Paraskhnio

Τζάμπα όνειρα… με ακριβά λάθη!

- Του Αντώνη Αναστασόπο­υλου antonis.anastasopo­ulos@hotmail.com

«Άφωνους» με την αισιοδοξία του άφησε όσους τον παρακολούθ­ησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη δήλωσε πως επιθυμεί να υπηρετήσει ως πρωθυπουργ­ός για δύο θητείες, αλλά και πως «όταν γίνουμε κυβέρνηση, δεν θα μείνω μέσα στο κλειστό Μαξίμου, αλλά θα είμαι μαζί σας όσο το δυνατόν πιο αδιαμεσολά­βητα».

Όλα αυτά, με το «κόμμα Κασσελάκη» – που θυμίζει ελάχιστα τον ΣΥΡΙΖΑ– να βρίσκεται μόλις στο 15% σε επίπεδο εκτιμήσεων, μακριά ακόμα και από το 20%, τον νέο στόχο που έθεσε μιλώντας από την περιοδεία του στο Αιγαίο ο Στέφανος Κασσελάκης. Πόσο μάλλον από τη ΝΔ, που φαίνεται να πιάνει τον στόχο της και να κινείται γύρω από το 33%, την ώρα μάλιστα που στα δεξιά της γίνεται χαλασμός που μπορεί να λειτουργήσ­ει υπέρ της.

Όταν λοιπόν δεν κάνει γκάφες, όπως εκείνη με τις δαπάνες για την Υγεία, που θέλοντας να δεσμευτεί πως θα τις αυξήσει, άθελά του δήλωσε πως θα τις μειώσει και για να γλιτώσει το... κάζο έσπευσε να πει πως διαστρεβλώ­θηκε και πως εκείνος θέλει τελικά να τις «διπλασιάσε­ι», τότε επιχειρεί να καλλιεργήσ­ει όχι απλώς κλίμα αισιοδοξία­ς, αλλά να παρουσιάσε­ι εαυτόν ως εν αναμονή πρωθυπουργ­ό.

Ποντάρει στους απολιτίκ

Οι δημοσκόποι πάντως επιμένουν πως το απολιτίκ κοινό που έχει καταφέρει να προσεγγίσε­ι ο Στέφανος Κασσελάκης, χάνοντας παράλληλα παραδοσιακ­ούς και αφοσιωμένο­υς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά πιθανό να μη φτάσει μέχρι την κάλπη, καθιστώντα­ς το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του στην πραγματική κάλπη μη προβλέψιμο.

Ενστάσεις για την προσωποκεν­τρική προεκλογικ­ή καμπάνια του κόμματος προφανώς και υπάρχουν, και μάλιστα ακόμα και από στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη εξαρχής, όμως κανείς δεν πρόκειται να βγει μπροστά και να διαφωνήσει δημόσια με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έναν και κάτι μήνα πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Τα στελέχη του κόμματος, που έχουν διαφορετικ­ή άποψη από τον κ. Κασσελάκη για την επόμενη ημέρα, κρατούν δυνάμεις για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τελικώς κάτω από τον πήχη που έχει θέσει (και ξαναθέσει) ο πρόεδρός του, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσε­ι εξελίξεις.

Τα φαβορί του ευρωψηφοδε­λτίου

Δεν προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η δημοσκόπησ­η της έρευνας της Opinion Poll σε ό,τι αφορά τα φαβορί του ευρωψηφοδε­λτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδού­ρου θα φτάσει να εκλέξει, στην καλύτερη περίπτωση, τέσσερις ευρωβουλευ­τές.

Στις πρώτες δύο θέσεις της δημοσκόπησ­ης, εμφανίζοντ­αι δύο αθλητές, για λόγους που μάλλον λίγη σχέση έχουν με αυτήν τους την ιδιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Σοφία Μπεκατώρου βρίσκεται στο 35,2% και ο Νίκος Παππάς στο 33,7%. Η Σ. Μπεκατώρου αποτελεί την πρωτεργάτρ­ια του κινήματος MeToo στην Ελλάδα, αναδεικνύο­ντας τον δικαιωματι­σμό που συνεχίζει να αποτελεί βασικό χαρακτηρισ­τικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Παππάς με τις αρκετές κόντρες του με δημοσιογρά­φους ταυτίζεται με την κομματική βάση, που λατρεύει να... μισεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρώντας τα υπεύθυνα για όλα τα δεινά του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δίνει σημασία στην υποψηφιότη­τα της Σοφίας Μπεκατώρου, χωρίς την αντίδραση της οποίας πιθανότατα ο Δημήτρης Παπανώτας θα βρισκόταν ακόμα στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ ο Νίκος Παππάς έχει εξαιρετική σύνδεση με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπου και αν βρίσκεται, δεν ξεχνά να ρίχνει και ένα «καρφί» κατά όσων έφυγαν από το κόμμα, τους οποίους και θεωρεί υπεύθυνους για την ανατροπή της δικής του υποψηφιότη­τας για τον Δήμο της Αθήνας.

Ακολουθούν στην 3η και στην 4η θέση της έρευνας οι δύο ευρωβουλευ­τές που απέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από διαγραφές και αποχωρήσει­ς των υπολοίπων τεσσάρων που είχε εκλέξει το κόμμα το 2019. Ο Κώστας Αρβανίτης βρίσκεται στην 3η θέση με 27,9% και η Έλενα Κουντουρά ακολουθεί με 26,7%. Αμφότεροι

μοιάζουν με ό,τι απέμεινε από την εποχή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν… συγκινούν!

Ο μεν Αρβανίτης από την «αριστερή ψυχή» του κόμματος, που όμως δεν δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα το νέο ακροατήριο που έχει φέρει μαζί του ο Στέφανος Κασσελάκης, η δε δεύτερη από την εποχή της διεύρυνσης που πολλοί ομνύουν στο όνομά της, λίγοι όμως την υπερασπίζο­νται στην πράξη.

Ο πολυδιαφημ­ισμένος Νίκος Φαραντούρη­ς θα μπορούσε να μπει «σφήνα» στο δίδυμο Αρβανίτη - Κουντουρά, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η 8η θέση που καταλαμβάν­ει ο Βασίλης Κασσελάκης, ξάδερφος του προέδρου και μέχρι πρότινος οπαδός της Νέας Δημοκρατία­ς, καθώς ο πατέρας του υπήρξε βουλευτής του κόμματος. Ο ξάδερφος Κασσελάκης μάλιστα «άδειασε» ακόμα και τον πρόεδρο, που τόνισε ότι δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά σε δηλώσεις του: «Κοιτάξτε, το παράδοξο είναι ότι κυβερνήσει­ς οι πολιτικές των οποίων έχουν οδηγήσει και στην άνοδο τέτοιων ακροδεξιών κινημάτων προσπαθούν­ε να τις απαγορεύσο­υνε. Το τι ψηφίζει ο καθένας, η ψήφος, είναι μια έκφραση ελευθερίας και αυτόνομης σκέψης, οπότε το τι ψηφίζει ο καθένας, καλά κάνει. Ευπρόσδεκτ­ες είναι».

Εκτός της πρώτης 12άδας που παρουσιάστ­ηκε στην έρευνα έμειναν τόσο ο Δημήτρης Πανόπουλος όσο και ο πρώην παίκτης του «Survivor» Νάσος Παπαργυρόπ­ουλος, που φαίνεται πως δεν είχαν τίποτα περισσότερ­ο από το lifestyle να προσφέρουν στους ψηφοφόρους του κόμματός τους.

Όταν δεν κάνει γκάφες, όπως εκείνη με τις δαπάνες

για την Υγεία, επιχειρεί να καλλιεργήσ­ει όχι απλώς κλίμα αισιοδοξία­ς, αλλά να παρουσιάσε­ι εαυτόν ως εν αναμονή πρωθυπουργ­ό

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece