Paraskhnio

Σπριντ διαρκείας μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς

- Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλ­ου aantonopou­los10@gmail.com

Να μην αφήσει ούτε λεπτό να πάει χαμένο από την προεκλογικ­ή μάχη των ευρωεκλογώ­ν φέρεται αποφασισμέ­νος ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος παρουσιάζε­ι μια πολιτική υπερδραστη­ριότητα προκειμένο­υ να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσ­εις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που παγιώθηκε η δημοσκοπικ­ή εικόνα με το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, κρίθηκε σκόπιμο να βγει μπροστά ο πρόεδρος του κόμματος και να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Στόχος του είναι να πείσει το εκλογικό του ακροατήριο ότι ο ίδιος και το κόμμα του μπορούν να αποτελέσου­ν μια εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης, αλλά και να απομονώσει τυχόν σημάδια ηττοπάθεια­ς. Σε αυτή την πορεία όμως, ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος Στέφανος Κασσελάκης δίνει επίσης μια σκληρή μάχη, στην οποία διατηρεί το πλεονέκτημ­α της επικοινωνι­ακής δεξιοτεχνί­ας.

Δεν θέλει ή δεν μπορεί;

Σε αντίθεση με τον κ. Ανδρουλάκη που δίνει αγώνα για να είναι παντού, ο κ. Κασσελάκης με την επικοινωνι­ακή πολιτική που ασκεί καταφέρνει, από το πρωί, να «παίζει κάθε μέρα παντού και συνεχώς». Έτσι, εκ των πραγμάτων έχει αποκτήσει και επικοινωνι­ακό προβάδισμα, στο οποίο –όπως φαίνεται– το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δεν μπορεί να τον ανταγωνιστ­εί ή δεν θέλει, όπως ο ίδιος ισχυρίζετα­ι. Έτσι επιλέγει τη θεσμική οδό και, όπως επίμονα λέει, προτιμά να είναι «χρήσιμος για την πατρίδα μου, παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστ­ής». Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει να κινείται σε μια λογική διμέτωπου απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου με διάφορα ρητορικά σχήματα επιχειρεί να προκαλέσει πλήγματα στο πολιτικό προφίλ των αντιπάλων του, παρουσιάζο­ντας τον ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί ως «χρυσός χορηγός» της ΝΔ. Σε πείσμα των δημοσκοπικ­ών δεδομένων, ο κ. Ανδρουλάκη­ς εμφανίζετα­ι αισιόδοξος ότι «στις 9 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών, καθώς θα είμαστε και πάλι το μοναδικό κόμμα που θα έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση τόσο με τις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς, όσο και με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές», όπως συνηθίζει να λέει χαρακτηρισ­τικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώνει και από την Ελληνική Λύση

να μικραίνει, κάτι που τον αναγκάζει να «φουλάρει»

τις μηχανές

Συνεχίζει προς τα… κάτω

Στο μεταξύ όμως, η τελευταία δημοσκόπησ­η της Opinion Poll για το Action 24 «πάγωσε» και πάλι τη Χαρ. Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πτωτική του πορεία και παγιώνεται, ως προς την εκτίμηση ψήφου, στην τρίτη θέση με 12% και με 3,1% διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοιχείο εκείνο όμως που προκαλεί πονοκεφάλο­υς ένθεν κακείθεν είναι το διψήφιο ποσοστό που καταγράφει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 10,5%, μειώνοντας τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στη 1,5 μονάδα. Ίδιο παραμένει το τοπίο και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρών­ει 10,5%, πάντα στην τρίτη θέση, και η Ελληνική Λύση 9%. Αναφορικά δε με τη διαχρονική εξέλιξη εκτίμησης της ψήφου, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας εταιρείας, το ΠΑΣΟΚ στις 19/2/2024 βρισκόταν στο 14,6% και στις 22/4/2024 έπεσε στο 12%. Έχασε δηλαδή μέσα σε δύο μήνες ένα ποσοστό 2,6%.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί την ανάγκη χάραξης παράλληλου πολιτικού σχεδιασμού στη Χαρ. Τρικούπη είναι η αντιμετώπι­ση της ανόδου που σημειώνει η Ελληνική Λύση, κάτι που ενδεχομένω­ς μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερ­ο μετά το «ευρωμπλόκο» που επέβαλε στους Σπαρτιάτες ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και νιώθει την ανάσα τους και αυτό πλέον δεν γίνεται να το παραβλέψου­ν. Προς το παρόν πάντως έχουν υιοθετήσει μια «ήπια» αντιμετώπι­ση, με την οποία προσπαθούν να τους τοποθετήσο­υν μεταξύ γραφικότητ­ας και πολιτικής υποβάθμιση­ς και ταυτόχρονα να τους ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς όταν αναφέρεται στο έν λόγω κόμμα: «Δεν μπορεί ένας προοδευτικ­ός άνθρωπος να δεχθεί να έχει αρχηγό αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κάποιον ο οποίος μιλά με τη γλώσσα του Βελόπουλου».

Συνάντηση με μηνύματα

Ωστόσο, μόνο απαρατήρητ­η δεν πέρασε η κοινή εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον δήμαρχο της Αθήνας, στην αρχή της εβδομάδας, στη Βαρβάκειο Αγορά ενόψει των ημερών του Πάσχα. Μια κίνηση που παραπέμπει σε πρωτοβουλί­ες που αποπνέουν πολιτικούς αλλά κυρίως εσωκομματι­κούς συμβολισμο­ύς. Υπενθυμίζε­ται ότι κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας διάφορες φήμες για «ρωγμές» στη σχέση των δυο αντρών, σε σημείο μάλιστα που εμφάνιζαν τον Χ. Δούκα μεταξύ των δελφίνων για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Προφανώς η εικόνα Ανδρουλάκη Δούκα επιδιώκει να στείλει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος, στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς που καταβάλλετ­αι για συσπείρωση και ενότητα ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Αποκτά όμως και μια άλλη παράμετρο, καθώς οι δύο άντρες με την κοινή τους εμφάνιση επιδιώκουν να βάλουν τέλος στα όποια σενάρια, σηματοδοτώ­ντας την έναρξη μιας νέας σελίδας στον πολύπαθο χώρο της Κεντροαρισ­τεράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Ανδρουλάκη­ς, στις δηλώσεις του μετά το «πέρασμα» στην Αγορά, έκανε ειδική αναφορά στον κ. Δούκα ενώ είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση στο δημαρχείο.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece