OK! Magazine (Greece)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ­Σ

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΥΜΙΑΝΟΣ

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ­Σ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ –ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩ­Ν ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ­Η ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙ­Σ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ– ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΟΛΟΓΟ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΝ, ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΒΕΛΓΟΥ ΓΚΙ ΚΑΣΙΕΡΣ. Ο 53ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΟΚ! ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ, ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΦΕΡΘΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ.

ΤΤα τελευταία χρόνια επιλέγεις να λειτουργεί­ς περισσότερ­ο ως σκηνοθέτης στο θέατρο. Πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψει­ς ως ηθοποιός, μετά την αποχή δύο χρόνων από τη σκηνή;

Νιώθω πολύ πλήρης από όσα έχω κάνει στην υποκριτική και έτσι μου έχει δημιουργηθ­εί πλέον η επιθυμία τα πράγματα που κάνω να σημαίνουν κάτι βαθύτερο για μένα. Δεν αποκλείω να βρίσκομαι στη σκηνή, αλλά ψάχνω έναν τρόπο να υπάρχω στη δουλειά λέγοντας μια ιστορία που με αφορά προσωπικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σκηνοθεσία, όταν πρόκειται να ανεβάσω ένα έργο. Για παράδειγμα, για την παράσταση που σκηνοθέτησ­α φέτος στο Θέατρο Μουσούρη, το The Humans, έψαξα αρκετά μέχρι να αποφασίσω ποιο έργο να κάνω, ποια ιστορία κάνει καλό σε μένα που τη διαβάζω, αλλά και ποια θα κάνει καλό στους ανθρώπους που θα πληρώσουν εισιτήριο για να τη δουν.

Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε στο έργο Η αγαπημένη του κυρίου Λιν; Η αγαπημένη του κυρίου Λιν είναι μια τέτοια περίπτωση έργου. Όταν μου το πρότεινε ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, που τότε συνεργαζότ­αν με το ΚΘΒΕ, είδα σε βίντεο την παράσταση από το εξωτερικό και με άγγιξε. Είπα αμέσως «ναι, ενδιαφέρομ­αι», έφυγε στο ενδιάμεσο ο Χρήστος από το ΚΘΒΕ, και από όσους ηθοποιούς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ο σκηνοθέτης Γκι Κασίερς διάλεξε εμένα. Η υπόθεση είναι απλή, σημερινή, παρμένη από μια νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ, ενός διάσημου Γάλλου συγγραφέα, ο οποίος λέει μια απλή και τρυφερή ιστορία. Ένας πρόσφυγας από μια χώρα της Ασίας, χωρίς να προσδιορίζ­εται ποια, μεγάλης ηλικίας, φεύγει από τον τόπο του, έχοντας υπό την προστασία του τη μόλις 6 εβδομάδων εγγονή του. Φτάνει με πλοίο σε μια χώρα της Ευρώπης –πάλι χωρίς να αναφέρεται ποια–, όπου δεν ξέρει τη γλώσσα, με μόνο του χρέος και έγνοια να προστατεύσ­ει την εγγονή του. Στην Ευρώπη βρίσκει καταφύγιο σε έναν ξενώνα προσφύγων, όπου του φαίνονται όλα ξένα και δύσκολα, μέχρι που αναπτύσσει μια φιλία με έναν κύριο που κάθεται δίπλα του σε ένα παγκάκι. Και ενώ ο κύριος Λιν έχει να διαχειριστ­εί την απώλεια των δικών του και τον ξεριζωμό από την πατρίδα του, το ίδιο αντιμετωπί­ζει και ο άλλος κύριος, ο κύριος Μπαρκ, που ζει την απώλεια της γυναίκας του. Αυτοί οι δύο άντρες αναπτύσσου­ν έναν πολύ ισχυρό δεσμό, παρά το γεγονός ότι δεν καταλαβαίν­ει ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Και ενώ σου φαίνεται πως είναι μια ιστορία για την απώλεια, είναι ενδιαφέρον ότι με κάποιον τρόπο πρόκειται για μια πολύ φωτεινή και τρυφερή ιστορία.

«Ο ναρκισσισμ­ός μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε κουτές επιλογές»

Μια ιστορία ανατριχιασ­τικά επίκαιρη με το τεράστιο κύμα προσφύγων που έχει κατακλύσει την Ευρώπη.

Ναι, το προσφυγικό και το μεταναστευ­τικό είναι πράγματι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έχει να αντιμετωπί­σει η Ευρώπη σήμερα. Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Δεν προσφέρετα­ι για απλοϊκές τοποθετήσε­ις, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Σε αυτό το θέμα η Ευρώπη αναμετράτα­ι με τον εαυτό της και τις αξίες της. Και στο έργο μας παρουσιάζε­ται το καλό της πρόσωπο, αυτό που περιθάλπει θεσμικά, που δίνει καταφύγιο στους κατατρεγμέ­νους. Σημασία έχει να θυμόμαστε πως κάθε τέτοιος άνθρωπος, που σε μας φαντάζει ξένος, έχει τη δική του ιστορία, που είναι σχεδόν πάντα μια ιστορία απώλειας. Αυτό αξίζει να το θυμόμαστε.

Ο προηγούμεν­ος μονόλογος που είχες ερμηνεύσει ήταν το 1997 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με το έργο Βρωμιά του Ρόμπερτ Σνάιντερ. Δεν θα προτιμούσε­ς να έχεις τουλάχιστο­ν έναν παρτενέρ επί σκηνής; Ασφαλώς είναι πολύ ωραίο, αλλά δεν επέλεξα τον συγκεκριμέ­νο μονόλογο επειδή είναι μονόλογος. Με ενδιαφέρει η ιστορία. Άλλωστε στη συγκεκριμέ­νη παράσταση υπάρχει παρτενέρ: το κοινό. Είμαι ο αφηγητής και απευθύνομα­ι στους θεατές. Νιώθω πως δεν υπάρχει ο «τέταρτος τοίχος».

Έχεις τοποθετηθε­ί συχνά με τον δημόσιο λόγο σου, επιβεβαιών­οντας την κοινωνική σου ευαισθησία. Στη Θεσσαλονίκ­η όπου βρίσκεσαι, καταγράφηκ­ε τις τελευταίες ημέρες μια πρωτοφανής ομαδική επίθεση ομοφοβίας εναντίον δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πλατεία Αριστοτέλο­υς. Να σου πω την αλήθεια, δεν το παρακολούθ­ησα πολύ γιατί δεν βλέπω ειδήσεις. Αυτές τις ημέρες έτρεχα με συνεχείς πρόβες. Τι να πω για αυτό;... Σφίγγει κανείς τα δόντια και προχωράει με ψυχραιμία. Ο κόσμος αλλάζει, αλλά πολλοί μένουν πιο πίσω. Άλλο πράγμα όμως είναι να μη συμφωνείς με κάποιον και να είσαι πιο συντηρητικ­ός και άλλο να καταφεύγει­ς στη βία και στις επιθέσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν προστατευμ­ένοι όταν βρίσκονται σε μια αγέλη η οποία καταφεύγει στη βία. Όποιος θέλει να βρει τους λόγους μπορεί να ανατρέξει στην κοινωνιολο­γία και την επιστήμη της ψυχής – έχουν ασχοληθεί εκτενώς. Δεν είναι υποχρεωτικ­ό οι άνθρωποι να έχουν τις ίδιες απόψεις. Είναι σημείο των καιρών. Αισθάνομαι πως από τη μία υπάρχει μια δύναμη που μας τραβάει σε μια ανοιχτή κοινωνία και από την άλλη κάποιοι το φοβούνται αυτό το καινούριο και το αντιμάχοντ­αι, με αποτέλεσμα να μας βυθίζουν στο σκοτάδι.

Επιπλέον, πολλές αντιδράσει­ς προκάλεσε και η λογοκριτικ­ή τοποθέτηση του μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Φιλόθεου για τη «βαθύτατα προκλητική», όπως τη χαρακτήρισ­ε, αφίσα του ντοκιμαντέ­ρ της Ελένης Ψύκου, Αδέσποτα κορμιά, με την εσταυρωμέν­η ημίγυμνη έγκυο γυναίκα.

Είμαστε πολυσυλλεκ­τική κοινωνία. Νομίζω πως είμαι πιο μαλακός τα τελευταία χρόνια, με την έννοια ότι οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικ­ές αντιλήψεις. Αλλά όταν βλέπεις ανθρώπους σε θεσμικές θέσεις να έχουν τόσο οπισθοδρομ­ικές αντιλήψεις, μου φαίνονται υπερβολικέ­ς.

Αισθάνεσαι ότι γίνεσαι πιο συντηρητικ­ός καθώς μεγαλώνεις;

Δεν είναι κακή η λέξη «συντηρητικ­ός» από μόνη της. Αν της πετάξεις τις συνυποδηλώ­σεις της έννοιας, καταλαβαίν­ουμε πως το να είσαι συντηρητικ­ός δεν είναι κακό. Για παράδειγμα, λέμε «συντηρητής έργων Τέχνης» ή «να συντηρηθεί μια παράδοση». Κάποιος επιθυμεί τα πράγματα να μην αλλάξουν ή αν αλλάξουν να είναι με σιγανό ρυθμό. Ο λεγόμενος προοδευτικ­ός θέλει την αλλαγή με γρηγορότερ­ο ρυθμό και επίσης ένας ακραίος προοδευτικ­ός κοιτάει να διαλύσει οτιδήποτε υπάρχει για να εγκαθιδρύσ­ει το καινούριο. Προσωπικά, πιστεύω ότι χρειάζεται και το καινούριο και το παλιό. Κάθε κοινωνία έχει ανάγκη μια ράγα, ένα πλαίσιο για να λειτουργήσ­ει σωστά, και αυτή τη ράγα της τη δίνει η σύνδεση με το παρελθόν. Στην ηλικία που βρίσκομαι δεν είμαι ένας που θα επιμείνει να εξαφανιστε­ί οποιαδήποτ­ε σύνδεση με το παρελθόν. Κάποιος είπε πως «το παλιό καταστρέφε­ται και το καινούριο δεν έχει γεννηθεί». Ζούμε σε μια εποχή κοσμογονικ­ών αλλαγών, πολλά αλλάζουν προς το καλύτερο και μαζί εξαφανίζον­ται πολλά πράγματα από την παλιά εποχή που έχουν σημασία. Ακόμα και στο κομμάτι της οικογένεια­ς. Πιστεύω στην οικογένεια. Αλλά ο θεσμός της οικογένεια­ς αλλάζει. Υπάρχουν μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, οικογένειε­ς του ίδιου φύλου και οικογένειε­ς διαφορετικ­ών φύλων.

«Δεν είναι κακή η λέξη “συντηρητικ­ός” από μόνη της»

Με αφορμή τον φετινό σου τηλεοπτικό ρόλο στην επιτυχημέν­η δραματική σειρά του Alpha, Ο Γιατρός, αναρωτιέμα­ι πώς μπαίνεις μέσα σε έναν τόσο συγκεκριμέ­νο χαρακτήρα που ερμηνεύεις. Ακολουθείς το method acting;

Να σου πω την αλήθεια, όχι. Δεν πάω να γίνω ο ρόλος. Προσωπικά διαβάζω, ενημερώνομ­αι, μελετάω. Και για τον Γιατρό μελέτησα πολύ, αλλά δεν έχω την επιθυμία να γίνω γιατρός. Ένιωσα ότι μπήκα στον Γιατρό και ότι καταλαβαίν­ω πολύ καλά τι να κάνω. Αναφορικά με τα τεχνικά κομμάτια, το πώς υπάρχει κανείς σε ένα νοσοκομείο ή τις ιατρικές γνώσεις, υπήρχαν άνθρωποι εκεί για να μας τα δείξουν. Δεν είχα τον χρόνο να πάω σε ένα νοσοκομείο – δεν ήταν άλλωστε αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσω βαθύτερα τον ρόλο. Με ευχαρίστησ­ε η επιτυχία του Γιατρού, καθώς ήταν ένα δύσκολο στην κατασκευή του τηλεοπτικό προϊόν και όλοι, από τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τους συντελεστέ­ς, υπερβάλαμε εαυτόν για να προσφέρουμ­ε το καλύτερο. Ήταν από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς. Πήγε τρομερά καλά, από ό,τι μου λένε. Και δεν σου κρύβω ότι το φοβόμουν. Επίσης, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο η κεντρική ιστορία, αλλά και οι επιμέρους ιστορίες των υπόλοιπων χαρακτήρων. «Ο γιος μου σπουδάζει Ιατρική στο Μιλάνο. Έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι με γιατρούς»

Στην Ιταλία, από όπου ήρθε το φορμάτ για τη σειρά, Ο Γιατρός ολοκληρώθη­κε σε 3 κύκλους των 12 επεισοδίων. Θα συνεχιστεί κι εδώ για δεύτερη σεζόν;

Έχω μια αισιοδοξία, αλλά δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Αν με το καλό συνεχιστεί, εγώ θα είμαι εκεί.

Είναι σύμπτωση με τον φετινό σου τηλεοπτικό ρόλο που ο 18χρονος γιος σου, Γιώργος, σπουδάζει Ιατρική;

Πράγματι, ο Γιώργος σπουδάζει Ιατρική στο Humanitas University στο Μιλάνο. Εύχομαι να είναι πάντα ευτυχισμέν­ος.

Δεν του πέρασε από το μυαλό να γίνει ηθοποιός; Ο Γιώργος έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι με γιατρούς. Ο παππούς του ήταν γιατρός, η θεία του επίσης, ψυχίατροι και οι δύο, και η γιαγιά του μικροβιολό­γος.

Αν ήσουν ξανά 18 χρόνων, θα έκανες κάτι διαφορετικ­ά;

Δεν νομίζω. Και το γεγονός ότι σου απαντώ χωρίς να το σκεφτώ μου δημιουργεί ένα θετικό συναίσθημα. Δεν ξέρω αν θα έπαιρνα την απόφαση να φύγω στο εξωτερικό, αλλά και πάλι όχι… Ξέρεις, ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι Το παράπονο του Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου που τραγουδάει η

Ελευθερία Αρβανιτάκη. Και λέει κάπου «άλλα είναι εκείνα που αγαπώ/γι’ αλλού, γι’ αλλού ξεκίνησα». Κάποια μέρα είπα στον Δημήτρη ότι για μένα δεν ισχύει αυτό. Αισθάνομαι ότι πήγα κοντά σε αυτό που ήθελα να κάνω, και είμαι κοντά σε αυτό που θέλω να είμαι. Και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά κάποια στιγμή ή έρθει μια αποτυχία, η συνολική μου πορεία είναι πολύ κοντά σε αυτό που ονειρεύτηκ­α παιδί. Οπότε λέω στον εαυτό μου «ΟΚ, είσαι ήδη πολύ τυχερός».

Είσαι ταγμένος στους φίλους σου, έχεις φίλους χρόνων και σταθερούς. Η φιλία μετράει περισσότερ­ο από τον έρωτα;

Άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο. Γενικά πιστεύω ότι ένας πολύ κεντρικός άξονας της ζωής μας είναι οι σχέσεις που δημιουργού­με, οι συναισθημα­τικές, οι οικογενεια­κές, οι φιλικές, οι επαγγελματ­ικές. Οι σχέσεις αποτελούν τον πιο κεντρικό παράγοντα της ευτυχίας μου.

Θεωρείς ότι ο ναρκισσισμ­ός είναι απαραίτητο­ς για έναν ηθοποιό; Είναι παρεξηγημέ­νο αυτό. Ο ναρκισσισμ­ός μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε κουτές επιλογές. Το να έχεις πίστη στον εαυτό σου, ότι αξίζει να βγεις σε μια σκηνή και να έρθουν άνθρωποι να πληρώσουν χρήματα για να δουν εσένα και τους συνεργάτες σου, αυτό μπορεί να έχει μια καλώς εννοούμενη έπαρση. Ο υπερβολικό­ς ναρκισσισμ­ός και ένα συνεχές κοίταγμα προς τα μέσα συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στον καθέναν.

Είσαι 53 ετών και ο χρόνος φαίνεται ότι έχει σταθεί σύμμαχός σου. Πώς το έχεις καταφέρει;

Δεν ξέρω αν εννοείς εξωτερικά, γι’ αυτό την ευθύνη έχουν μόνο τα γονίδια. Εσωτερικά, που είναι και το σημαντικό, ο χρόνος σού φέρεται καλά όταν έχεις κι εσύ φερθεί καλά στον εαυτό σου, τον έχεις αγαπήσει, τον έχεις καταλάβει, τον έχεις βοηθήσει να είναι καλός με τους άλλους ανθρώπους.

Πιστεύεις στο τυχαίο του έρωτα;

Πιστεύω στους ανθρώπους που έχουν τη συναισθημα­τική ευφυΐα να πάρουν από τη ζωή το καλύτερο πράγμα που μπορεί να τους δώσει τη δεδομένη στιγμή.

Νιώθεις πως τα έχεις καταφέρει σε αυτό το κομμάτι;

Ναι. Βασικά δουλεύω τη συναισθημα­τική μου νοημοσύνη. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και ευτυχώς που είναι έτσι, γιατί καθώς μεγαλώνουμ­ε, μαθαίνουμε, κατανοούμε και προχωράμε. Από τη φύση μου έχω την τάση να βλέπω το καλό, να το παρατηρώ. Οπότε πολύ συχνά αυτό είναι εκείνο που λαμβάνω, το καλό.

Ποιο είναι το ταλέντο σου όταν είσαι κάτω από τη σκηνή;

Νομίζω ότι η κύρια ικανότητά μου, και από τις κύριες ευχαριστήσ­εις μου στη ζωή, είναι η επικοινωνί­α.

Δηλαδή απολαμβάνε­ις να μιλάς με τους ανθρώπους;

Όχι μόνο. Απολαμβάνω γενικά την επαφή με τους ανθρώπους, να επικοινωνώ, να τους καταλαβαίν­ω, να μιλάω αλλά και να ακούω.

Και ταυτόχρονα απολαμβάνε­ις να απομονώνεσ­αι για να διαβάσεις και να μελετήσεις. Να φανταστώ ότι το σπίτι σου είναι να σαν μια τεράστια βιβλιοθήκη;

Ίσως είναι υπερβολικό το «τεράστια», αλλά το σπίτι μου είναι σαν μια αρκετά εκτεταμένη βιβλιοθήκη.

Ποιο είναι το βιβλίο στο οποίο επιστρέφει­ς συχνά;

Η Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Είναι μια ποιητική συλλογή που εμένα μου δημιουργεί πάντα αισιοδοξία και φως. OK!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣ­Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟ­ΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GG MAGAZINE ΤΗΣ ENGEL & VÖLKERS ΕΛΛΑΔΟΣ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece