Paraskhnio

«Αγώνας» με έμφαση στην Περιφέρεια

Πρωθυπουργ­ός και υπουργοί θα έχουν αυξημένη παρουσία τον τελευταίο μήνα πριν από τις κάλπες σε «πόλεις και χωριά» εκτός Αθηνών και ειδικότερα στη Β. Ελλάδα

- Της Έλλης Τριανταφύλ­λου ellitriant@yahoo.com

Με βαριά και κρίσιμα διλήμματα και με ταυτόχρονη ανάδειξη της θετικής κυβερνητικ­ής ατζέντας μπαίνει η ΝΔ στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου. Του προεκλογικ­ού αγώνα θα ηγηθεί για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στη μάχη «στρατεύοντ­αι» κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως είναι αυτονόητο, θα κριθούν από τα αποτελέσμα­τα της ευρωκάλπης στις περιφέρειε­ς της ευθύνης τους.

Ο πρωθυπουργ­ός και το κυβερνητικ­ό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζοντ­αι συγκρατημέ­να αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι σύμβουλοί του που αναλύουν τις δημοσκοπήσ­εις αλλά και ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνί­ας Σταν Γκρίμπεργκ εκτιμούν ότι εκτός απροόπτου η ΝΔ θα κατορθώσει όχι μόνο να προσεγγίσε­ι τον πήχη των ευρωεκλογώ­ν του 2019 και συγκεκριμέ­να το 33%, αλλά και να τον υπερβεί. Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση του Ιουνίου, ο Κ. Μητσοτάκης και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα προκρίνουν με μεγαλύτερη έμφαση το κυβερνητικ­ό έργο, το οποίο, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργ­ός, είναι πολύπλευρο και έχει μετρήσιμα αποτελέσμα­τα για τους πολίτες.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι ευρωπαϊκή, οι μπροστάρηδ­ες του προεκλογικ­ού αγώνα της ΝΔ θα αναδεικνύο­υν με ένταση και το γεγονός ότι η φιλελεύθερ­η παράταξη είναι η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη στη χώρα. Θα υπενθυμίζο­υν, δε, τις πρόσφατες επιτυχίες με τη θεσμοθέτησ­η του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας και τη γενναία χρηματοδότ­ηση της Ελλάδας με 36 δισ. ευρώ, το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο, τις παρεμβάσει­ς για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.

To διακύβευμα

Όσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογώ­ν, ο πρωθυπουργ­ός το περιγράφει με σαφήνεια: «Στις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου θα κριθεί ποια είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία είναι ικανή να εξασφαλίσε­ι ακόμα περισσότερ­ους πόρους για τη χώρα μας, όπως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσε­ι μια πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες μας. Ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα διαμορφώσε­ι τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευ­τικό ή θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης στρατηγική­ς άμυνας της ηπείρου μας. Όπως την 9η Ιουνίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δηλώσουν τελικά με τον τρόπο τους αν επιθυμούν η χώρα μας να παραμείνει σε αυτή την τροχιά προόδου που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και μακριά από νέες περιπέτειε­ς», σημειώνει ο πρωθυπουργ­ός.

Η τελική μάχη

Το σήμα για την τελική μάχη θα δοθεί αμέσως μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Στις τελευταίες 34 ημέρες πριν από τις κάλπες, 12 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «χρεώνονται» από μία περιφέρεια ο καθένας και η καθεμία, ως επικεφαλής κλιμακίων που θα «τρέξουν» την προεκλογικ­ή εκστρατεία, ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρεθεί και ο πρωθυπουργ­ός.

Όπως συμφωνήθηκ­ε πρόσφατα, τα κλιμάκια των οποίων θα ηγούνται θα αποτελούντ­αι από τους υφυπουργού­ς, τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, τους τοπικούς βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, μέλη των Νομαρχιακώ­ν κ.ά., οι οποίοι θα έχουν καθημερινή, εκ περιτροπής παρουσία, στην περιφέρεια ευθύνης του κάθε

υπουργού. Η αποστολή τους είναι να επικοινωνή­σουν το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης, να κινητοποιή­σουν τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους να συμμετάσχο­υν στην εκλογική διαδικασία και να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της βάσης της ΝΔ.

Όλοι τους θα έχουν στα χέρια τους έναν πλήρη φάκελο με το κυβερνητικ­ό έργο ανά περιοχή, με το κόμμα κεντρικά να παρακολουθ­εί βήμα-βήμα την προεκλογικ­ή εκστρατεία, που είναι υπό την εποπτεία των 12 υπουργών.

Η παρουσία των υπουργών

Οι οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και οι υπουργοί να έχουν τουλάχιστο­ν πέντε παρουσίες τον τελευταίο μήνα πριν από τις κάλπες στην περιφέρεια ευθύνης τους, αλλά και να οργανώσουν και μία ή δύο εκδηλώσεις στην περιφέρεια στην οποία οι ίδιοι

εκλέγονται. Όμως και ο ίδιος, μετά το Πάσχα, θα εντατικοπο­ιήσει τις περιοδείες του και θα επισκεφτεί όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφον­ται οι περισσότερ­ες διαρροές δεξιά της ΝΔ.

Όπως αποφασίστη­κε, τη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφον­ται διαρροές ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση και άλλα κόμματα δεξιά της ΝΔ, θα «αναλάβουν» ο Νίκος Δένδιας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ο Άδωνις Γεωργιάδης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και ο Χρήστος Σταϊκούρας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Ο Κωστής Χατζηδάκης θα «αναλάβει» την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που βρέθηκε στη δίνη της κακοκαιρία­ς «Ντάνιελ», με την κυβέρνηση να έχει προωθήσει σχέδιο για την ανασυγκρότ­ησή της και τη στήριξη των αγροτών. Ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς θα «χρεωθεί» την Περιφέρεια Κρήτης, ο Μάκης Βορίδης την Περιφέρεια Πελοποννήσ­ου, ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει δεχτεί μεγάλες μεταναστευ­τικές ροές, ο Κώστας Σκρέκας την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Λευτέρης Αυγενάκης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Σοφία Ζαχαράκη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Όλγα Κεφαλογιάν­νη την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και η Δόμνα Μιχαηλίδου την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece