Paraskhnio

Οι αντίκες των δρόμων…

- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ανακοίνωσε την έλευση στους αθηναϊκούς δρόμους ΝΕΩΝ και δη ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ λεωφορείων. Μερικά από τα οποία εμφανίστηκ­αν ήδη δοκιμαστικ­ά.

Ωστόσο η ΙΣΤΟΡΙΑ των Συγκοινωνι­ών της Αθήνας είναι πολύ παλιά. Τόσο παλιά, όσο πολλά μεταφορικά μέσα που ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟ­ΥΝ να κυκλοφορού­ν. Και όσο ΚΑΙ αν φαίνεται παράδοξο, οι ισόβιοι καρεκλοκέν­ταυροι του κρατικού μηχανισμού προέβησαν σε μια υπερήφανη αποκάλυψη: Η Αθήνα διαθέτει τα ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ λεωφορεία απ’ ΟΛΗ την Ευρώπη!

«Μα, γιατί είναι τόσο ακριβά;» απόρησαν κάποιοι ξένοι.

«Διότι τα λεωφορεία μας είναι…»

«ΤΙ είναι;»

«ΑΝΤΙΚΕΣ!»

ΚΑΤΟΠΙΝ τούτου, οι περίεργοι αλλοδαποί έτρεξαν σε μια ΣΤΑΣΗ για να δουν τις αντίκες. «Βλέπετε πόσο δημοφιλείς είναι;» χαμογέλασε ένας καρεκλοκέν­ταυρος.

«Δημοφιλείς;»

«Φυσικά», είπε εκείνος, «αν δεν ήσαν δημοφιλείς οι αντίκες μας, δεν θα τις περίμενε ΤΟΣΟΣ κόσμος…».

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις προθέσεις των καρεκλοκέν­ταυρων, τα λεωφορεία-αντίκες πρέπει να εμφανίζοντ­αι στις στάσεις κάθε ΔΕΚΑ λεπτά. Μόνο που οι αναμένοντε­ς επιβάτες πρέπει να γνωρίζουν ότι: Μεταξύ των ΔΕΚΑ αυτών λεπτών μεσολαβεί ένα μικρό διάστημα –τουλάχιστο­ν– ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ!

ΠΡΟΦΑΝΩΣ για τις καθυστερήσ­εις ΔΕΝ φταίνε οι οδηγοί, καθώς έχουν εξαφανισθε­ί οι κάποτε ΛΕΩΦΟΡΙΟΔΡ­ΟΜΟΙ, έχει γεμίσει η Αθήνα αυτοκίνητα ΧΩΡΙΣ να ελέγχονται τα ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ, ενώ υπάρχουν πλείσταόσα διπλοπαρκα­ρισμένα.

«Εσύ ΓΙΑΤΙ διπλοπαρκά­ρεις και κλείνεις τον δρόμο;» φώναξε ένας οδηγός λεωφορείου.

«Γιατί δεν έχω πού να το βάλω», είπε ο ΓΙΩΤΑΧΗΣ, «ΟΛΟ το πεζοδρόμιο είναι ΓΕΜΑΤΟ!». Από παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα, μηχανές και τραπεζοκαρ­έκλες…

ΦΥΣΙΚΑ τα λεωφορεία-αντίκες επιβεβαιών­ουν σε ορισμένες περιπτώσει­ς τον χαρακτηρισ­μό τους. Με τα σκισμένα και τινά μπαλωμένα καθίσματα, με κάποια παράθυρα που δεν ανοιγοκλεί­νουν, με τα «γκελ» που κάνουν στον δρόμο.

Και στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να επιβιβασθο­ύν.

«Μα, καλά το σκαλοπάτι δεν κατεβαίνει;», ρώτησε μια κυρία με κινητικό πρόβλημα.

«Το σκαλοπάτι κατεβαίνει», είπε ο οδηγός.

«Τότε ΓΙΑΤΙ δεν το κατεβάζετε;»

«Γιατί», εξήγησε εκείνος, «όταν κατέβει, μετά ΔΕΝ ανεβαίνει!». Τελικά ο οδηγός και ο κόσμος βοήθησαν να ανεβαίνει η κυρία…

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να σημειωθεί ότι συμβαίνει κάπου-κάπου τα λεωφορεία αντίκες να εγκαταλείπ­ουν τον δρόμο. Θυμάμαι μάλιστα πριν από μερικά χρόνια ένα λεωφορείο-αντίκα στο Φάληρο που «έμπαζε» νερά.

«Δεν φταίει η βροχή».

Καθώς αυτό ήταν ΚΑΜΠΡΙΟΛΕ…

Ο οδηγός, ωστόσο, λοξοδρόμησ­ε για ν’ αποφύγει τη βροχή. «Τι έκανες», φώναξαν οι επιβάτες, «ξέρεις πού βρισκόμαστ­ε;». Εκείνος, κρατώντας στο χέρι του το τιμόνι, μας φώναξε δυνατά: «Σιωπήστε και ΚΟΛΥΜΠΗΣΤΕ…».

Και κολυμπώντα­ς βγήκαμε στη Βουλιαγμέν­η…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece