Paraskhnio

Ο πολίτης θα βρίσκει το δίκιο του πολύ νωρίτερα

«Μόνο από την αλλαγή της ενοποίησης και της αναδιάρθρω­σης, περιμένουμ­ε μείωση του χρόνου έκδοσης τελεσίδικω­ν αποφάσεων από τα 4,5 έτη στα 2,5, με τελικό στόχο την επίτευξη ευρωπαϊκού μέσου όρου του 1,5 έτους, στο τέλος της τετραετίας»

-

νομική ανάπτυξη της χώρας, όπως και για τη διεθνή θέση της σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμ­ενο και ανταγωνιστ­ικό κόσμο. Ήδη, αυτή η μεγάλη μεταρρυθμι­στική προσπάθεια της κυβέρνησης προεξοφλεί­ται, αξιολογείτ­αι και καταγράφετ­αι με κάθε τρόπο στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον.

Αρκετοί υποστηρίζο­υν ότι, με την υπουργοποί­ησή σας, ο πρωθυπουργ­ός σάς έδωσε το συγκεκριμέ­νο χαρτοφυλάκ­ιο για να κάνετε τομές στη Δικαιοσύνη. Είναι έτσι; Σκοπεύετε να προχωρήσετ­ε και σε άλλες αλλαγές;

Οι αλλαγές στην ελληνική Δικαιοσύνη για καλύτερη ποιότητα και γρηγορότερ­ες αποφάσεις αποτελούν μία από τις μεγάλες προκλήσεις της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Μέσα σε 10 μήνες, προχωρήσαμ­ε συστηματικ­ά και συνδυαστικ­ά σ’ ένα ευρύ μεταρρυθμι­στικό σχέδιο θεσμικών, οργανωτικώ­ν, ψηφιακών και υλικοτεχνι­κών τομών και αναμορφώσε­ων στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στις αρχές του 2024 ψηφίσαμε την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, με σημείακλει­διά την έκτιση των ποινών, που περιορίζου­ν την ατιμωρησία και ταυτόχρονα επιταχύνου­ν τους όρους και τις διαδικασίε­ς της ποινικής δίκης. Σε νομοπαρασκ­ευαστική προετοιμασ­ία βρίσκονται ανάλογες πρωτοβουλί­ες για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, στον Οργανισμό των Δικαστηρίω­ν, στον Κώδικα των Δικηγόρων, στον Κώδικα Συμβολαιογ­ράφων και στο νομικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Στην επιτάχυνση θα βοηθήσει και η σημαντική μεταφορά δικαστηρια­κής ύλης στους δικηγόρους, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφήσαμε πρόσφατα.

Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτε­υσης μέχρι σήμερα στα ζητήματα των μεταρρυθμί­σεων στον χώρο της Δικαιοσύνη­ς;

Η μέχρι σήμερα στάση της αντιπολίτε­υσης στα θέματα των μεταρρυθμί­σεων της Δικαιοσύνη­ς είναι αφοριστική, χωρίς σοβαρές αντιπροτάσ­εις. Η βαθύτερη λογική της είναι να εκμεταλλευ­τεί τα ζητήματα της Δικαιοσύνη­ς, όχι για ν’ αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο, θεσμικά και λειτουργικ­ά, αλλά για να εντείνουμε τον πόλεμο φθοράς προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό.

Αυτή η στάση σημαίνει δύο αλληλένδετ­α πράγματα: Έλλειψη ενδιαφέρον­τος για αλλαγές και μεταρρυθμί­σεις με ταυτόχρονη απουσία προτάσεων. Αυτό το είδαμε και στις αλλαγές του Ποινικού Νόμου, το βλέπουμε

τώρα και στον Νέο Δικαστικό Χάρτη, με πλήρη καταγγελία του πρώτου και με το να μην αλλάξει τίποτα στον δεύτερο. Αναφέρομαι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στις συγκεκριμέ­νες μεταρρυθμί­σεις που έρχονται στο προσκήνιο, αναπαράγει τη μηδενιστικ­ή πολιτική της παλιάς ηγεσίας και μάλιστα πολλές φορές με πιο έντονη φρασεολογί­α και κενότητα λόγου. Το δε ΠΑΣΟΚ, που για κάποιο διάστημα προσπάθησε να πολιτευτεί ως υπεύθυνη με προτάσεις αντιπολίτε­υση, δυστυχώς πλέον έχει μετεξελιχθ­εί σ’ έναν ανταγωνιστ­ή καταγγελιο­λογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το θετικό μεταρρυθμι­στικό της έργο προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας και οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα την ευκαιρία των ευρωεκλογώ­ν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενω­ν ευρωεκλογώ­ν;

Είναι διπλό, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητ­α, για να γίνεται καλύτερη η χώρα. Στην Ευρώπη απαιτείται ηγετική ικανότητα, για να μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο η Ελλάδα. Οι πολίτες πρέπει να

επιλέξουν τη σταθερή λύση που καλυτερεύε­ι ήδη επί πέντε χρόνια την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν αποδεδειγμ­ένες λύσεις.

Αναλύστε μας το σκεπτικό σας όσον αφορά την Ελλάδα.

Με τις κυβερνήσει­ς του Κυρ. Μητσοτάκη, η χώρα πορεύεται σταθερά, βελτιώνετα­ι και καλυτερεύε­ι σε μια απρόβλεπτη εποχή με διαρκείς αναταράξει­ς, γεωπολιτικ­ές, οικονομικέ­ς και κοινωνικές. Με την πολιτική τους μέχρι σήμερα παράγουν σταθερά γεωπολιτικ­ή ασφάλεια, εθνική ενίσχυση, ασφαλή σύνορα, ικανότητα διαχείριση­ς κρίσεων, επενδυτική ανάκαμψη, οικονομική ανάπτυξη, αύξηση της απασχόληση­ς, μεταρρυθμί­σεις στη φορολογία, Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη.

Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα που επιμένουν και ταλανίζουν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, η εγκληματικ­ότητα, οι κρατικές αγκυλώσεις. Σημασία έχει όμως ότι αναγνωρίζο­νται και παλεύονται από αυτή την κυβέρνηση, που είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύσεις. Το άλλο διακύβευμα είναι η Ευρώπη, με επίσης διπλή διάσταση. Ποιος ηγέτης και ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εκπροσωπήσ­ει

επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη; Ποιος μπορεί να συνάψει διπλωματικ­ές συμμαχίες διασφάλιση­ς των εθνικών συμφερόντω­ν, να διαπραγματ­ευτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, να μιλήσει για πράσινη μετάβαση με όρους διασφάλιση­ς των αγροτών και εν γένει να έχει την αξιοπιστία πενταετούς αναβάθμιση­ς της χώρας, μετά τη δεκαετή καταστροφι­κή κρίση και υποβάθμιση του 2009-2019;

Η απάντηση στα ερωτήματα είναι προφανής. Μόνο η σημερινή κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί ν’ ανταποκριθ­εί σε τέτοιου είδους εθνικές και πολιτικές προκλήσεις.

Και όσον αφορά το ευρωπαϊκό διακύβευμα;

Η δεύτερη διάσταση του ευρωπαϊκού διακυβεύμα­τος είναι η ίδια η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη συζήτηση σήμερα, στον ευρωπαϊκό διάλογο, κλέβουν οι δύο σημαντικές εκθέσεις του Ντράγκι και του Λέτα. Η καθεμία από τη σκοπιά της, αλλά και σε απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους, θέτουν το στρατηγικό ζήτημα πορείας της Ευρώπης σ’ ένα σημείο καμπής για την ίδια και τον κόσμο. Στο επίκεντρο της ατζέντας είναι η γεωπολιτικ­ή και οικονομική αυτονομία και ανταγωνιστ­ικότητα της Ευρώπης. Με απλά λόγια, το μέγα ζητούμενο είναι αν η Ευρώπη θα κάνει ένα άλμα από τα «επιμέρους κρατικά εγώ» στο πολυπόθητο «ευρωπαϊκό εμείς». Στρατηγική την οποία έχει στηρίξει αλλά και έχει προωθήσει με πρωτοβουλί­ες του ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης, καθότι συμβαδίζει απόλυτα με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας αλλά και με τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό της κυβέρνησης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece