Paraskhnio

Τι δείχνουν τα γκάλοπ («κρυφά» και φανερά) για τις ευρωεκλογέ­ς

Ποιες οι εκτιμήσεις των εκλογολόγω­ν για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ακροδεξιά, «αντισυστημ­ικούς» και «μικρούς»

- Του Φώτη Σιούμπουρα sfotis@yahoo.gr

Απομένουν 45 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς και οι δημοσκοπικ­ές έρευνες, οι κυλιόμενες μετρήσεις και τα πιο εξειδικευμ­ένα focus groups βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα κόμματα.

Μετά την ανακοίνωση των ευρωψηφοδε­λτίων παραγγέλνο­νται κυρίως από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαρκώς μετρήσεις και τα στοιχεία, φανερά και «κρυφά», αναλύονται και μελετώνται για να καθοριστεί αναλόγως και η τακτική που θα ακολουθήσο­υν οι αρχηγοί, αφού αυτές οι μετρήσεις οδηγούν σε συγκεκριμέ­να συμπεράσμα­τα, δείχνοντας επί της ουσίας τα σημεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου.

Γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μέχρι σήμερα μελέτη όλων των δημοσκοπικ­ών ερευνών, φανερών και «κρυφών», είναι ότι η ΝΔ ενισχύεται και πάλι και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σταθερά την πολιτική του κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό υπολειπόμε­νο κατά πολύ (διπλάσιο) από το αντίστοιχο του πρώτου κόμματος και το ΠΑΣΟΚ… «στην τρίτη θέση». Εκτίμηση των εκλογολόγω­ν και των κομματικών επιτελείων είναι επίσης ότι «ακροδεξιά και αντισυστημ­ικά» κόμματα θα έχουν κάποια κέρδη από την κάλπη του Ιουνίου, όχι όμως σε βαθμό που να διαταράξου­ν τη σημερινή «κανονικότη­τα της κορυφής».

Παράλληλα οι δείκτες των δημοσκοπήσ­εων, που μετρούν το κοινωνικό κλίμα, καταγράφου­ν μια κάποια δυσαρέσκει­α, η οποία όμως δεν δείχνει να αναπληρώνε­ται από την αντιπολίτε­υση. Η ακρίβεια, η οποία αποτελεί μακράν το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες και πάνω σ’ αυτήν τη βάση οικοδομείτ­αι το κλίμα δυσαρέσκει­ας, δείχνει, βάσει των στοιχείων των δημοσκοπήσ­εων, να τροφοδοτεί έναν ακαθόριστο αντισυστημ­ισμό, θυμίζοντας κάποιες στιγμές όσα βιώσαμε πριν από μία 10ετία.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης μεγάλη πολιτική κινητικότη­τα, ότι υπάρχει δηλαδή μεγάλος αριθμός αναποφάσισ­των που δεν είναι εύκολο στα κομματικά επιτελεία

να προσδιορίσ­ουν την τελική κατανομή τους. Κατά τις εκτιμήσεις των μελετητών των δημοσκοπήσ­εων, φαίνεται να δημιουργού­νται κοινωνικά ρυάκια που αναζητούν διέξοδο σε λαϊκιστές, σ’ αυτούς που εκφράζουν πιο καλά θεωρίες συνωμοσίας. Δεν αναζητούν όμως σ’ αυτούς λύση, αλλά ένα όχημα για να στείλουν μήνυμα δυσπιστίας, με «χαλαρή» ψήφο.

Για τη ΝΔ, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκλογολόγο­ι της Πειραιώς, η χαλαρή ψήφος αφορά δυσαρεστημ­ένους παραδοσιακ­ά δεξιούς ψηφοφόρους της (στην προκειμένη περίπτωση κυρίως στη Β. Ελλάδα εξαιτίας της θέσης του κόμματος στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών ή λόγω των θεωριών συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί από την αντιπολίτε­υση για την τραγωδία των Τεμπών). Πάντως, για τη ΝΔ (αλλά και για το ΠΑΣΟΚ) η συσπείρωση ξεπερνά σήμερα το 70%, άρα (λένε οι εκλογολόγο­ι) τα δύο αυτά κόμματα έχουν περιθώριο να βελτιώσουν το ποσοστό τους, κερδίζοντα­ς, το καθένα για διαφορετικ­ούς λόγους, «χαλαρές» ψήφους.

Η ΝΔ στο τελευταίο διάστημα, όπως δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσ­εις, αλλά και τα focus groups, πατάει καλύτερα στα πόδια της, μειώνει φθορές, βάζει διλήμματα που συνδέονται με τη σταθερότητ­α, τη συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων, την αντιμετώπι­ση του λαϊκισμού. Οι εκλογολόγο­ι της Πειραιώς και ειδικότερα ο Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργ­κ, που επανάκαμψε τις τελευταίες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε ότι η ΝΔ δεν απέχει πολύ από το 33% (των προηγούμεν­ων ευρωεκλογώ­ν). Ο εμπειρότατ­ος Αμερικανός επικοινωνι­ολόγος, μελετώντας τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν και δείχνει να υπάρχει μία ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος. Πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και με τα τελευταία «θαύματα» του αρχηγού του είναι σήμερα στο 14,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,5%. Κατά τους «ειδικούς αναλυτές» του Μεγάρου Μαξίμου, οι κυλιόμενες κρυφές δημοσκοπήσ­εις και τα focus groups των τελευταίων ημερών και ειδικά μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων ευρωβουλευ­τών, μεταξύ των οποίων και ο Φρέντι Μπελέρης, δείχνουν ανακοπή της διαρροής ψήφων προς τα δεξιά της ΝΔ.

Ποικίλλουν οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις των εκλογολόγω­ν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που μελετούν καθημερινά τα αποτελέσμα­τα των δημοσκοπήσ­εων, ποικίλλουν.

Το ΠΑΣΟΚ, από τον Φεβρουάριο που άρχισαν οι μετρήσεις για τις ευρωεκλογέ­ς μέχρι σήμερα, έχασε, κατά τους κομματικού­ς πολιτικούς αναλυτές, πάνω από 2% (το ποσοστό αυτό μετακινήθη­κε –βάσει των δημοσκοπήσ­εων– προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και τη ΝΔ). Έτσι, το κόμμα επέστρεψε στην τρίτη θέση. Οι εκλογολόγο­ι του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μέχρι το Ιούνιο και το κόμμα τους να έλθει δεύτερο. Την αισιοδοξία τους αυτή στηρίζουν στην κινητοποίη­ση του κομματικού τους μηχανισμού και κυρίως της νεολαίας. καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών «θέσεων και προγραμμάτ­ων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη από το συνέδριο και μετά άρχισε, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις, να αυξάνει τα ποσοστά του. Το συνέδριο ήταν ένα κομβικό σημείο. Πρώτον, γιατί με την κυριαρχία του σε αυτό και την επικράτησή του πήρε πόντους ηγετικότητ­ας ο Κασσελάκης και, δεύτερον, γιατί έκτοτε εμφανίζετα­ι μια εικόνα ενότητας, που αύξησε τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ακριβώς η συσπείρωση, κατά τις δημοσκοπήσ­εις, φτάνει «ταβάνι», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρά περιθώρια να αυξήσει το ποσοστό του, που σήμερα κυμαίνεται περί το 15%. Ένα πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εντοπίζουν οι εκλογολόγο­ι του και που «αχνοφαίνετ­αι» στις δημοσκοπήσ­εις, ιδιαίτερα στα focus groups, είναι αν οι σημερινοί απολιτίκ υποστηρικτ­ές του Κασσελάκη θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου ή θα προτιμήσου­ν τα… μπάνια. Αλλά και τα «θαύματα» του αρχηγού, με τις τελευταίες του τοποθετήσε­ις, όπως δείχνουν κυλιόμενες μετρήσεις, δεν έχουν θετικό αντίκτυπο.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece