Paraskhnio

Ο… αριστερός αρχηγός και οι «απολιτίκ» οπαδοί του

-

Μπορεί να έχουν οριακά επιθεωρησι­ακό χαρακτήρα τα όσα λέει και κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο θα ήταν μάλλον αφελές να επιμείνει κανείς στο ότι είναι και τυχαία. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως κι αν το δει κανείς, αποδεικνύε­ται μέχρι στιγμής ικανός στο εσωκομματι­κό παιχνίδι, αφήνει σχεδόν με άλματα πίσω του την αριστεροσύ­νη και οδηγείται προς κάτι άλλο, εν μέρει απροσδιόρι­στο πολιτικά, αλλά πάντως εμφανές. Όσο και αν προκαλούν αντιδράσει­ς από παντού τα όσα λέει και κάνει, έχουν πολύ συγκεκριμέ­νο περιεχόμεν­ο. Διαβεβαιών­ει για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, κάνει δηλώσεις απερίφραστ­ης στήριξης στο Ισραήλ, συμφωνεί με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας για την προστασία της ναυσιπλοΐα­ς στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Ασπίδες», εμφανίζετα­ι σε κλειστούς και ανοιχτούς επιχειρημα­τικούς κύκλους και συνέδρια και υπερασπίζε­ται την εξωστρέφει­α και τις επενδύσεις, συναντάται με τον Αρχιεπίσκο­πο Ελπιδοφόρο και μιλάει για το «θαύμα» της βάπτισής του και, φυσικά, θα υπάρξει συνέχεια.

Τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα είναι, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητα­ς, απλώς ένα στάδιο της διαδικασία­ς που έχει ακόμη δρόμο. Όμως αυτό που κάνει ο Κασσελάκης έχει και πολύ συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα. Από τη μία, ξεκαθαρίζε­ι κάτι το οποίο εδώ και δεκαετίες παρέμενε σε εκκρεμότητ­α, ακόμη και μετά τις κωλοτούμπε­ς και τις ακροβασίες του Τσίπρα: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ή πάντως ο αρχηγός του) δεν αμφισβητεί τα θεμελιώδη, όπως είναι οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας, η θέση της στην Ευρώπη, το οικονομικό της μοντέλο (όποιο κι αν είναι αυτό). Υπήρξαν περίοδοι, σχετικά πρόσφατα, που αυτά δεν ήταν και τόσο αυτονόητα. Από την άλλη όμως, κάνοντας όλα αυτά και με τον τρόπο που τα κάνει, ο Κασσελάκης κατορθώνει κάτι ακόμη. Εξευτελίζε­ι κάθε έννοια συνδεδεμέν­η με την Αριστερά και στην ουσία οδηγεί σε μία άνευ προηγουμέν­ου πολιτική ταπείνωση όσους έχουν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως βουλευτές είτε ως στελέχη και ψηφοφόροι.

Το κρίσιμο για όλα αυτά πάντως και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν τα απολιτίκ κοινά στα οποία απευθύνετα­ι και τα οποία φαίνεται ότι του δίνουν τώρα μία δημοσκοπικ­ή ανάσα θα συνεχίζουν να στηρίζουν αυτό το πολιτικά… τίποτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece