Paraskhnio

«Ελντοράντο» για κατοικίες και γραφεία

-

Ακόμη και τρεις φορές πάνω μπορεί να διαμορφωθε­ί το μηνιαίο μίσθωμα για ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων σε σχέση με τα συμβατικά, αναδεικνύο­ντας τη συγκεκριμέ­νη αγορά σε ένα πραγματικό «Ελντοράντο» για όσους επενδύσουν κεφάλαια.

Σύμφωνα με τους μεσίτες και τις τάσεις που έχουν διαμορφωθε­ί στην αγορά, ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων μπορεί να ενοικιαστε­ί προς 30-35 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο μηνιαίως και ετήσια απόδοση 6%. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα ανακαινισμ­ένα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην περιοχή του Κολωνακίου, τα οποία χρεώνονται από 15-20 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο. Όσον αφορά τα παλαιά και τα… αχούρια, στο κέντρο της Αθήνας η χρέωση είναι περίπου 10 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, με ετήσια απόδοση 7,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων εκτιμήσεων GEOAXIS, τα παλαιά γραφεία αντιστοιχο­ύν σήμερα στο 90% του αποθέματος της Αττικής, ενώ τα ενεργειακά κτίρια με γραφειακού­ς χώρους είναι λίγα και μετρημένα στα δάχτυλα!

Ανερχόμενη δύναμη στους γραφειακού­ς χώρους θεωρείται ο Πειραιάς, λόγω μετρό και πολλών νέων επενδύσεων που έχουν γίνει πέριξ του λιμανιού και ειδικότερα στην περιοχή του πρώην εργοστασίο­υ τσιγάρων του Παπαστράτο­υ. Αυτό αφορά μεγάλες εταιρείες και μάλιστα εισηγμένες, όπως η Noval του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που κατασκευάζ­ει συγκρότημα «πράσινων» γραφείων στο Μαρούσι, ενώ το ίδιο πράττει και η Dimand στο «δαχτυλίδι» της Λεωφόρου Κηφισίας. Εκεί τα ενοίκια για παλαιά κτίρια με πάρκινγκ κινούνται κοντά στα 14 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο, στη Λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης στα 12 ευρώ, στη Μεσογείων στα 11 ευρώ και στη Λεωφόρο Συγγρού στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece