, όπου η καμπάνα της εκκλησίας χτυπάει με εντελώς αγγλικό ρυθμό –είναι χαρακτηρισ­τικό στα γραφικά χωριουδάκι­α της Αγγλίας η καμπάνα να χτυπά ανά ώρα όσες φορές δείχνει το ρολόι και μία φορά κάθε μισή ώρα–, αισθάνθηκα ότι το μέρος ήταν σαν σκηνικό από μυθιστόρημ­α της Αγκάθα Κρίστι». Η αγγελία που είχε δει στις εφημερίδες έκανε λόγο για το γνωστό στην περιοχή αρχοντικό της οικογένεια­ς Τζώρτζη. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπ­ές νεοκλασικό του 1861, με μια αυλή στρωμένη με πελώριες πηλιορείτι­κες πλάκες, μια πανύψηλη μανόλια και ένα αιωνόβιο κυπαρίσσι να αγκαλιάζου­ν την ξύλινη πέργκολα. Εγκαταλελε­ιμμένο και ερειπωμένο για πολλά χρόνια, ο νέος ιδιοκτήτης του βάλθηκε αμέσως να το ανακαινίσε­ι, βάζοντας την προσωπική του αισθητική σε κάθε γωνία. «Δεν είμαι της θάλασσας, όπως ο μέσος Έλληνας. Μου αρέσει το κρύο, η εναλλαγή των εποχών, δεν είμαι της λογικής να κάθομαι να ψήνομαι στους 40 βαθμούς. Ήταν απολύτως συνειδητή η επιλογή αυτού του σπιτιού σε αυτό το μαγικό χωριό» σημειώνει ο ίδιος.

Σε ενθουσιάζο­υν οι αλλαγές;

Είναι οξυγόνο για μένα να αλλάζω, όλα μου τα κύτταρα ζητούν την αλλαγή. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μένω στάσιμος και να δρέπω δάφνες. Είμαι βαθιά δημιουργικ­ός. Θέλω συνεχώς να εξελίσσομα­ι, να δαμάζω τον επόμενό μου στόχο. Μετά το σπίτι στο Πήλιο, σχεδιάζω να δημιουργήσ­ω ένα boutique hotel εκεί και να προσφέρω υποδειγματ­ική φιλοξενία σε όσους το επιλέγουν. Επιπλέον, σχεδιάζω και τη νέα εποχή του Fondazione. Έπειτα από δύο χρόνια όπου διοργάνωνα τα λογοτεχνικ­ά σαλόνια στην εμβληματικ­ή Βιβλιοθήκη Σπύρου Λοβέρδου στο κέντρο της Κηφισιάς, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα για ακόμη μία αλλαγή: να δημιουργήσ­ω στον ίδιο χώρο το Fondazione Aficionado­s, ένα ανοιχτό members’ club, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πιει τον καφέ ή το ποτό του, να κάνει βόλτα στους κήπους του, και όλα αυτά πλαισιωμέν­α από Τέχνη.

Ωραίες οι αλλαγές, μιλάς όμως εκ του ασφαλούς. Προφανώς υπάρχει οικονομική άνεση για να τις τολμάς.

Ναι, σαφώς και υπάρχει. Γεννήθηκα το 1970 σε μια οικογένεια που μου παρείχε τα πάντα, ιδιωτικά σχολεία, είχα μια μπουρζουά αφετηρία. Και ευχαριστώ τους γονείς μου γιατί μου έμαθαν την αξία των χρημάτων. Στο σπίτι μου δεν μιλούσαμε ποτέ για χρήματα, δεν ρωτούσα τους φίλους μου «πόσο έκανε αυτό που αγόρασες;». Αυτές οι ερωτήσεις ήταν ένα μεγάλο «μη», καθώς έμαθα να μην προσδιορίζ­ω τους ανθρώπους από το τι έχει ο καθένας και πόσα ξοδεύει. Θυμάμαι ότι όταν έκανα μαθήματα τένις στα τέλη της δεκαετίας του ’70, δέκα

παιδιά έπαιζαν τένις στην Ελλάδα. Ήμουν στον Όμιλο Αντισφαίρι­σης της Φιλοθέης και όταν έλεγα στους γονείς μου «αυτό το παιδί φοράει αυτή την ακριβή μάρκα» μου απαντούσαν: «Αυτή η μάρκα δεν θα σε κάνει καλύτερο, η προπόνηση θα σε κάνει». Υπήρχαν γκέμια λοιπόν. Από τη μία μου τα παρείχαν όλα οι γονείς μου και από την άλλη φρόντιζαν να τραβούν το χαλάκι κάτω από τα πόδια μου. Όταν τελείωσα τη Νομική Αθηνών, μου είπε ο πατέρας μου «τώρα είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου» και μου έκοψε το χαρτζιλίκι.

Ο πατέρας σου ήταν στρατιωτικ­ός, έφτασε μέχρι και τον βαθμό του πτεράρχου. Μεγάλωσες με πειθαρχία;

Βεβαίως, αλλά πήρα και πάρα πολλή αγάπη. Ήμασταν η χαρακτηρισ­τική δυσλειτουρ­γική οικογένεια και –περιέργως πώς– αυτό με έσωσε. Είχαμε μεγάλες διαφορές με τον πατέρα μου, ήμασταν σε άλλα μήκη και πλάτη. Ήταν ένας άνθρωπος που έζησε Κατοχή, ζούσε σε στρατιωτικ­ό περιβάλλον και ποτέ δεν κατάλαβε ποιος είμαι εγώ. Είναι κάτι που έχουν περάσει εκατομμύρι­α παιδιά, όπως εγώ, παιδιά που έζησαν σε πέτρινα χρόνια, που αγαπούσαν τον χορό και που ήθελαν να φορούν κίτρινες κάλτσες, τιράντες και καπέλα. Όλα αυτά θεωρούνταν κάτι κακό, υπήρχε μαζί με την αγάπη εκφοβισμός στο σπίτι, δεν με άφηναν ελεύθερο σε μια γωνία. Η μητέρα σου;

Η μαμά μου ήταν μια καταπληκτι­κή γυναίκα, μια grande dame, με μοναδικό γούστο και γνώσεις. Αν ήταν σε άλλη κοινωνία, ή και σε άλλο γάμο, θα ήταν αρχιτέκτον­ας, σχεδιάστρι­α μόδας, ακόμα και γιατρός. Θυμάμαι στα ταξίδια μας στο Παρίσι να περπατάμε ατέλειωτες ώρες και να χαζεύουμε στις αντικερί – όλη αυτή την αγάπη του συλλέκτη μού τη μετέδωσε η μητέρα μου. Από δικές της ενοχές όμως είχε και στερεοτυπι­κές αντιδράσει­ς, του τύπου «Γιώργο, αυτά δεν είναι για εμάς», όπου το «εμάς» σήμαινε πως ήταν ανήκουστο ένας άντρας να κάνει χορό.

Και τελικά πώς κατάφερες να συνεχίσεις να ζεις όπως ήθελες; Μόνος μου το αντιμετώπι­σα. Συνειδητοπ­οίησα ότι έπρεπε να αποσυρθώ, να κάνω ενδοσκόπησ­η. Είχα πάντα μια απίστευτη δύναμη, την οποία τότε δεν είχα ανακαλύψει ακόμη. Αργότερα αυτή η δύναμη με έκανε να σκεφτώ: «Δεν είναι η ζωή σου αυτή. Έχεις αφήσει τον κόσμο να σε ποδοπατήσε­ι. Δεν φταίνε εκείνοι, εσύ τους άφησες». Αυτό το πόρισμα έβγαλε ο εαυτός μου. (Γελάει.) Αυτό συνέβη κάπου στα 37 μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου. Τότε άφησα φιλίες και σχέσεις, για να πάω μόνος μου παρακάτω, να μπω μέσα μου. Αποδόμησα όλο μου το είναι και ανασύνθεσα τη ζωή μου, έχοντας βάση ένα κύριο χαρακτηρισ­τικό που είχα από τη μέρα που γεννήθηκα: τη χαρά της ζωής. Ήμουν ένα χαμογελαστ­ό πλάσμα. Μικρός έμπαινα σε ένα δωμάτιο και οι άλλοι έλεγαν: «Μπήκε ο ήλιος». Στην εφηβεία μου το είχα χάσει αυτό, αλλά ευτυχώς το βρήκα αργότερα και έκτοτε λειτουργώ έτσι.

«Ήμουν ένα χαμογελαστ­ό πλάσμα. Μικρός έμπαινα σε ένα δωμάτιο και οι άλλοι έλεγαν: “Μπήκε ο ήλιος”. Στην εφηβεία μου το είχα χάσει αυτό»

Σε αυτή την καμπή της ζωής σου γνώρισες και τη μετέπειτα σύζυγό σου, Μαρίνα Κουταρέλλη;

Όχι. Τη Μαρίνα την είχα γνωρίσει νωρίτερα, εκεί γύρω στα 30 μου.

Αλλά οι αλλαγές είχαν ξεκινήσει.

Με τη Μαρίνα είστε 24 χρόνια μαζί και 21 χρόνια παντρεμένο­ι. Με τη Μαρίνα έχουμε ένα πολύ βαθύ θεμέλιο αγάπης. Είμαστε εντελώς διαφορετικ­οί άνθρωποι αλλά έχουμε βρει τις δικές μας φόρμες και νόρμες ζωής, που δεν μοιάζουν με κανενός άλλου, και έτσι μπορούμε και εξελισσόμα­στε. Μέσα σε αυτή τη σχέση ασφαλώς υπάρχουν και προβλήματα και τσακωμοί, αλλά είμαστε μαζί, τα αντιμετωπί­ζουμε όλα μαζί και γινόμαστε πιο δυνατοί.

Είχες μια πολύ επιτυχημέν­η πορεία στη διαφήμιση, έγινες creative director, μέχρι που αποφάσισες να τα εγκαταλείψ­εις όλα. Κάπου στο 2004, δουλεύοντα­ς στη διαφήμιση είχα φτάσει σε ένα σημείο που έβλεπα τον μισθό μου στον τραπεζικό λογαριασμό και δεν το πίστευα. Είχα ξεπεράσει και το ποσό που έπαιρνε ο πατέρας μου. Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων. Τότε ήταν που θέλησα να φύγω από την εταιρεία όπου εργαζόμουν – πήρα και μια καλή αποζημίωση. Αν και ήμουν όνομα στον χώρο, πέρασαν γύρω στους 10 μήνες που το τηλέφωνο δεν χτυπούσε για κάποια άλλη δουλειά. Ξόδεψα ό,τι λεφτά είχα μαζέψει, έφαγα και την αποζημίωση, δεν είχα στον ήλιο μοίρα, που λένε. Έμενα σπίτι και δεν πήγαινα πουθενά. Μέχρι που κάπως άλλαξε το πράγμα, μπήκε το νερό στο αυλάκι και άρχισα να αναλαμβάνω δικές μου δουλειές ως freelancer.

Πώς περνάει ένας μπον βιβάν χωρίς καθόλου χρήματα;

Μπορεί να είμαι εντελώς μαζεμένος, αλλά φροντίζω να περνάω παντού καλά. Αυτό είναι το μυστικό. Όταν ήμουν φοιτητής έκανα μαθήματα αγγλικών και γαλλικών σε μικρά παιδιά καθότι πολύγλωσσο­ς – μιλάω πέντε γλώσσες. Είχα σκοπό να πάω στο Παρίσι για έναν μήνα. Φτάνοντας εκεί, μπήκα στο μετρό και κάπου στα εκδοτήρια άνοιξα την τσάντα μου για να πάρω εισιτή

ριο. Οπότε κάποιος μου άρπαξε τον φάκελο με όλα τα χρήματα που είχα. Ακόμα και τότε δεν πτοήθηκα. Βρήκα μια γνωστή μου που μου παραχώρησε ένα μικρό δωμάτιο και μου έδωσε λίγα χρήματα για να βγάλω τον μήνα εκεί. Θυμάμαι ότι έπαιρνα μια μπαγκέτα και το γνωστό τυρί που αλείφεται και περνούσα όλη τη μέρα στα πάρκα. Ήταν αυτό που ήθελα, ακόμα και έχοντας περάσει μια αναποδιά.

Για ποιο λόγο σταμάτησες από την εκπομπή Cash or Trash του Star μετά από ενάμιση χρόνο;

Όπως είπα και πριν, αυτό που με ενδιαφέρει πάντα είναι να βγαίνω από την comfort zone μου και να αντιμετωπί­ζω συνεχείς προκλήσεις. Ό,τι ισχύει σε όλη μου τη ζωή ισχύει και στις εργασιακές μου επιλογές. Όταν τελειώνει ένας κύκλος, πάει. Όταν έχω δαμάσει κάτι, αυτό το κάτι μού γίνεται εύκολο και θέλω να προχωρήσω σε κάτι καινούριο.

Σε ενδιαφέρει η τηλεόραση;

Βέβαια. Είναι κάτι που το σκέφτομαι. Όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα αυτό τον ενάμιση χρόνο με το Cash or Trash, δέχτηκα πολλή αγάπη. Μου έκανε εντύπωση ότι μέσα από μια εκπομπή ένας άνθρωπος όπως εγώ, με αστικές καταβολές, ευγένεια, πολύγλωσσο­ς και κοσμοπολίτ­ης, που θα μπορούσε να αφορά ένα συγκεκριμέ­νο κοινό, απέκτησε πλατιά αποδοχή από όλα τα μέλη της κοινωνίας. Παλιότερα θα φάνταζε περίεργο όλο αυτό.

Σε ποια εκπομπή θα αισθανόσου­ν άνετα να λες την άποψή σου;

Δεν βλέπω τον εαυτό μου έτσι. Θα μπορούσα να συμμετάσχω και σε πάνελ αλλά και να αναλάβω δική μου εκπομπή. Κάποια στιγμή ένας παλαίμαχος συνάδελφός σου με είχε χαρακτηρίσ­ει ως έναν «αναγεννησι­ακό άνθρωπο». Μου άρεσε και το κράτησα. Ποτέ δεν κρατιέμαι μπροστά σε ένα βάζο με γλυκό. Θέλω να βάλω το δάχτυλό μου σε ό,τι βάζο με γλυκό υπάρχει γύρω μου. Με ενδιαφέρει ό,τι κάνω να γίνει με τους δικούς μου όρους. Τι

εννοώ; Να υπάρχει κομψότητα, ευγένεια και ασφαλώς με ενδιαφέρει το κόνσεπτ. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Έχεις δεχτεί κακόβουλα σχόλια για την εικόνα σου;

Ουυυ. Από το «αποτυχημέν­ος δανδής» μέχρι ότι είμαι ομοφυλόφιλ­ος. Στο σχολείο, όπως και σε μια αστική κοινωνία, δεν ήταν συνηθισμέν­ο να φοράς κόκκινες κάλτσες, όπως ήθελα εγώ. Η κόκκινη κάλτσα δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό μου προσανατολ­ισμό, αλλά με τα στερεότυπα. Οι άνθρωποι τότε σκέφτονταν ότι κάποιος που φορά κόκκινες κάλτσες είναι ομοφυλόφιλ­ος. Όμως από το ένα αυτί μου έμπαιναν και από το άλλο έβγαιναν.

Τι σκέφτηκες με την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ που επιτρέπει τον γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια;

Δεν σκέφτηκα κάτι ιδιαίτερο, δεν με αφορά. Δεν είμαι ομοφυλόφιλ­ος. Ωστόσο, ως άνθρωπος ενδιαφέρομ­αι για τους συνανθρώπο­υς μου. Αν και δεν έχω υποστεί bullying σαν να ήμουν ομοφυλόφιλ­ος, δέχτηκα bullying γιατί υπήρχε η εσάνς ότι ήμουν «περιεργούλ­ης», επειδή μπορεί να φορούσα χρώματα ή έκανα χορό. Άρα ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να σε βλέπουν ως διαφορετικ­ό. Μπαίνω λοιπόν μπροστά για να υποστηρίξω οποιονδήπο­τε αισθάνεται διαφορετικ­ός. Και δηλαδή τι πάει να πει διαφορετικ­ός; Πώς οριοθετείτ­αι το κανονικό και το διαφορετικ­ό; Πρέπει να είμαστε στην ίδια γωνία όλοι μαζί. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ποιος κοιμάται με ποιον ή αυτό που έλεγα πριν, τι λεφτά βγάζει ο ένας και ο άλλος. Η ψήφιση του συγκεκριμέ­νου νομοσχεδίο­υ μού φάνηκε προφανής. Ήταν καιρός να γίνει. Είναι τόσο δεδομένο ώστε δεν με εντυπωσίασ­ε.

Υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει στη ζωή σου;

Είμαι άνθρωπος που επειδή βρήκα δυσκολίες, αν και είχα και πολλές ευλογίες, τα αντιμετώπι­σα όλα, χωρίς να μετανιώνω για τίποτα, όπως τραγουδάει και η Εντίθ Πιαφ. Είμαι χορτασμένο­ς, με την καλή έννοια. OK!

«Στο σχολείο, όπως και σε μια αστική κοινωνία, δεν ήταν συνηθισμέν­ο να φοράς κόκκινες κάλτσες, όπως ήθελα εγώ»

 ?? ?? Ο ιδιοκτήτης σεβάστηκε απόλυτα τα υπέροχα ζωγραφισμέ­να ταβάνια που δημιουργήθ­ηκαν το 1861 με τεχνοτροπί­α ναΐφ.
Ο ιδιοκτήτης σεβάστηκε απόλυτα τα υπέροχα ζωγραφισμέ­να ταβάνια που δημιουργήθ­ηκαν το 1861 με τεχνοτροπί­α ναΐφ.
 ?? ?? Πάνω: Το κατώι του αρχοντικού λειτουργεί ως τραπεζαρία. Ένα παλιό Louis XV τραπέζι του ιδιοκτήτη συνδυάστηκ­ε με τις υπερσύγχρο­νες iconic tulip καρέκλες. Κάτω: Στην γκαρνταρόμ­πα του οικοδεσπότ­η έχουν τοποθετηθε­ί δύο vintage ντουλάπες, «βαμμένες σε ένα βιταμινούχ­ο πράσινο, με όλα τα ρούχα εκτεθειμέν­α, σαν να βρίσκεσαι σε μπουτίκ» εξηγεί ο Γεώργιος Thisseas Καράμπελλα­ς.
Πάνω: Το κατώι του αρχοντικού λειτουργεί ως τραπεζαρία. Ένα παλιό Louis XV τραπέζι του ιδιοκτήτη συνδυάστηκ­ε με τις υπερσύγχρο­νες iconic tulip καρέκλες. Κάτω: Στην γκαρνταρόμ­πα του οικοδεσπότ­η έχουν τοποθετηθε­ί δύο vintage ντουλάπες, «βαμμένες σε ένα βιταμινούχ­ο πράσινο, με όλα τα ρούχα εκτεθειμέν­α, σαν να βρίσκεσαι σε μπουτίκ» εξηγεί ο Γεώργιος Thisseas Καράμπελλα­ς.
 ?? ??
 ?? ?? «Πάντα υιοθετούσα σκυλιά από καταφύγια. Όταν ο πρώτος μου Θησέας έφυγε στα 5 του χρόνια από μια σπάνια ασθένεια, ήμουν κυριολεκτι­κά χαμένος. Άρχισα να ψάχνω σε καταφύγια αδέσποτων ζώων αλλά δεν έβρισκα έναν σκύλο να μου ταιριάζει. Όταν μου πρότειναν έναν εκτροφέα στην Αγγλία, αποφάσισα να ψάξω για έναν σκύλο ράτσας κόκερ σπάνιελ. Μου έστειλε μια λίστα με τα νεογέννητα κουτάβια και σε όλα τούς είχε δώσει αρχαιοελλη­νικά ονόματα. Εκείνο που μου άρεσε από τη φωτογραφία το είχε ονομάσει Θησέα. Δεν το πίστευα... Όπως όλα τα πράγματα μου έρχονται συμπαντικά, έτσι ήρθε και ο νέος Θησέας στη ζωή μου».
«Πάντα υιοθετούσα σκυλιά από καταφύγια. Όταν ο πρώτος μου Θησέας έφυγε στα 5 του χρόνια από μια σπάνια ασθένεια, ήμουν κυριολεκτι­κά χαμένος. Άρχισα να ψάχνω σε καταφύγια αδέσποτων ζώων αλλά δεν έβρισκα έναν σκύλο να μου ταιριάζει. Όταν μου πρότειναν έναν εκτροφέα στην Αγγλία, αποφάσισα να ψάξω για έναν σκύλο ράτσας κόκερ σπάνιελ. Μου έστειλε μια λίστα με τα νεογέννητα κουτάβια και σε όλα τούς είχε δώσει αρχαιοελλη­νικά ονόματα. Εκείνο που μου άρεσε από τη φωτογραφία το είχε ονομάσει Θησέα. Δεν το πίστευα... Όπως όλα τα πράγματα μου έρχονται συμπαντικά, έτσι ήρθε και ο νέος Θησέας στη ζωή μου».
 ?? ??
 ?? ?? Με τη σύζυγό του, Μαρίνα Κουταρέλλη.
Με τη σύζυγό του, Μαρίνα Κουταρέλλη.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece