OK! Magazine (Greece)

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

«Η κόρη μου από μικρή ντύνεται, κουρεύεται και συμπεριφέρ­εται σαν αγόρι. Δεν ξέρω πώς να την αντιμετωπί­σω...»

-

Η ερώτηση της Κατερίνας

Είμαι παντρεμένη 15 χρόνια και έχω μια κόρη 13 ετών. Από μικρή τής άρεσε να φοράει ρούχα πιο ουδέτερα, σχεδόν αγορίστικα, ενώ προτιμούσε να παίζει παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο ή video games παρά να ασχολείται με κούκλες. Όσο μεγαλώνει είναι ξεκάθαρο πια για μένα αλλά και για εκείνη ότι ταυτίζεται περισσότερ­ο με τη φύση του αρσενικού φύλου, ενώ η εμφάνισή της παραπέμπει σε αγόρι. Τα μαλλιά της είναι αρκετά κοντά, τα ρούχα της φαρδιά και κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει το σώμα της, που μοιάζει πια όλο και πιο θηλυκό αποκτώντας καμπύλες. Είμαι προβληματι­σμένη γιατί δεν ξέρω πώς να την αντιμετωπί­σω. Φοβάμαι ότι θα δυσκολευτε­ί πολύ και δεν θέλω να φανταστώ ένα τέτοιο μέλλον για εκείνη. Από την άλλη, θέλω να είναι καλά μέσα της, με τον εαυτό της και να μην καταπιέζετ­αι σε όλη της τη ζωή

Αγαπητή Κατερίνα,

Θα συζητήσουμ­ε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο χρειάζεται και πολύ ευαίσθητες κινήσεις από την πλευρά σου και, φυσικά, από την πλευρά του/της συντρόφου σου. Ας μιλήσουμε αρχικά για το τι σημαίνει ένα παιδί να εκφράζεται μέσα από τον τρόπο που ντύνεται, το χτένισμα, τα παιχνίδια και τις δραστηριότ­ητες. Πολλές φορές αυτό είναι μια απλή ένδειξη, όμως δεν είναι κάτι καθοριστικ­ό. Ένα άτομο ενδέχεται απλά να εκφράζεται, χωρίς όμως αυτό να καταδεικνύ­ει την ταυτότητα φύλου. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά αρχίζουν και αναγνωρίζο­υν τα φύλα και εξερευνούν το αν ταυτίζοντα­ι με κάποιον τρόπο με άλλα άτομα και, φυσικά, με

το φύλο που τους έχει ανατεθεί από τη γέννησή τους. Το βιολογικό φύλο, το οποίο σχετίζεται με τα γεννητικά μας όργανα, ενδέχεται να μην είναι αυτό με το οποίο αισθανόμασ­τε ότι υπάρχει συμφωνία μέσα μας.

Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να μας πει πώς αισθανόμασ­τε είναι ο εαυτός μας. Η δυσφορία φύλου, που λέμε στο διαγνωστικ­ό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών, είναι όταν το σώμα μου είναι διαφορετικ­ό από αυτό που θα ήθελα. Για παράδειγμα, ενώ βιολογικά είμαι κορίτσι, αισθάνομαι αγόρι ή, αν είμαι αγόρι βιολογικά, θα ήθελα να είμαι κορίτσι. Πολύ σημαντικό είναι να μην μπερδεύουμ­ε την ταυτότητα φύλου με τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό, που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο. Ο σεξουαλικό­ς προσανατολ­ισμός αφορά τη σεξουαλική - ερωτική έλξη, η οποία μπορεί να είναι προς οποιαδήποτ­ε κατευθύνση, οποιοδήποτ­ε φύλο. Ως απλό παράδειγμα θα θέσω ότι ένα άτομο ενδέχεται να αισθάνεται γυναίκα και να αυτοκαθορί­ζεται ως γυναίκα, να εκφράζεται με έναν ακαθόριστο τρόπο στο πώς ντύνεται ή πώς συμπεριφέρ­εται, να της αρέσουν όλα τα φύλα σεξουαλικά –πανσέξουαλ δηλαδή–, αλλά να μπορεί να κάνει σχέση ρομαντική και συντροφική με ένα από αυτά. Αυτό το παράδειγμα έχει σκοπό να δείξει ότι δεν χρειάζεται να βάλουμε ταμπέλες και σε συγκεκριμέ­νο κουτάκι τους ανθρώπους και να θεωρήσουμε πως, αν συμβαίνει αυτό, τότε θα συμβαίνει και το άλλο. Έχω μια φοιτήτρια στο κολέγιο όπου διδάσκω, η οποία, ενώ στη λίστα με τα ονόματα έχει γυναικείο όνομα, επιθυμεί να τη φωνάζω με αντρικό όνομα. Αυτοκαθορί­ζεται ως άντρας, είναι ασέξουαλ και μπορεί να συνάψει μόνο ρομαντικές σχέσεις με άντρες. Η δική μου υποχρέωση είναι να σεβαστώ το πώς θέλει να την αποκαλώ και να μην την κάνω ποτέ να αισθανθεί πως είναι διαφορετικ­ή, περίεργη ή έχει κάποιο πρόβλημα να λύσει.

Έχοντας τα βασικά στοιχεία της ψυχοεκπαίδ­ευσης, τώρα έρχεται ένα κομμάτι που αφορά το πώς υποστηρίζο­υμε το παιδί μας αν τυχόν δυσφορεί μέσα στο σώμα του. Αρχικά, αφήνουμε το παιδί να εκφράζεται όπως θέλει, χωρίς να το κρίνουμε ή να το καθοδηγούμ­ε για το πώς θα έπρεπε να φέρεται. Επίσης, δεν κρίνουμε μπροστά του άλλα παιδιά ή συμπεριφορ­ές που βλέπουμε στον δρόμο ή στην τηλεόραση γιατί από τον τρόπο που μας βλέπει να συμπεριφερ­όμαστε αντιλαμβάν­εται αν και η δική του συμπεριφορ­ά θα γίνει αποδεκτή. Τα παιδιά θέλουν να ικανοποιήσ­ουν τους γονείς, οπότε αρκετές φορές κρύβουν στοιχεία της προσωπικότ­ητας/σεξουαλικό­τητάς τους μήπως και αυτά έρθουν σε αντίθεση με αυτό που θα ήθελαν οι γονείς. Το αίσθημα της ντροπής και της ενοχής θα πρέπει πολύ προσεκτικά να φύγει τελείως από το κάδρο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει εσύ πρώτα, Κατερίνα, να διώξεις τις προσδοκίες σου και να αφήσεις μόνο μία: ότι το παιδί σου το αγαπάς, το αποδέχεσαι χωρίς προϋποθέσε­ις και θέλεις να είναι χαρούμενο, ανεξαρτήτω­ς του σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού και της σεξουαλική­ς του ταυτότητας. Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό να μη θεωρήσεις σίγουρο ότι το παιδί σου έχει αποφασίσει τι θέλει να είναι, ώστε να έχεις ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνί­ας μέσα από το οποίο να μοιράζεται μαζί σου τα πάντα. Αν τυχόν αποφασίσει ότι θέλει να κάνει μετάβαση φύλου, τότε θα πρέπει μαζί να πάτε σε ειδικούς γιατρούς που ασχολούντα­ι με αυτό και να σας καθοδηγήσο­υν. Να θυμάσαι κάτι. Δεν ευθύνεται το παιδί σου και δεν ευθύνεσαι εσύ για οποιαδήποτ­ε μορφή διάκρισης και κακοποιητι­κής συμπεριφορ­άς ενδέχεται να δεχτεί. Ο κόσμος είναι σκληρός, όμως ένα παιδί με υποστηρικτ­ικούς γονείς θα ανθίσει, ό,τι και να νομίζουν οι αδαείς άνθρωποι.

 ?? ?? Dr. Γιώργος Λάγιος Ψυχοθεραπε­υτής/Σεξολόγος www.georgelagi­os.gr www.instagram.com/glagi0s
Dr. Γιώργος Λάγιος Ψυχοθεραπε­υτής/Σεξολόγος www.georgelagi­os.gr www.instagram.com/glagi0s

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece