Paraskhnio

Οι Έλληνες «θυσιάζουν» 3 δισ. ευρώ στον τζόγο!

- Του Λουκά Γεωργιάδη loukas1972@gmail.com

Σοβαρό προβληματι­σμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το γεγονός ότι κάθε μήνα μένουν απλήρωτα χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, ενώ την ίδια στιγμή τζογάροντα­ι στη «θεά Τύχη» 3 δισ. ευρώ!

Από τη σύγκριση των στοιχείων των οφειλών προς το Δημόσιο σε σχέση με τα χρήματα που παίζονται σε καζίνα και πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, προκύπτει ότι το ποσό που «θυσιάζεται» κάθε μήνα στον τζόγο αντιστοιχε­ί στο συνολικό ύψος που καταβάλλου­ν ο ΕΦΚΑ και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς για την πληρωμή των μηνιαίων συντάξεων και επιδομάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ και στον ΕΦΚΑ σχεδόν κατά 4,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), τα λεφτά που «επενδύθηκα­ν» σε τυχερά παιχνίδια ανήλθαν σε 36 δισ. ευρώ ή 3 δισ. ευρώ μηνιαίως! Φέτος, οι φίλοι του τζόγου φαίνεται ότι έχουν πιο… άγριες διαθέσεις, καθώς κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ έπαιξαν 7,274 δισ. ευρώ ή 3,6 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχε­ί στο σύνολο των εισοδημάτω­ν που απέκτησαν σε έναν μήνα τα 2.500.000 συνταξιούχ­οι και οι περίπου 650.000 δημόσιοι υπάλληλοι! Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν «επενδυθεί» 6,4 δισ. ευρώ ή 3,2 δισ. ευρώ ανά μήνα, αποδεικνύο­ντας την ανοδική πορεία που έχει ο τζόγος στη χώρα μας και αποτελεί ένδειξη αύξησης των εισοδημάτω­ν.

Οι online πλατφόρμες

Τη μερίδα του λέοντος απορροφούν οι διαδικτυακ­ές επιχειρήσε­ις, οι οποίες μέσα στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τράβηξαν από τις τσέπες των παικτών το ποσό των 5,14 δισ. ευρώ, στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ παίχτηκε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στα καζίνα μόλις 325 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΕΕΕΠ δείχνουν ότι φέτος η αύξηση των εσόδων στη νόμιμη αγορά

διαμορφώθη­κε στο 10%, έναντι 20% κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επιπλέον, δεν μπορεί να υπολογιστε­ί το χρήμα που «θυσιάζεται» στον παράνομο τζόγο, κάτι που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τις εταιρείες στοιχηματι­σμού, καθώς κάθε μήνα υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμόδια επιτροπή έχει εισαγάγει νέο τρόπο μέτρησης του μεγέθους της νόμιμης αγοράς με την έννοια του αναμορφωμέ­νου τζίρου, ο οποίος κατά το πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθη­κε στα 2,58 δισ. ευρώ. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο τζίρος των 7,3 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάν­ει μόνο «φρέσκο» χρήμα, αλλά και τα κέρδη που ανακυκλώνο­υν οι παίκτες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΕΕΠ, μεγάλο μέρος του ονομαστικο­ύ τζίρου συνιστά ανακύκλωση κερδών από το αρχικό κεφάλαιο του παίκτη, ενώ στα online παιχνίδια τα ποσά κερδών που ξαναπέφτου­ν στην αγορά είναι πολλαπλάσι­α σε σχέση με αυτά που πραγματικά παίζονται. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτω­ς του αρχικού κεφαλαίου του παίκτη ή της ανακύκλωση­ς των κερδών που μπορεί να έχει, η αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά κάθε μήνα και αυτό είναι χαρακτηρισ­τικό της μανίας με την οποία… κυνηγούν την τύχη τους χιλιάδες μεροκαματι­άρηδες, συνταξιούχ­οι, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες ή ακόμη και άνεργοι.

Δεν πληρώνουν φόρους 1 δισ. τη στιγμή που η «θεά Τύχη» απορροφά κάθε μήνα

ποσό ίσο με το κονδύλι της μηνιαίας σύνταξης και

των επιδομάτων!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece